Održavanje sajta

Kad se priča o sajtovima obično se spomene i to neko održavanje sajtova koje je u većini slučajeva potpuno neodređeno ili se svodi na „Radićemo redovno ažuriranje dodataka i tema“. Održavanje sajta koje ja vodim je nešto potpuno drugačije, a u nastavku možeš da saznaš sve detalje.

„Napravljen mi je super sajt, više ne mora nikad ništa da se radi na njemu“ – NE MOŽE TAKO!

Održavanje sajta na malo drugačiji način

Moje održavanje sajta nije fiksno i različito je za svaki sajt, a neke od stvari koje možeš dobiti su:

Ažuriranje tema i dodataka

Ovo je nešto što se obično navodi kao glavna stavka održavanja web sajta, međutim ovo je samo jedna od njih.

Pravljenje novih stranica na sajtu

Kada želiš novu web stranicu na svom sajtu, sve što je potrebno jeste da izneseš želje i napraviću novu stranicu po dogovoru.

Konsultacije o unapređenju sajta

Jednom mesečno možemo imati video konsultacije kako bih izneo predloge za unapređenje sajta, a time i tvoje poslovanje.

Redovno praćenje sigurnosti

Sajt mora biti siguran i treba mu biti omogućućiti pravilan i konstantan rad. Zato posebnu pažnju obraćam na sigurnost rada.

Ispravljanje SEO grešaka

Ono što takođe ulazi u održavanje sajta jeste ispravljanje SEO grešaka. Pravim detaljan spisak a onda krećemo u popravljanje.

Pravljenje novih funkcija

Dobiješ ideju za nekim novim stvarima na sajtu ili ih vidiš na nekom drugom, pošalješ mi i dogovorimo se šta pravimo.

Ubrzavanje učitavanja sajta

Ako ima prostora da se sajt ubrza, onda ga ubrzam. Isto tako par puta mesečno testiram kako bih pratio brzinu sajta.

Uklanjanje viška sa sajta

Kada kažem višak tu se misli i na sadržaj. Bezvredan sadržaj, kodovi i dodaci mogu da guše rad i napredak sajta.

Testiranje i analiza sajta

Pošto je rad tvog sajta prepušten meni, onda ga ja nekoliko puta mesečno testiram i ukoliko postoje neki propusti javljam da ih sredimo.

Pravljenje novih e-mail adresa

Sve što je potrebno kako bi se napravila nova profi e-mail adresa jeste da imam pristup tvom hostingu.

Dostupan sam ti 5 dana nedeljno

Zaboravi na situacije gde mi javiš da nešto želiš da se sredi i dobiješ odgovor za par meseci. Volim da budem pri ruci kad zatreba.

Plaćaš samo kada radim na sajtu

Ne postoje fiksne mesečne pretplate za održavanje sajtova. Plaća se samo onda kada se nešto konkretno radi, po satu rada.

Sve počinje konsultacijama i početnom analizom stanja sajta.

Koja je cena održavanja sajta?

Kao što sam već spomenuo, cena održavanja web sajta nije fiksna i zavisi od toga šta ću tačno raditi na sajtu i koliko će to zahtevati vremena. Kod nekoga će biti najobičnije mesečno održavanje od 5 minuta, kod nekoga će biti 5 ili više sati mesečno. Na osnovu toga se određuje i cena i sve funkcioniše po principu:

Da rešimo nedoumice...

Kako da znamo koliko vremena provedeš na sajtu?

Kada pošalješ šta želiš da bude urađeno, uvek ćeš dobiti od mene odgovor koliko mislim da mi je potrebno vremena da to uradim. Tako da se nećemo gađati sa satima, nego ćeš unapred znati. 

Da, trenutno radim samo održavanje wp sajtova. Međutim najbliži saradnik može da radi na održavanju sajtova koji su napravljeni na drugačiji način, tako da slobodno možeš poslati upit.

Kod mene nije obavezno da uzmeš i održavanje web stranice, ali bih u svakom slučaju preporučio, barem ono osnovno. Da uđem nekoliko puta mesečno na sajt i prekontrolišem da li je sve kako treba.

Postoji niz stvari koji mogu da dovedu sajt u problem, a neke od njih su: pucanje sajta, hakovanje, izbacivanje grešaka, sigurnosni propusti i problem sa virusima, … To su samo neke od mogućnosti iz mog dosadašnjeg iskustva, a kad se to desi onda svi žele održavanje sajta i to pod obavezno.

Iz mog ugla gledano, potpuno je svejedno koliko će sajt imati stranica zato što ne znači da ću na svim morati da radim. Tako da sajt i njegova veličina ne moraju nužno da diktiraju i sam cenovnik. Naravno da je veća mogućnost da postoji više problema i stvari koje je potrebno menjati i održavati ukoliko je veći sajt u pitanju, ali nije obavezno. U svakom slučaju predlažem da popuniš kontakt formu ili upit za dogovor.