Izrada sajtova: Proces, portfolio, saveti i cene

Kako bi sajt bio uspešan u budućnosti za početak izrada sajta mora biti maksimalno kvalitetna i dobro isplanirana. Oni koji se vode idejom „daj da uradim bilo šta za početak“ obično ili veoma brzo ugase sajt ili plaćaju 5 puta da se taj sajt popravi. 

Jasan plan i posvećen rad će učiniti tvoj sajt Uspešnim!

Izrada wordpress sajtova

Informativni sajtovi

Standardni sajtovi gde se nude osnovne informacije, detalji o uslugama kao i o samom poslovanju. Seosajt je takav sajt.

Sajtovi za kurseve

Sajtovi koji imaju svoje pretplate za kurseve kao i čitav sistem u pozadini gde pretplatnici imaju poseban pristup.

Internet prodavnice

Popularni shop-ovi jedan su od mojih najčešćih radova i uživam da pravim buduće uspešne internet prodavnice.

Magazin sajtovi

Ovde spadaju sajtovi sa puno članaka, novosti i kategorija koje se svakodnevno postavljaju i objavljuju.

Višejezični sajtovi

Višejezični sajtovi koji kada se odrade na pravilan način mogu znatno da poboljšaju SEO i posećenost sajta.

Iznajmljivanja...

Ako želiš sajt na kome će korisnici moći da vrše zakazivanje ovo je sajt za tebe. Turističke agencije, iznajmljivanje vozila…

Dap akademija - Seosajt

Izrada sajtova sa zajedničkim planom

Za početak je potrebno da imaš što detaljniju ideju šta zapravo želiš od sajta. Kad imaš predstavu šta želiš ja ću ti mnogo lakše pomoći da do tog cilja i dođeš. Sajt za početak mora da ispunjava neke najosnovnije usluve:

 • analiza i stvaranje plana i strukture
 • pregledan i unikatan dizajn sajta
 • brzo učitavanje web stranica
 • responzivan sajt – pregledan za sve uređaje
 • dovoljno informacija za buduće posetioce
 • jasno definisana ponuda i jasna objašnjenja
 • kvalitetno urađena struktura i optimizacija sajta
 • funkcionalnost bez propusta
 • povezivanje sa svim potrebnim alatima

Šta dobijaš u sklopu izrade sajta i kako izgleda proces?

Bez obzira kakav je sajt u pitanju, za početak obavimo jedan video poziv gde popričamo o samom sajtu i planovima. U ovom slučaju ja, Aljoša, dajem ti neke predloge i smernice šta bi bilo dobro za tvoj sajt i pravimo konkretan plan izrade.

Kad smo napravili plan po kojem ćemo raditi ja se bacam na posao a proces izrade sajta u zavisnosti od samog sajta najčešće izgleda ovako:

 • zakup domena i hostinga (obavezno vlasnik sajta)
 • instaliranje svega što je potrebno za sajt
 • gratis plaćeni dodaci: Elementor Pro, Rank Math Pro, WP Rocket
 • podešavanje tih instalacija i početak izrade sajta
 • pravljenje osnovnog SEO plana
 • pravljenje strukture sajta prema SEO planu
 • pravljenje svih stranica na sajtu i dodavanje sadržaja
 • SEO podešavanja na samom sajtu i stranicama
 • vizuelno uređivanje kompletnog sajta
 • testiranje funkcionalnosti svih delova, dugmića, linkova i formi
 • povezivanje sajta sa Google Analitikom i Google Konzolom
 • testiranje dostupnosti i preglednosti sajta za sve uređaje
 • kontrola sajta zajedno sa vlasnikom i završne ispravke
 • uputstvo za osnovnu upotrebu i predaja sajta vlasniku
Proces izrade sajta
"Danas to mogu i ja da kažem"
Tijana Ilić
5/5

Frizer i osnivač Kluba umetnika frizera: Posao programera i dizajnera web-sajtova je izuzetno kompleksan. Kako po pitanju tehničke obučenosti i stručnosti, tako i po pitanju kreativnosti i proaktivnosti koja je potrebna kako bi se ispunila vizija i želja klijenta da se na određeni način predstavi široj javnosti. Kada sam započela rad na sajtu mislila sam da neću moći da pronađem osobu koja može da isprati moje zahteve i da moj rad predstavi na pravi način. Ali imala sam sreće da mi je prijateljica preporučila Aljošu, jer je bila prezadovoljna saradnjom sa njim. Danas to mogu i ja da kažem 🙂

Aljoša je mladi čovek koji svakom projektu pristupa s punom pažnjom i ne primenjuje obrasce, već se trudi da potpuno uđe u materiju i svoj rad prilagodi tematici. Njegovi saveti su mi bili veoma važni i pomogli su mi da moj rad predstavim na pravi način odnosno da posetiocima sajta ponudim zanimljiv sadržaj elegantno upakovan. Sve je to dalo odličan rezultat, jer je vidljivost sajta u značajnom procentu povećana.

U ovoj godini me očekuje puno velikih projekata, tako da sa velikim zadovoljstvom nastavljam rad sa Aljošom!

Seosajt.com Aljoša

Portfolio napravljenih sajtova

Za dve godine sam radio na preko 100 sajtova, neke sam pravio od nule, druge sam prepravljao ili kompletno napravio od početka. 

Tu naravno ima i radova koji su mi manje ili više dragi, na neke sam izuzetno ponosan a to su pre svega oni sajtovi gde mi je ostavljeno dovoljno slobode i mogućnosti da predlažem  i realizujem ideje.

Naravno tu se nalaze i neki sajtovi koji trenutno izgledaju kao kupusište jer nije postojalo strpljenje pa je moralo da se čačka po sajtu. Molim vas ako i čačkate sami, prvo probajte negde, jer posle sajt ima problem.

Glavno pitanje: "Koliko je cena izrade sajta?

Kad odeš u prodavnicu i bilo šta kad tražiš, nije isto da li ćeš kupiti 1 ili 5 komada, kg ili 5kg, isto to važi i za sajtove.

Da bih odredio cenu izrade sajta potrebno je da znam šta će taj sajt sadržati i šta me čeka od posla. Bez brige iako možda sad ne znaš tačno šta želiš od sajta i potrebna ti je pomoć tu sam da odgovorim na sve i da ti dam smernice i objašnjenja.

Popuni upitnik kako bih saznao šta želiš i krećemo sa izradom!

Izrada sajta SEO

Najčešća pitanja o izradi sajta

Bavim se isključivo izradom sajtova preko Wordpress platforme. Oni koji nisu u toku će često reći, auu pa to je ono gde su oni staromodni najobičniji sajtovi. Da, bili bi u pravu pre 10ak godina, međutim Wordpress nudi više mogućnosti nego ikad. Sve što je potrebno jednom sajtu, Wordpress može da ponudi i zato je on moj izbor broj 1.

Da, uz izradu sajta radim i osnovnu optimizaciju sajta, odnosno SEO. To ne podrazumeva da samo ubacim ključne reči u SEO dodatak jer to nema apsolutno nikakve veze sa optimizacijom. Kada radim izradu sajta mislim i na budućnost zato moramo da pričamo i mislimo o svemu:

 • povezivanje sajta sa google analitikom i google konzolom
 • pravljenje kvalitetne strukture sajta
 • istraživanje ključnih reči
 • analiza konkurencije
 • url svake web stranice
 • naslovi i opisi na guglu za svaku stranicu ili članak
 • da li želiš sajt koji ćeš samo da reklamiraš ili želiš sajt koji će vremenom da ostvaruje sve više organskih poseta. Ako želiš da se sajt razvija i ostvaruje organske posete onda moramo imati SEO plan.
 • optimizacija i kompresovanje slika
 • saveti za budućnost sajta i još mnogo toga…

Apsolutno. Bez obzira što većina ljudi traži da im sajt za mobilni bude perfektan jer sa mobilnih ima najviše poseta. Moj pogled na to je sledeći: pregledan i sređen sajt za sve uređaje – svi zadovoljni.

Žao mi je što na ovakva pitanja odgovaram slično, ali moram. Sve zavisi kakav je sajt u pitanju, nekad znam da uradim sajt za jedan dan a nekad je potrebno i nekoliko meseci. Ono što ti možeš uraditi kako bi maksimalno skratio vreme izrade sajta jeste da pripremiš kompletno sadržaj i napraviš plan pre nego što mi se javiš.

Da naravno, od mene dobijaš po dogovoru određene plaćene dodatke a ova tri su uobičajena: Elementor PRO, WP Rocket i Rank Math PRO. Inače ako ih sam kupuješ oni koštaju oko 150$ godišnje, a ako ja radim izradu sajta tvoji su doživotno 🙂

Naravno postoje i drugi dodaci o kojima možemo pričati ali sve zavisi od toga šta je tvom sajtu potrebno, u svakom slučaju držaćemo se samo onih koji nam trebaju.

Iako vidim da mnogi funkcionišu tako što onaj ko radi sajt stavlja ga na svoj hosting, ja to ne preporučujem. Moj predlog je da hosting i domen uvek zakupljuje vlasnik sajta i pažljivo daje pristup tim informacijama kako bi se zaobišle gluposti u budućnosti.

Što se tiče predloga za hosting onda je to hostinger.com
Ukoliko zakupljuješ domen .rs onda to možeš uraditi na sajtu unlimited.rs a ako ipak želiš .com ili neki drugi onda ga možeš dobiti i gratis prilikom zakupljivanja hostinga.

Svakako ću vam objasniti osnovne stvari kako bi ste mogli pratiti i dodavati novi sadržaj. Za sve veće radove na sajtu i promene uvek možete da me kontaktirate kako bi napraviti dogovor.

Mesečno održavanje kod mene ne postoji kao ni fiksna cena. Razlog je to što radovi na sajtu mogu biti manji ili veći, na osnovu obima onoga što ću raditi na vašem sajtu mesečno, tako možemo da odredimo i cenu „održavanja sajta“.