Pošalji sajt na besplatnu analizu i unapredi ga

Znam da želiš da unaprediš svoje online poslovanje, ali ne znaš odakle da kreneš. Alati za analizu sajta koje probaš, ili su ograničeni i zahtevaju plaćanje, ili su ti potpuno nejasni sa informacijama. Prepusti analizu meni i dobićeš spisak grešaka i konkretne savete za unapređenje.

Besplatna analiza sajta

Primer dostavljene analize za jedan manji sajt.

Besplatna analiza sajta predstavlja...

Ovo nije analiza sajta koju rade besplatni seo alati, nego tvoj web sajt analiziram ja + plaćeni alati.

SEO analiza sajta kroz alate

Ubacim sajt u plaćene alate i proverim stanje sajta i ključnih reči, zatim navedem kroz kraću seo analizu šta može da se popravi.

Pregled naslova i opisa za Google

Proveravam meta description i title tag, odnosno opise i naslove za Google i pišem smernice kako da se unaprede.

Struktura sajta i stranica

Pod strukturom sajta mislim na strukturu rasporeda stranica i podstranica, dok na strukturu stranica mislim na pojedinačne.

Pregled poziva na akcije (CTA)

Kada se radi izrada sajta, jedna od bitnih stvari koja se često zaboravi su upravo pozivi na akciju, dugmići i linkovi. Proveriću i to!

Analiza korisničkog iskustva

Pregledaću sajt kao najobičniji korisnik i navesti stvari koje mi smetaju, koje su nejasne i koje mogu da se unaprede.

Provera brzine web sajta

Brzina web sajta je takođe važna pa ću uraditi analizu sajta kroz Google PageSpeed Insights i navesti smernice.

Polomljeni i povratni linkovi

Analiziram da li i u kojoj meri sajt ima sređene linkove i dostaviću ti listu polomljenih linkova kako bi mogli da se isprave i unaprede sajt.

Komentarisanje elemenata dizajna

Seo optimizacija sajta će biti unapređena, ali moramo misliti i na dizajn kako bi korisnicima bilo jednostavno i jasno korišćenje.

Analiza slika i snimaka

Ukoliko nemaju naslove i opise i ako nisu kompresovane slike i snimci, to će biti navedeno. Kao i način kako se pravilno radi.

Ako želiš i detaljnu analizu i sređivanje svih stavki, onda ti je potrebno održavanje web sajta.

Pitanja i odgovori o analizi sajta

Na koji način pregledaš ključne reči?

Da bih uradio tačan pregled ključnih reči koje je sajt do sada „osvojio“ potrebno je da imam pristup Google konzoli. Nije obavezno dati pristup za besplatnu analizu sajta, ali bi bilo poželjno i testiranje sajta bi bilo kvalitetnije i preciznije. Pored toga za samo istraživanje ključnih reči koristim Semrush alat.

Naravno, obavezno je da pogledam i robots.txt kako bih video da li se u njemu nešto radilo i na koji način. Ukoliko postoje problemi, biće naznačeni u analizi.

Da, kada je u pitanju on page seo analiza, tu se fokusiram pre svega na oznake naslova, title tag (naslov za Google) i meta description (opis za Google). Ukoliko postoje greške biće navedene zajedno sa primerom kako bi to trebalo zapravo da izgleda.

Evo nekoliko korisnih alata koji mogu pomoći, ali svakako ih treba znati koristiti, jer slepo slediti ono što neki alat prikaže kao grešku – isto tako može napraviti problem. 

Google Search Console
Google Analytics
Pagespeed Insight
Screaming Frog besplatna verzija
Semrush probna verzija
Ahrefs besplatna verzija

Ima puno alata sa kojima se može raditi analiza određenih delova sajta.

Bilo bi poželjno, zato što bi na taj način mogao da pošaljem sadržajniji izveštaj nakon analize sajta gde bih pregledao i samu Google konzolu.