Upoznaj najbolji wordpress dodatak za komentare na sajtu - wpDiscuz

Retko kad imamo priliku da možemo besplatno da koristimo neki wp dodatak koji je toliko kompletan. Danas predstavljam najbolji dodatak za komentare na sajtu – wpDiscuz!

Najbolji wp dodatak za komentare na sajtu - wpDiscuz

Šta je wpDiscuz?

wpDiscuz je besplatan wordpress dodatak za komentarisanje na sajtu. Ovaj dodatak koristi preko 90.000 sajtova i ocenjen je sa 4.8 zvezdica. Bez obzira da li na sajtu koristite neku temu ili graditelj sajtova, ovaj dodatak će biti savršeno rešenje za tvoj sajt ukoliko želiš posetiocima da daš mogućnost da komentarišu tvoje članke.

Tri opcije za izgled

Pored zaista gomilu opcija i podešavanja kako bi ovaj dodatak bio baš po tvojoj želji, tu je i mogućnost menjanja i kompletnog izgleda. Postoje tri varijante, dosta su slične i one samo određuju kako će izgledati šablon komentara. Pored toga mogu da se podešavaju boje, fontovi, dodaci, da li će nešto biti vidljivo ili ne. Kao da je najbolji i najskuplji dodatak za komentare, a on besplatan – jel može bolje?

Komentar u sklopu teksta…

Još jedna sjajna opcija koju je wpDiscuz ubacio jeste mogućnost komentarisanja tokom čitanja komentara. Sve što je potrebno jeste da označiš mesto gde posetilac može da ostavi komentar i kao što možeš videti na slici uz jedan klik otvoriće se polje u koje može da se upiše komentar ako je taj deo bitan i zanima te mišljenje onoga ko čita članak.

wpDiscuz oblačić je baš od pomoći

Kao što možeš videti sa leve strane i na mom sajtu stoji oblačić koji prati čitaoca i tako mu ostavlja mogućnost da u bilo kom trenutku klikne na ovaj kružić i ostavi komentar na članku. Naravno i sam oblačić može da se podešava kako vizuelno tako i sadržajno. Predlažem ti da pažljivo postaviš isti kako ne bi remetio čitanje i kvario izgled tvog sajta.

Čitaoci imaju mogućnost i da ocene članak

Jedna od wow opcija jeste ocenjivanje, ooo da, ovaj dodatak nudi mogućnost da čitalac ostavi ocenu za članak bez obzira da li želi da ostavi komentar ili ne. Naravno ovo nije obavezno i u svakom trenutku možeš da isključiš ovu wpDiscuz opciju ukoliko ti se ne sviđa. 

Na slici ispod možeš videti kako ocene članaka izgledaju, naravno da će se dešavati i da nekad nalete i smrde koje će gledati da daju ocenu 1 kako bi članak bio što lošije ocenjen, ali već smo na takve navikli i jednostavno ih mora biti, nemoj da obraćaš pažnju i gledaj da onim normalnim ponudiš što kvalitetniji sadržaj, jer su jedino oni i bitni!

wpDiscuz ocenjivanje članka

Statistika od koje ćeš da se ... ne, nećeš!

Ne moraš da posećuješ svaki članak i gledaš ko je šta pisao kako bi znao da li ima novih komentara, wpDiscuz je napravio lepu i preglednu tablu sa statistikom gde uvek možeš pratiti broj komentara, učestalost, broj pretplata, koji članci su najviše komentarisani i slično. Kao što rekoh, savršen dodatak, jer da nije ne bih mu ni posvećivao ceo članak

wpDiscuz statistika

Ostavi komentar preko društvenih mreža

Ti upravljaš ko može da ostavi komentar na sajtu, da li su to samo ljudi koji su se pretplatili, gosti ili još neka specifičnija podela. Međutim možeš postaviti i opciju da posetilac komentariše dok je prijavljen na društvene mreže. Sjajna mogućnost da se čitalac članka ne muči nego brzim prijavljivanjem na neku društvenu mrežu dođe do opcije da prokomentariše tvoj članak. Od mreža koje su dostupne za ovaj vid prijavljivanja tu su:

wpDiscuz odličan za SEO

Kako jedan dodatak za komentarisanje može biti dobar za SEO? Hm, logično kad razmislimo – veoma lako. Samim time što će se u komentarima diskutovati o temi članka, posetioci će ostajati duže na sajtu, biće aktivni i samim time se i članak vremenom može širiti, to je sjajna opcija i za SEO koji će biti unapređen zato što su dešavanja na sajtu poboljšana i korisnici više vremena provode na sajtu učestvujući u diskusiji na određene teme. 

Jedna tema povlači drugu, a to je i sjajna mogućnost da korisnik pita sve što ga zanima i to na vrlo jednostavan način i direktno na članku koji ga zanima. Potrudi se da im brzo odgovaraš i da ti odgovori zaista budu korisni i konkretni. Kroz komentare kad ima potrebe za to možeš postaviti i neki interni link kako bi uputio korisnika gde dalje da ode kako bi pronašao rešenje za svoj problem i eto dodatno korisne stvari za tvoj SEO.

Ovoga uvek moraš da se paziš

Čim ima slobodnih mogućnosti na sajtu to znači da će pored normalnih biti i stoke, tako da uvek moraš paziti na komentare i ukoliko se neko namerno reklamira, objavljuje gluposti i slično da te komentare brišeš. Da, to će se dešavati, ali ukoliko paziš i redovno pregledaš sajt i nove komentare, nemaš šta da brineš.

wpDiscuz ima i svoje dodatke

Postoji 22 wpDiscuz dodatka koja možeš da iskoristiš kako bi dobio još neke opcije. To su plaćeni wpDiscuz dodaci koji nisu neophodni ali svakako ostavljaju prostora da dodatno nadogradiš ovaj već kompletan wordpress dodatak za komentarisanje. 

wpDiscuz – Addons Bundle Svaki dodatak košta između 10 i 25$ zato je wpDiscuz napravio opciju da kupiš sve dodatke odjednom za 99$ i tako uštediš ukoliko već želiš sve da ih koristiš. Lično koristim samo besplatnu verziju i apsolutno sam zadovoljan njom.

wpDiscuz dodaci

Zaključak

Mišljenja sam da je ovo fantastičan dodatak, kompletan i sa opcijama a i vizuelno veoma lep te sam mu posvetio i članak ispod kojeg možeš ti da kažeš svoje mišljenje, ostaviš komentar, oceniš članak i ukoliko imaš bilo kakvo pitanje pitaš i stiže moj odgovor. Ukoliko želiš da skineš ovaj besplatan dodatak to možeš uraditi klikom OVDE.

Tabela sadržaja:
Untitled design 2022 03 21T103816.847
UZMI BONUS

Postani newsletter pretplatnik tako što ćeš ostaviti svoj email i na taj način ostvaruješ mogućnost da dobijaš dodatni sadržaj: