U pripremi je prvi kurs i ček liste. Prijavi se na listu čekanja.

Kako napisati članak koji drži pažnju?

Ako nasumično izaberemo 100 ljudi, istina je da će svako, ali baš svako od njih biti sposoban da napiše jedan, bilo kakav članak. Ono što je poražavajuće je da će 99,99% tog sadržaja biti NEUPOTREBLJIVO

Kako napisati članak koji drži pažnju

Verovali ili ne, jedan od razloga je i u načinu kako je reč neupotrebljivo napisana u ovom pasusu. Više o tome a i o načinu kako se stvara članak koji drži pažnju, u nastavku teksta….

Blogeri, slobodni pisci, pisci tekstova i drugi kreatori sadržaja često se suočavaju sa naizgled nemogućim zadatkom –  napraviti odličan članak u kratkom roku. Zato je važno da razvijete veštine pisanja koje vam mogu pomoći da kreirate odličan sadržaj za kratko vreme.

Kako uz pomoć naslova napraviti savršen uvod u članak koji drži pažnju?

U televizijskoj reklami, prodaja se gubi ili postiže u prve tri ili četiri sekunde. Kada je u pitanju štampa ili web sadržaj, 75% odluka o kupovini ili daljem čitanju teksta donosi se samo na osnovu naslova.

Naslov može privući čitaoca vašim člankom čak i ako u jednom trenutku traži nešto drugo.

Nije tajna da su članci i postovi na blogu sa naslovom „kako da“ neki od najtraženijih sadržaja na internetu. Bilo da tražite recept za krofne ili simptome plivajućeg zamajca u kvaru, skoro uvek pretragu počinjemo sa „kako da“.

Znači, čitaoci na sav sadržaj dolaze sa pitanjem. Ono što je vrlo važno da im u naslovu odmah predočite da vi posedujete rešenje za kojim tragaju. Oni imaju pitanje, vi u naslovu i tekstu odgovor i kud ćete bolje. Elem, ima bolje. Pitate se kako?

Šta je bolje od toga ako im na pitanje date odgovor?

E pa, ima bolje. Mnogo bolje. Ako im umesto jednog odgovora ponudite dva.

Kako to izgleda?

Zamislite da na internetu tražite pojam – kako zaraditi novac online?

Dobijate kao rezultat, tri naslova za tri linka ka sajtovima.

  1. Kako zaraditi novac online brzo
  2. Kako zaraditi novac online i duplirati iznos odmah

Šta je vaš izbor, koji naslov će vas više privući? Šta mislite koji naslov će birati većina čitalaca.

Upravo ste otkrili veliku stvar za svoj budući članak koji zasigurno drži pažnju a to je važnost naslova. Postoji naravno i druge tajne o naslovima ali o njima drugom prilikom.

Idemo dalje.

Poznavanje publike - ko će čitati vaš članak

Kada posetite prodavnicu, market, butik i prodavac vas pita da li želite da kupite, vi mu najčešće odgovarate sa čuvenom frazom – ja bih još malo da razmislim/pogledam/doći ću posle…

Koliko u tome ima istine? Istina je da je vaše razmišljanje u tom momentu već završeno. Zasigurno znate da li nešto želite ili ne želite da kupite.

Postavite onda sebi pitanje ko su vaši čitaoci i koje su njihove želje. Naravno da ovo ne možete znati napamet. Stvaranje sadržaja bez analize je pucanje u prazno ili pucanje ćorcima. Ozbiljna analiza se radi kroz više alata namenjenih za to. Ja ću se ovaj put, koncentrisati samo na što jednostavnije pojašnjenje. Koga zanima više o analizi link na klik ovaj članak.

Vratimo se unazad, do naslova Kako zaraditi novac online brzo.

Napominjem, bavimo se samo prostim pojašnjenjem važnosti poznavanja publike.

Ako su vaši čitaoci najviše vremena proveli na ovom članku, možemo već iz toga izvući par informacija ali, ovaj put, samo uz pomoć pretpostavke. Ukoliko su vaši čitaoci tražili pojam kako do lake zarade putem interneta, onda možemo zaključiti šta?

  1. Da su u finansijskom problemu, odnosno kratki sa paricama
  2. Da su možda nezaposleni ili studenti
  3. Da traže honorarni posao
  4. Da su možda zainteresovani za neki kurs koji bi bio primenjiv u online biznisu

Ono do čega dolazimo samo od puke pretpostavke je da su svi ovi navedeni primeri, tj osobine vašeg čitaoca ustvari vaše sledeće teme i naslovi. Zamislite šta tek dobijate pravom analizom publike na osnovu demografskih i drugih parametara.

Svaki napisani članak mora biti napisan za ciljnu publiku. Ako ne, onda ne može privući pažnju i stoga je čisto gubljenje vremena. Da bi napisao dobar članak na listi, pisac mora da poznaje ukus, raspoloženje, očekivanja, jezik i nivo razumevanja, kulture i percepcije čitalaca.

Dobili smo naslove, dobili smo teme. Ono što nam fali u kreiranju članka koji drži pažnju je

Sadržaj

Pisanje je umetnost i niko ne želi da čita ništa dosadno. Možete pisati o tome kako zaraditi novac online i napraviti  brdo teksta sa suvim informacijama, koji će čitaocu izgledati kao bla, bla, bla, bla…

Vaš sadržaj takođe treba da bude podjednako i koristan i privlačan i zanimljiv.

Izazov današnjeg vremena sastoji se u tome da naučite jezik svog kupca i da zatim taj jezik govorite jasno.

Da biste privukli interesovanje čitalaca, kreirajte zanimljiv i informativan sadržaj članka. Uverite se da ste prvo uradili svoje istraživanje pre nego što kreirate svoj tekst. Ovo treba da se uradi kako bi više čitalaca posetilo vaš blog ili lični sajt i pročitalo vaš članak koji drži pažnju. U sadržaju svakako morate koristiti i vizuelne trikove. O tome u nastavku.

Vizuelno privući čitaoce

POGLEDAJ OVO

Ono što sam u prvom pasusu primenila na reči neupotrebljivo, primer je vizuelnog privlačenja pažnje. Tako je i sa ovim naslovom kojim pozivam čitaoce da obrate pažnju  baš na ovaj deo teksta.

Vrlo je bitno razbiti monotoniju teksta koji je potpuno isti od početka do kraja. Najvažnije delove uvek treba boldovatiiskositi ili podvući. Ovo je i inače jedna SEO tehnika kojom zapravo, dajemo googlu do znanja da je baš to u našem tekstu bitno. Istovremeno, pomažemo čitaocu da što pre vizualno pregleda naš tekst i zaključi da li je relevantan za njega.

Svi znamo da slika govori više od hiljadu reči, pa je preporučljivo da priložite relevantne sličice uz svaku temu ako veličina i šablon vašeg članka dozvoljavaju.

Svinja na žutoj pozadini

Slika svinje je primer privlačenja pažnje putem vizuelnog skeniranja sadržaja. Ova domaća životinja nema apsolutno nikakve veze sa svrhom teksta ali će svakako zainteresovati publiku da istraži čemu ona služi.

To nikako ne znači da treba da u tekst uvrstite bilo kakvu sliku. Zbog seo optimizacije i relevantnosti sadržaja, koristite slike i ikonice u skladu sa tematikom.

Ovo ne samo da će odmah privući pažnju tražioca informacija, već će mu pomoći i da brzo i lako razume sadržaj. Takođe možete koristiti neke kratke, ali informativne video zapise koji će dodatno pomoći vašim čitaocima.

Zaključak

Pisci se svakodnevno suočavaju sa perspektivom neuspeha: naša poruka možda neće biti jasna, naša ideja možda neće imati odjeka kod naše publike, i tako dalje. A pisanje postaje još teže kada se osećamo kao da ne znamo šta da kažemo ili kada se plašimo neuspeha.

Jedini način da prevaziđete svoj strah i sumnje, je da probate. Nije kraj sveta ako ne uspete. Priznavanje svojih grešaka čini vas kredibilnijim. Ali, to ne bi trebalo da vam pada na pamet dok pišete. Kada pišete, iskorenite svaki strah i usvojite način razmišljanja – ovaj članak biće čitan i biće članak koji drži pažnju.

Gostujući članak napisala: Biljana Jovanović

Tabela sadržaja:
Untitled design 2022 03 21T103816.847
UZMI BONUS

Postani newsletter pretplatnik tako što ćeš ostaviti svoj email i na taj način ostvaruješ mogućnost da dobijaš dodatni sadržaj: