Izrada internet prodavnice koja prodaje

Danas korisnici jednostavno zahtevaju da svako ko prodaje neki proizvod ima i internet prodavnicu gde ti proizvodi mogu da se kupe. Jedno je imati sajt, a drugo je imati uspešan web shop, zato je jasan plan i istraživanje pre izrade najbitniji i proći ćemo ga zajedno!

9 stavki koje će ti doneti prodaju

Kada se sledeće stvari urade kako treba, tvoj novi web shop može da raste!

Precizna ciljna grupa

Određivanjem tačne ciljne grupe, olakšaćemo planiranje celokupnog sajta jer na osnovu tvojih korisnika i pravimo određene postavke.

Originalan sadržaj

Unikatan i kvalitetan sadržaj namenjen baš tvojim korisnicima je nešto što je potrebno svakom sajtu. Posebno kod online shop-a.

Korisničko iskustvo

Ukoliko učinimo da korisnici budu zadovoljni, prodaja će da raste, Google će biti zadovoljan a to znači i bolje pozicije i veća posećenost.

Kategorije i filteri

Stavka koja mora biti smisleno isplanirana jer su upravo ove dve stvari jedni od najvećih blokatora da prodavnica kvalitetno napreduje.

Utisci kupaca

Kada želiš da kupiš nešto online, verujem da voliš da pogledaš i recenzije tog proizvoda. Omogućimo i tvojim korisnicima prave utiske.

Plaćanje i isporuka

Jasno definisana dostava i načini plaćanja će stvoriti poverenje kod kupaca. Nemoj da ih zbunjuješ jer će odustati od kupovine.

Bez obzira da li planiraš plaćeno oglašavanje ili neki drugi vid promovisanja web shop-a, SEO treba da bude urađen od početka kako treba.

Testiranje i ažuriranje

Pre nego što se web prodavnica otvori za korisnike, potrebno je uraditi detaljnu analizu i testiranje kako bi sve završno proverili.

Plaćeno oglašavanje

Tek nakon što se web shop kompletno sredi i testira možeš da se okreneš plaćenom oglašavanju koje će praviti rezultate.

Danijela Biškup

Danijela Biškup

"...instikt mi je rekao da treba da pokušam..."

Da ne postoji osoba kao što je Aljoša trebalo bi je izmisliti. Predan, vredan, posvećen, snalažljiv i osoba koja baš voli svoj posao. Na Aljošu sam naletela na instagramu i instinkt mi je rekao da treba da pokušam da saradjujem sa njim. Pitala sam neke ljude koje ne poznajem uopšte i otvoreno da li su zadovoljni saradnjom sa njim i komentari su bili da je on za svaku pohvalu.

Sve što je usledilo je istorija… ja i dan danas obavezno kolegama i raznim firmama preporučujem Aljošu i njegov tim. Ako budem nastavila da pišem dalje i hvalim Aljošu, mislićete da je to sve nemoguće i da je ovo naručen tekst… a nije. Ko ga bude angažovao uveriće se u to i uživaće u saradnji sa njim kao i ja

Šta shop dobija saradnjom?

Naredne stavke će ti pomoći da razumeš šta će tvoja internet prodavnica dobiti saradnjom, a tu su i neki dodaci koje dobijaš gratis kao i ostale usluge koje možeš zatražiti ukoliko su ti potrebne:

Obavezno za svaki sajt:
Obavezno za svaki sajt:
Gratis doživotno:
Opcione stavke:

Preko 25 napravljenih web prodavnica

Nakon nekoliko godina u izradi internet prodavnica, naučio sam šta je korisnicima potrebno i šta može značajno da utiče na prodaju. Podeliću sa tobom iskustvo kako bi napravili što bolje isplanirano mesto gde će posetioci biti zadovoljni i u što većem procentu postati kupci. Pogledaj neke od primera:

Proces: Izrada web shopa u 12 koraka

Objasniću ti proces da znaš šta možeš očekivati od saradnje…

Upit i besplatne konsultacije

Za početak treba da vidim tvoje želje i da popričamo o idejama i mogućnostima.

Zajedničko pravljenje plana

Ako pristaneš na ponudu, bacamo se na zajedničko detaljno planiranje svake stavke.

Zakup domena i hostinga

Potrebno je da vlasnik zakupi domen i hosting na kome će se nalaziti web prodavnica.

Instaliranje i podešavanje

Krećem sa radom, instaliram i podešavam sve što je potrebno za budući web shop.

Analiza konkurencije i ključnih reči

Pre bilo kakvog početna moramo napraviti spisak ključnih reči i napraviti strukturu.

Izrada web shopa počinje...

Ovde moramo sarađivati kako bi bili efikasni a ja ću voditi detaljno ceo proces izrade.

Kategorije, filteri i atributi

Deo kome moramo posebno posvetiti pažnju i napraviti kvalitetnu SEO strategiju.

Kreiranje svih stranica

Od manje bitnih do najbitnijih, sve su nam važne zato nećemo praviti propuste.

Sređivanje funkcionalnosti

Glavna stvar je pravilno podesiti funkcije iz ugla potencijalnih kupaca, bez previda.

Dodavanje proizvoda i sadržaja

U zavisnosti od prethodnog dogovora, ja ili ti postavljamo sve proizvode na shop.

Vizuelno sređivanje sajta

Dizajn web prodavnice uređujemo tek kada sve bude dodato na nju od materijala.

Web shop je spreman za prodaju!

Nakon završnog testiranja i svih povezivanja, web prodavnica je spremna za otvaranje.

Implementacija plaćanja karticama

Radim implementaciju kartičnog plaćanja na woocommerce prodavnice ukoliko je to jedna od opcija koje želiš. Moj savet je da se radi u saradnji sa Banca Intesa jer su mi se do sada jedini pokazali kao pouzdani. Proces u par koraka:

Internacionalna web prodavnica

Izrada internet prodavnice može da se napravi sa jednim jezikom, ali ukoliko je potrebno može i sa više. Ne postoje ograničenja u broju jezika koje možemo napraviti, ali je veoma važno da se to uradi na pravilan način kako bi se dobila višejezična funkcionalna online prodavnica bez čestih grešaka po pitanju jezika.

Ovde posebnu pažnju moramo obratiti na SEO podešavanja a koristićemo WPML dodatak kako bi imali mogućnost shopa sa više jezika.

Podsticajna prodaja donosi mnoštvo mogućnosti

Web shop je spreman i za plaćeno oglašavanje

Tek nakon što se internet prodavnica sredi vizuelno, funkcionalno i uradi se detaljna SEO optimizacija sajta, onda je takav sajt spreman za plaćeno oglašavanje (Google i društvene mreže). U slučaju da se radi obrnutim redosledom, rezultat toga obično bude bacanje novca ili u najmanju ruku, trošenje više novca za manje rezultate.

Izbeći ćeš probleme i greške

Internet prodavnica je sama po sebi kompleksnija od običnog sajta i može napraviti više problema... ako se ne održava!

Podrška i brza ažuriranja

Nećeš čekati mesec dana kako bi se unela promena na sajt nego ćeš uvek biti u toku kad će i šta tačno biti urađeno.

Kupci će biti zadovoljniji

Najvažnije je da korisnici budu zadovoljni kad dođu na web prodavnicu, zato ih nećemo razočarati jer uvek pazimo na nju.

Prodaja će biti u porastu!

Zato što ćeš pored samog održavanja sajta uvek imati moje predloge i ideje koje mogu da unaprede web shop i profit.

Održavanje web prodavnice

Ako nemaš vremena da redovno vodiš računa o svojoj woocommerce prodavnici, predlažem da razmisliš o održavanju sa moje strane kako bi shop radio kako treba.

Izrada internet prodavnice

Cena izrade web prodavnice

Ako pratiš moj rad, znaš da ne volim da postavljam fiksne cene zato što se svaki sajt razlikuje, isto važi i za internet prodavnice koje su još kompleksnije.

Cena najosnovnije verzije internet prodavnice kreće od 900€. 

Cena zavisi od obima prodavnice, količine proizvoda koje je potrebno srediti i dodati, da li će imati plaćanje karticama, u kojoj meri će se morati raditi na samom sadržaju i još mnogim stavkama koje mogu podignuti ili spustiti cenu, zato predlažem da prvo popuniš upit nakon kojeg ćemo obaviti razgovor.

Najčešća pitanja i odgovori o izradi shopa

Da li izrada internet prodavnice podrazumeva i optimizaciju sajta?

Apsolutno, jer nije moguće napraviti dobru osnovu za web shop ukoliko se ne uradi prethodno istraživanje i SEO plan. Dakle istraživanje ključnih reči, konkurencije i jasan plan za kategorije i filtere. Na kraju dolazi SEO podešavanje na samoj web prodavnici.

Hm, web shop sa jednim proizvodom i bez kategorija ili sa 1000 proizvoda i 50 kategorija? Upravo tako. Sve zavisi od prodavnice do prodavnice. Nekad je moguće napraviti sve za nedelju dana dok je nekad potrebno aktivno raditi mesecima dok se ne završi izrada internet prodavnice.

Može. Potrebno je da podesimo kilažu svakog proizvoda pojedinačno a onda će prilikom dodavanja u korpu sve da se računa ukupno i na osnovu toga će biti prikazana cena dostave koju prethodno detaljno podesimo.

Na našim prostorima je uobičajeno da bude: plaćanje pouzećem, uplata na bankovni račun i plaćanje karticama. S obzirom na to da nije moguće plaćanje unutar zemlje paypal-om a nemamo još uvek mogućnost ni za stripe (sem oni koji imaju firme u inostranstvu). 

Da, kao admin web prodavnice podesićemo i woocommerce mobilnu aplikaciju koja će ti omogućiti da pratiš porudžbine i statistiku na sajtu.

Moj izbor zadnjih godina je definitivno hostinger. Pokazao mi se kao najbolji i najpouzdaniji pored 20-ak različitih hostinga koje sam do sada testirao. Naravno od samog sajta, odnosno web prodavnice zavisi i koji paket hostinga treba uzeti. 

Sve se možemo dogovoriti. Standardno plaćanje je 50% kad se napravi dogovor i 50% nakon što posao bude završen. U slučaju većih online prodavnica, možemo napraviti poseban dogovor i ugovor.