Novi paket je upravo stigao – SajtPRO+

SEO Optimizacija sajtova za veći organski profit

SEO (eng. search engine optimization) je proces unapređivanja web sajtova i stranica sa ciljem boljeg pozicioniranja na web pretraživačima.

To je neka univerzalna definicija, međutim optimizacija je pre svega namenjena unapređivanju sajta zbog korisnika. Zašto? Zapravo je vrlo jednostavno, Google želi da su mu korisnici zadovoljni, ako mi učinimo korisnike zadovoljnim, on će pratiti njih, a time nagraditi i nas. Tu ova igrarija počinje…

Kvalitetan sadržaj kao SEO osnova

Najveća zabluda među klijentima je upravo to kako zapravo funkcioniše optimizacija web sajta. Većinom se smatra da je to kad neko stručan dođe i dobro podesi sajt i upiše neke stvari u programe i to je to.

Zapravo, SEO je najvećim delom stvar logike i kad se gleda iz tog ugla dolazimo do toga da je sadržaj sajta najvažnija stavka za optimizaciju.

SEO zablude koje vode u pogrešnom smeru

Postoji previše potpuno nelogičnih stvari koje se često vežu za SEO, objasniću ti nekoliko zabluda od kojih moraš da se paziš:

"Super ocena u SEO dodatku znači da je dobra optimizacija sajta"

Ako po ocenama i bojama iz SEO dodataka gledaš kako je sajt, stranica ili članak optimizovan, nikad nećeš napredovati. Dodaci su kao mali podsetnici koji te upućuju na određene stvari koje mogu ali i ne moraju biti tačno i odgovarajuće baš za tu stranicu.

Platiš određenu cifru i SEO stručnjak ti garantuje prvo mesto na Google-u

Nemoj da padaš na jeftine trikove o lakoj i garantovanoj prvoj poziciji. Iz određenog ugla gledano, to može biti laž u svakom slučaju. Na primer, rezultati koje ti Google pokaže ne moraju biti isti meni i tebi i to zavisi od više faktora. Nemoj se fokusirati na jednu ključnu reč i gledati samo nju, postoji toliko korisnih a vrlo verovatno i korisnijih ključnih reči koje mogu biti profitabilnije.

"Kada se jednom SEO uradi kvalitetno, više ne mora ništa da se radi na sajtu..."

Ako se vodiš ovim, vrlo brzo će ti rezultati pokazati da to nije tačno. Objašnjenje je vrlo jednostavno, doći će neko Google ažuriranje i to se može poremetiti, ili će jednostavno konkurencija više da se potrudi i to će biti dovoljno da te ponovo prestignu. Sajt kao i optimizacija sajta, mora redovno da se prati i u odnosu na potrebe i zahteve, da se unapređuje.

Praćenje pozicija ključnih reči u raznim alatima a ne u Google Search Console

Često mi se jave klijenti i kažu da su dobro ili loše rangirani za određenu ključnu reč. Pitam ih gde su to tačno videli? Onda kreće pokazivanje raznih alata, šalju mi screenshot sa svoje Google pretrage... Stanite! Jedino mesto gde se traba pratiti organska posećensot sajta kao i pozicije ključnih reči jeste GSC - Google Search Console.

"Što više stranica i članaka sa istom ključnom reči će poboljšati poziciju za istu"

U redu, znači isti ključnu reč koristimo na 20 različitih stranica kao fokusnu. Sada kada korisnik ukuca tu ključnu reč na Google pretrazi, šta će njemu on ponuditi tačno s obzirom da ti na sajtu imaš 20 istih ponuda? Upravo tako, zbunjuješ Google, a on će ti uzvratiti sa još slabijom pozicijom jer pokušavaš na silu i na pogrešan način.

"Kupiću što više backlinkova i imaću više od konkurencije, znači bolje rangiranje"

Nemoj da kupuješ backlinkove jer već time kršiš Google-ove smernice i radiš lošu stvar za svoj sajt. Tvoj sajt će završiti na potpuno nelogičnim mestima koja nisu relevantna i Google će lako prepoznati šta radiš a onda sledi kazna. Backlinkove zaradi kvalitetnim sadržajem.

Šta optimizacija sajta sve obuhvata?

Pogledaj na kojim ćemo sve stavkama potencijalno raditi ukoliko se odlučiš za saradnju, a sve u zavisnosti od trenutnog stanja tvog sajta i željenih rezultata.

Analiza, plan i izveštaji

Izmene na web sajtu

Cilj SEO optimizacije

Optimizacija sajtova ima za glavni cilj povećanje organskog profita, odnosno povećanje profita koji dolazi sa web pretraživača (tu pre svega mislimo na Google).

Dakle cilj nije samo povećati organsku posećenost sajta, to možemo uraditi a da nemamo promenu u profitu – uzalud sve.

Međutim organski profit ne možemo povećati ukoliko je sajt loš, posećenost možemo povećati ali prihod i zadovoljstvo korisnika će zavisi od toga kako je rađena izrada sajta.

Nikola Glintić Fincon

Nikola Glintić

"jedan od najposećenijih sajtova u oblasti poreza i knjigovodstva"

Kada sam doneo odluku da napravim svoj sajt, bila mi je potrebna osoba na koju mogu da se oslonim da će proces uraditi baš onako kako sam zamislio od početka do kraja. Do Aljoše sam došao preko Instragrama, gde sam video da su ga drugi klijenti već hvalili za rezultate rada, pa sam se i ja sam odlučio da ga kontaktiram.

To mi je bila jedna sjajna odluka, jer je Aljoša uradio baš sve kako sam želeo. Danas, naš sajt, jedan je od najposećenijih sajtova u oblasti poreza i knjigovodstva, a Aljoša je taj koji sajt redovno održava i stara se o tome da na sajtu nema nikakvih problema.

Poslušao sam njegove savete o redovnom pisanju članaka za blog, što našoj agenciji danas donosi svakodnevne upite za računovodstvene, i druge usluge koje nudimo kao agencija. Sve preporuke za Aljošu!

SEO rezultati u posećenosti

Naučili smo da su korisnici najvažniji i ako su oni zadovoljni tvojim sajtom, Google će te nagraditi za pružanje kvalitetnih i istinitih informacija. Što više kvalitetnog sadržaja pišemo, više ključnih reči ćemo „zaraditi“ od Google-a.

Pokazaću ti nekoliko primera povećanja organske posećenosti sajta nakon što su se sredile SEO greške, nakon kojih je usledilo i unapređivanje ali i širenje sadržaja web stranica.

SEO optimizacija u dva dela:

Napravićemo osnovnu podelu sa stavkama koje svaka od njih podrazumeva.

On page SEO

je jedan deo optimizacije i on je zasnovan na svemu što se radi direktno na sajtu:

Off page SEO

predstavlja unapređivanje svega onoga što se ne nalazi na sajtu, a tu pripadaju:

Besplatna SEO analiza

Najbolje što možeš uraditi za svoj sajt za početak jeste da ga pošalješ na besplatnu analizu kako bi videli kakvo je stanje i šta je potrebno da unapredimo.

Glavno pitanje: Kako biti prvi na guglu?

Definitivno jedno od najčešćih pitanja koja su postavljena. A moj odgovor će biti nekoliko pitanja za tebe, jer kad sam na njih odgovoriš, dobićeš tačan odgovor na tvoje prvobitno pitanje meni.

Cena optimizacije sajta

Moramo da dođemo i do cene, a kada je u pitanju SEO optimizacija sajta onda cena ne može fiksno da se odredi. Ono što predlažem jeste da se prvo pregleda i uradi analiza sajta, nakon što vidimo šta je prvo potrebno srediti a onda dalje i unaprediti, tek tada možemo odrediti cenu.

FAQ

Da li radiš optimizaciju sajta i za sajtove koji nisu WP?

Naravno, samo u tom slučaju ne radim ja izmene direktno na sajtu nego dostavljam po prethodnom dogovoru sve stavke koje trebaju biti izmenjene i pratim čitav proces, a programer radi na izmenama.

Sve zavisi od dogovora. Optimizacija web sajta je obično dugoročna priča, ali ima i situacija gde je potrebno samo ispraviti nekoliko stvari na sajtu i time napraviti iskorak. Kao što znaš i kao što sam već više puta rekao, sve zavisi od sajta i želja. Najbolje poslati sajt da se pregleda a onda da popričamo.

Postoji nekoliko plaćenih alata koje koristim: Semrush, Screaming Frog i Seolyze.

Što se tiče besplatnih SEO alata, preporučujem: Google Search Console, Serp simulator, Broken link checker, Screaming Frog Free, …

Predstavljam ti 5 super ekstenzija za Google Chrome:

 • SeeRobots – pokazuje ti da li je stranica postavljena na index/noindex kao i follow/nofollow.
 • Redirect Path – prikazuje da li postoje redirekcije prilikom učitavanja web stranice.
 • All in One SEO Analyzer by AIOSEO – super dodatak sa gomilom informacija o stranici na kojoj se nalaziš, od title tag-a, opisa, slika, linkova i još zanimljivih detalja dok analizira stranicu.

Ne bih rekao da je nešto važnije, sve ima svoju svrhu. Kao sarma, ne odvajati kupus od mesa. Naslov je ono što će biti prvo viđeno, ukoliko je odgovarajući, korisnik će dalje pogledati opis i ukoliko je zadovoljan kliknuće i posetiti stranicu. Ako na stranici dobije ono što je ponuđeno u title tag-u i meta description-u – dobro odrađen posao!

Ne postoji fiksan budžet koji svima odgovara. Nekome 1000e znači mnogo za sajt, dok nekome ne bi bilo dovoljno ni dodatne nule. Najvažnije je da se sajt redovno unapređuje u zavisnosti od mogućnosti.

Ovde pre svega mislimo na profit koji se pravi putem organskog kanala, odnosno kupaca koji dolaze sa Google pretraživača. Praćenje ćemo omogućiti tako što ćemo povezati a zatim i podesiti Google konzolu, Google analitiku i tag manager koji će nam pokazivati kakav posao sa svim potrebnim parametrima koji su nam značajni u optimizaciji sajta.

Dakle pratićemo organsku posećenost sajta, zatim konverzije koje dobijamo sa Google-a i na kraju kupovine / rezervacije / pretplate koje su došle od organskih posetioca.

Ovaj deo je potrebno da podesi stručna osoba koja se bavi spomenutim alatima kako bi očitavanja bila što preciznija jer u suprotnom nećemo imati nikakve izveštaje.

Saradnju odbijam u nekoliko situacija:

 • kada se traže nerealni zahtevi
 • kada vlasnik zna bolje moj posao od mene
 • kada se iznese predlog budžeta sa kojim ne može da se radi
 • onda kada smatram da nekom sajtu nije potreban SEO nego neki drugi vid promocije.

Ukoliko gledamo sajt koji sam ja pravio a zatim i vodio onda je to sajt jedne knjigovodstvene agencije koja je za 2 godine od nule došla do 1000 organskih poseta dnevno.

Ako se gleda sve ukupno, najveći domaći sajt na kome sam radio je imao 15.000+ organskih poseta dnevno. 

Isprobao sam manje više sve SEO dodatke i lično, najbolje mi se pokazao Rank Math koji ima besplatnu i plaćenu verziju. Bez obzira da li je u pitanju informativni sajt ili web shop, ovaj dodatak će ti ponuditi sva potrebna podešavanja.

Proveri da li je tvoj sajt stavljen na indeksiranje u Google konzolu. Takođe možeš proveriti da li je robots.txt pravilno podešen kao i da li je neki dodatak na sajtu podešen tako da indeksira tvoj sajt.

Možda se tvoj sajt i nalazi na google pretraživaču ali je loše rangiran iz određenog razloga, proveri na sledeći način:

 • uđi na Google
 • ukucaj site:imetvogsajta.com

ukoliko izbaci rezultate, tvoj sajt se indeksira, međutim ukoliko ne postoji ništa, kontaktiraj me da zajedno pogledamo i rešimo problem.

U većini slučajeva je to istina, postoje situacije gde ljudi gledaju i druge stranice ali statistički gledano, najveći deo poseta se dešava prema pozicijama na sledeći način (ne uvek ali u većini slučajeva, prosečno):

 • 1 pozicija – 40%
 • 2 pozicija – 19%
 • 3 pozicija – 10%
 • 4 pozicija – 7%

Ovi statistički podaci su preuzeti sa smartinsights.com