Digitalni marketing – za korak ispred konkurencije

Do pre samo 15-ak godina ako ste prebacili kanal kad su počinjale reklame ili ste preskočili dve-tri stranice dnevne štampe kako bi pročitali prognozu za narednih nekoliko dana, verovatnoća da ste videli reklamu za neki proizvod ili uslugu svodila se na 50 procenata.

Sadržaj ovog članka

Ograničeni fizičkim i vremenskim resursima, većina nas je selektivno filtrirala sve informacije koje su nam pristizale, često neprimetno izbegavajući marketinške poruke. Međutim, dolazak digitalnog doba doneo je neverovatnu revoluciju na ovom polju.

Internet je postao središnje mesto gde se odvija savremena – digitalna marketinška igra. Ovaj dinamičan i neprestano evoluirajući domen nije postao samo alat za promociju proizvoda i usluga, već i moćno sredstvo za izgradnju brendova, angažovanje ciljne publike i ostvarivanje poslovnih ciljeva.

Zato ćemo u daljem tekstu koji sledi objasniti šta čini srž digitalnog marketinga, kako se prilagoditi njegovim promenama i kako iskoristiti njegove mogućnosti za postizanje uspeha u modernom poslovnom okruženju.

Digitalni marketing naslovna

Šta je digitalni marketing?

Digitalni marketing, poznat i kao online marketing, jeste strategija promocije proizvoda, usluga ili brendova putem digitalnih kanala kao što su mobilni uređaji, internet, društvene mreže, e-pošta i drugi online mediji.

Ova vrsta marketinga koristi različite digitalne tehnike i alate, a sve sa glavnim ciljem poboljšanja prisustva brenda, povećanja prodaje, angažovanja publike i uspostavljanja dugoročnih odnosa s potrošačima.

S tim u vezi, online marketing za razliku od tradicionalnog predstavlja dinamičan proces koji se konstantno menja i nadograđuje.

Dok tradicionalni marketing često podrazumeva „jednosmernu“ komunikaciju, poput bilborda na ulicama ili štampanih oglasa, digitalni marketing omogućava dvosmernu interakciju između preduzeća i trenutnih ili pak potencijalnih kupaca.

Na ovaj način otvara se prostor za direktnu komunikaciju, povratne informacije i izgradnju zajednice oko brenda, pružajući mogućnost prilagođavanja postojećih ali i budućih marketinških strategija u skladu sa potrebama i preferencijama publike.

Tipovi digitalnog marketinga

Usled širokog spektra industrija, evolucije tehnologije, zahteva publike i raznolikih ciljeva kompanija, razvili su se različiti tipovi digitalnog marketinga.

Svaki od njih nosi sa sobom svoje karakteristike i izazove, ali isto tako pruža kompanijama neograničene mogućnosti za rast i prosperitet u online okruženju.

Iako se primećuje da se u poslednje vreme izdvaja samo nekoliko tipova online marketinga, postoji čak više od 10 različitih pristupa ovoj oblasti.

Pa hajde da ih redom detaljnije objasnimo.

SEO: Optimizacija sajtova

SEO predstavlja postupak optimizacije određene veb stranice, kako bi se bolje rangirala na internet pretraživaču poput Googl-a, povećavajući na taj način količinu organskog (besplatnog) saobraćaja ka toj veb lokaciji.

Sastoji se od:

  1. On-page SEO-a koji obuhvata direktne promene na veb stranici poput optimizacije sadržaja, kvalitetanog copywritinga, strukture veb stranice, naslova, meta opisa i URL-ova.
  2. Off-page SEO-a koji se fokusira na aktivnosti izvan stranice radi poboljšanja autoriteta i vidljivosti.


Kvalitetno i precizno osmišljena SEO strategije donosi mnoge koristi vlasnicima stranica, ali važno je shvatiti da to nije ni statičan ni instant proces. Algoritmi pretraživača se konstantno menjaju kako bi poboljšali korisničko iskustvo i rezultate pretrage. Zbog toga je neophodno biti strpljiv, pratiti trendove i prilagođavati strategiju u datom momentu.

Affiliate marketing

Ovaj tip marketinga predstavlja proces u kojem vlasnici nekog proizvoda ili usluga stvaraju partnerski odnos sa pojedincima ili kompanijama koji zatim promovišu te proizvode ili usluge putem svojih društvenih mreža ili blogova. Na ovaj način partneri dobijaju proviziju za svaku prodaju ili akciju koja je rezultat njihove uspešne promocije. A kao posledicu vlasnici proizvoda ili usluga dobijaju širenje tržišta i povećanje prodaje bez potrebe za direktnim oglašavanjem.

E-mail marketing

E-mail marketing prema postojećim podacima jeste jedan od najisplatljivijih i najjednostavnijih tipova online marketinga. Predstavlja strategiju koja koristi elektronsku poštu (e-mail) kao glavni kanal komunikacije s potrošačima ili klijentima.

Na takav način se kompanijama omogućava slanje personalizovanih poruka putem e-pošte kako bi informisale, angažovale i pokrenule akciju kod svoje publike.

E-mail marketing se može koristiti za različite svrhe, uključujući promociju proizvoda ili usluga, obaveštavanje o novostima ili posebnim ponudama, izgradnju odnosa s klijentima, ali i održavanje kontinuirane komunikacije s publikom.

Jedna od prednosti jeste i to što omogućava precizno ciljanje određenih grupa korisnika, praćenje rezultata kampanja i prilagođavanje strategije kako bi se postigli optimalni marketinški rezultati.

Email marketing

Content marketing

Tip digitalnog marketing koji se fokusira na stvaranje, distribuciju i promociju visokokvalitetnog sadržaja kako bi se privukla, angažovala i zadržala ciljna publika.

Umesto direktnog promovisanja proizvoda ili usluga, content marketing se oslanja na pružanje korisnih informacija koje zadovoljavaju potrebe i interese publike.

Ova strategija se može primeniti kroz različite formate sadržaja, uključujući blogove, članke, infografike, videozapise, e-knjige i razne društvene medije.

Ključna prednost content marketinga leži u njegovoj sposobnosti da gradi poverenje i autoritet u određenoj sferi. Kroz pružanje korisnih informacija i rešavanje problema publike, brendovi mogu postati relevantni resursi i lideri mišljenja u oblasti o kojoj je reč. Ovo ne samo da može pomoći u privlačenju novih potrošača, već i u održavanju postojećih klijenata na duže staze.

Takođe, bitno je napomenuti da ovaj tip marketinga može imati dobre rezultate samo ako se kontinuirano i dosledno upotrebljava.

Pay per click (PPC)

PPC predstavlja model gde oglašivači plaćaju naknadu samo za konkretne akcije korisnika, kao što je klik na oglas, umesto za samo prikazivanje oglasa.

Ovaj tip omogućava oglašivačima precizno ciljanje publike na osnovu ključnih reči, interesovanja, lokacije i drugih demografskih faktora.

Njegova prednost ogleda se u merenju i praćenju efikasnosti kampanja kroz različite metrike kao što su broj klikova, stopa konverzije i trošak po kliku. Ovo oglašivačima stvara jasniju sliku na koji način treba da optimizuju svoje kampanje kako bi postigli bolje rezultate i povećali povrat ulaganja.

Oglasi kompanija mogu da se postavljaju na platformama kao što su Google Ads, Facebook Ads, Bing Ads i raznim drugim servisima.

PPC statistika

Searche engine marketing

Search Engine Marketing ili skraćeno SEM jeste kompleksna strategija digitalnog marketinga koja se sastoji od kombinacije plaćenih oglasa – PPC o kojima je već bilo reči i optimizacije za pretraživače, poznate kao SEO.

Ova dva elementa zajedno omogućavaju kompanijama da povećaju svoju vidljivost na internetu, izuzetno brzo privuku pažnju korisnika putem plaćenih oglasa, ali istovremeno dugoročno poboljšaju organsku vidljivost putem optimizacije za pretraživače.

Integracija SEM-a sa drugim marketinškim aktivnostima, kao što su društvene mreže i content marketing, može dodatno pojačati rezultate i poboljšati ukupno iskustvo korisnika.

Social media marketing

Marketing na društvenim mrežama je vrsta internet marketinga koji koristi pogodnosti društvenih mreža kao sredstvo za promovisanje veb sajtova, povećanje saobraćaja ka njima, ali i za učenje iz neposrednih reakcija korisnika.

Snaga ovog tipa marketinga dolazi iz neuporedivih mogućnosti društvenih medija u tri osnovna marketinška područja.

Povezivanje – nije samo da društveni mediji omogućavaju preduzećima da se povežu sa klijentima na ranije, možemo slobodno reći – nemoguće načine, već im sada pružaju široku lepezu izbora. Od platformi sadržaja kao što YouTube i društvenih sajtova kao što je Facebook, pa sve do usluga mikroblogovanja kao što je X.

Dinamičnost – bilo da je reč o direktnoj komunikaciji ili pasivnoj dopadljivosti – na ovaj način se preduzećima omogućava da iskoriste besplatno oglašavanja iz elektronske usmene preporuke (eWOM) između postojećih i potencijalnih kupaca.

Lični podaci – možda jedan zabrinjavajući podatak jeste da dobro osmišljen marketinški plan na društvenim mrežama pruža zapravo neprocenjiv resurs za poboljšanje marketinških rezultata. SMM alati koji se upotrebljavaju imaju kapacitet ne samo da izvuku najličnije podatke o vama kao budućim ili već postojećim klijentima, već i da pretvore to zlato u, za njih, realnu analizu tržišta.

Mobile marketing

Mobilni marketing se ogleda u svakoj reklamnoj aktivnost koja promoviše proizvode i usluge putem mobilnih uređaja, kao što su tableti i pametni telefoni. A sve to preko SMS tekstualnih poruka, MMS multimedijalnih poruka, preuzetih aplikacija i njihovih push obaveštenja, marketinga u aplikaciji ili u igrici, mobilnih veb lokacija ili korišćenjem mobilnog uređaja za skeniranje QR kodova.

Jedna od ključnih karakteristika ovog tipa jeste njegova personalizacija. On umesto da se oslanja na tradicionalne demografske segmente, zapravo samo grupiše publiku prema njihovim navikama i ponašanju na mobilnim uređajima. Što mu na kraju omogućava da kampanja bude preciznija i da se ciljaju korisnici sa relevantnim i prilagođenim porukama.

Video marketing

Video digitalni marketing doživljava eksplozivan rast u poslednjih nekoliko godina. Predstavlja tip koji, logično, koristi video sadržaj za promociju proizvoda, usluga ili brenda putem različitih digitalnih platformi kao što su društvene mreže, YouTube ili veb sajtovi.

Osim što ima moć da privuče pažnju publike, video sadržaj može da je angažuje na dubljem nivou u poređenju sa drugim formatima. A pored toga ima i veliki uticaj na poboljšanje SEO rezultata bilo kog sajta, jer Google i drugi pretraživači često favorizuju video sadržaj, dajući mu veći rang na rezultatima pretrage.

Spomenuli bi još samo da ovaj tip marketinga uz korišćenje napredne tehnologije poput 360° video zapisa, virtuelne stvarnosti (VR) i proširene stvarnosti (AR) omogućavaju brendovima da stvore interaktivna i imerzivna iskustva za svoju publiku, što dodatno povećava angažovanje i uticaj.

Video marketing

Audio marketing

Audio digitalni marketing obuhvata strategije i taktike koje koriste zvuk kako bi privukle i angažovale publiku putem digitalnih platformi. Ova vrsta marketinga sve više dobija na značaju zbog porasta popularnosti audio sadržaja i tehnologija kao što su podcastovi, muzičke platforme, zvučne reklame i govorni asistenti.

Sa porastom popularnosti Amazon Echo, Google Home i Apple HomePod, optimizacija za pretragu putem zvuka postaje sve važnija. Brendovi mogu da optimizuju svoj sadržaj kako bi bio lako pronađen kroz glasovne pretrage i odgovore na pitanja koja korisnici postavljaju putem govornih asistenata.

Ovaj tipa marketinga se razlikuje od drugih oblika marketinga po tome što može biti vrlo ličan i interaktivan. Ali isto tako može biti odličan način za povezivanje sa potrošačima na izrazito emotivnom nivou.

Online PR marketing

Digitalni odnosi s javnošću (PR) su ključna strategija za unapređenje prepoznatljivosti i vidljivosti brenda putem online kanala.

Iako deli osnovne principe sa tradicionalnim PR-om, digitalni PR nudi mogućnost da se dosegnu šire mase na merljiv i ciljani način.

Za postizanje najvećeg uticaja, digitalni PR se oslanja na različite digitalne marketinške strategije, uključujući optimizaciju za pretraživače (SEO), marketing putem influensera, kreiranje relevantnog sadržaja i aktivno učešće na društvenim mrežama.

Virtualni marketing

Virtualni marketing stvara izuzetno uzbudljive i realistične virtuelne svetove koje korisnici mogu istražiti koristeći VR naočare ili slične uređaje.

Ovaj tip marketinga posebno je efikasan u industrijama poput gejminga, nekretnina i turizma, gde “uronjena” iskustva mogu značajno uticati na odluke potrošača. Kroz virtuelne demonstracije proizvoda, brendovi mogu dodatno poboljšati angažovanost svoje publike i povećati prepoznatljivost.

Ono što je ovde bitno napomenuti jeste to da ovakav pristup marketingu zahteva pažljivo planiranje i velike resurse kako bi se postigli optimalni rezultati.

Instant message marketing

Instant poruke digitalni marketing je strategija koja koristi različite platforme za razmenu poruka, poput WhatsApp-a, Facebook Messenger-a, Viber-a ili SMS-a, kako bi komunicirala sa potrošačima u realnom vremenu.

Ova vrsta marketinga omogućava brendovima direktnu interakciju sa svojom ciljnom publikom, pružajući im personalizovane informacije, podršku ili ponude.

Kroz instant poruke, brendovi mogu odgovarati na pitanja, rešavati probleme ili čak sprovoditi transakcije, što olakšava i poboljšava korisničko iskustvo. A osim toga, IM marketing omogućava brendovima da dostignu visoku stopu otvaranja i angažovanja, jer poruke direktno stižu na korisničke uređaje i obično se pročitaju u roku od nekoliko minuta.

Ova vrsta marketinga može biti posebno korisna za promociju novih proizvoda, obaveštavanje o posebnim ponudama ili prikupljanje povratnih informacija od potrošača.

Osnove digitalnog marketinga

E sad, zamislite da negde imate skrivenu kutiju punu raznoraznog alata, ali ovaj put ne za popravak krova ili bicikla, već za stvaranje digitalne magije koja jača vaš brend i pokreće prodaju. U toj kutiji nalaze se tri alata, ili ti, tri osnovne smernice koje pomažu u vođenju uspešnih marketinških kampanja.

Razumevanje publike možemo metafotički uporediti sa mikroskopom. Kao što mikroskop omogućava detaljan uvid u mikrosvet, razumijevanje publike omogućava duboko shvatanje potreba, preferencija i ponašanja ciljne publike.

Stvaranje vrednog sadržaja može biti četkica za crtanje. Isto kao što ona omogućuva umetniku da stvori oslikano platno, stvaranje kvalitetnog sadržaja omogućava vam kreiranje inspirativnih, informativnih ili zabavnih materijala koji privlače pažnju i grade vezu sa publikom.

I na zadnjem mestu, ali ne manje važno jeste merenje rezultata koje funkcioniše poput metra. Baš kao što on precizno meri dužinu ili visinu, merenje rezultata u ovom poslu omogućava precizno praćenje učinkovitosti marketinških napora.

Verovatno shvatate i sami. Ovde, kao i u realnim situacija kada u rukama imate šrafciger, magija nije u njemu, već u načinu na koji ga koristite kako biste stvorili čvrstu i neraskidivu vezu u ovom slučaju sa publikom.

5Ds u online marketingu

U ovom, kao i u svakom drugom poslu, postoje cake koje mogu pomoći da nešto uradite na brži, lakši i tačniji način.

To se kod digitalnog marketinga konkretno odnosi na ključne elemente zvane 5Ds.

  • Digitalni uređaji kao što su pametni telefoni, tableti, prenosni i stoni računari, čine osnovu za pristup digitalnom sadržaju. Za digitalne marketare je ključno prilagoditi svoj sadržaj za svaki od ovih uređaja, s naglaskom na mobilne uređaje kako bi se osiguralo optimalno korisničko iskustvo.

  • Digitalni podaci odnose se na obimne podatke koje digitalni marketari prikupljaju o svojoj publici, uključujući demografske podatke, interese i ponašanje. Ti podaci omogućavaju marketarima da kreiraju ciljane i personalizovane kampanje, za razliku od tradicionalnih marketinških tehnika gde su podaci ograničeni. Koncept digitalnog otiska omogućava dublje praćenje i razumevanje nivoa angažovanja.

  • Digitalne platforme su online prostori gde ljudi konzumiraju digitalni sadržaj, uključujući pretraživače, društvene mreže, e-poštu i veb stranice. Razumevanje nijansi svake platforme je ključno za digitalne marketare kako bi efikasno prilagodili svoje strategije. Na primer, platforme poput YouTube-a imaju specifične najbolje prakse za optimizaciju video sadržaja.

  • Digitalna tehnologija obuhvata alate i tehnologije koje digitalni marketari koriste za kreiranje i dostavljanje svojih kampanja. To uključuje softver za automatizaciju marketinga, alate za analizu podataka i sisteme za upravljanje odnosima s kupcima (CRM), koji su ključni za sprovođenje efikasnih digitalnih marketinških strategija.

  • Digitalni mediji obuhvataju širok spektar formata, uključujući tekst, slike, video zapise i audio zapise, koje korisnici konzumiraju putem interneta. Ključno je da marketari kreiraju sadržaj koji je privlačan i angažujući, prilagođen ciljnoj publici na svim platformama. Korišćenje integriranih marketinških kampanja koje obuhvataju različite kanale, kako digitalne tako i offline, doprinosi stvaranju koherentnog iskustva za publiku.

Obrazovanje za online marketing

U današnje vreme, gde se tržište neprestano transformiše i prilagođava novim tehnologijama i trendovima, digitalni marketing postaje sve bitniji element za uspeh neke kompanije ili brenda.

Međutim, ulazak u ovu dinamičnu industriju zahteva ne samo želju, strast i kreativnost, već i neprekidno obrazovanje i razvoj. Zato navigacija kroz lavirint digitalnog marketinga zahteva od pojedinca da istražuje širok spektar resursa i da odabere pravi put prema kvalitetnom i upotrebljivom znanju u budućnosti.

  • Prva stanica ka tom stečenom obrazovanju mogu biti online platforme poput Coursera, Udemy, LinkedIn Learning i Skillshare. Ovi resursi nude bogat izbor kurseva koji pokrivaju različite aspekte digitalnog marketinga, pružajući učenicima priliku da steknu osnovna znanja ili da se usavrše u specifičnim oblastima poput SEO-a, PPC-a ili društvenih medija. Osim toga, online kursevi imaju prednost u vidu lakšeg organizovanja vremena i ritma za učenje.
  • Takođe, sertifikati mogu biti jedan od koraka na putu do obrazovanja u digitalnom marketingu. Polaganjem ispita ili završavanjem online kurseva, pojedinci mogu dobiti sertifikate kao što su Google Ads Certification, Facebook Blueprint Certification ili HubSpot Certification. Ovi sertifikati ne samo da potvrđuju stečena znanja i veštine, već i povećavaju verodostojnost pojedinca u očima potencijalnih poslodavaca ili klijenata.
  • Akademske institucije, za razliku od predhodnih mogućnosti, pružaju značajaniji resurs za obrazovanje u ovoj oblasti. Fakulteti poput FON-a ili Ekonomskog univerziteta nude programe posvećene ovoj struci, omogućavajući studentima da steknu dublje razumevanje teorije i prakse digitalnog marketinga. Ovi programi obično pokrivaju širok spektar tema, uključujući analitiku, strategije sadržaja, upravljanje društvenim medijima i još mnogo toga, pružajući studentima sveobuhvatan pregled industrije.
  • Ali, pored svega ovoga, možda najveću draž ima samostalno učenje. Besplatni resursi poput blogova, YouTube kanala, e-knjiga i foruma omogućavaju svima koji su zainteresovani da neprekidno istražuju nove inovacije, alate i tehnike. Kroz takvo istraživanje, pojedinci mogu održavati korak sa novim trendovima i možda čak postati kvalitetna i zdrava konkurencija obrazovanim stručnjacima.

Ovaj posao zahteva interdisciplinarni pristup koji uključuje razumevanje psihologije potrošača, analitičkih veština, kreativnosti i tehnološke pismenosti. Kombinacija teorijskog znanja i prakse omogućava stručnjacima da razviju strategije koje su relevantne, efikasne i inovativne. Stoga, obrazovanje nije samo investicija u sebe, već i ključni faktor za razvoj uspešnih marketinških kampanja, brendova i poslovnih rezultata.

Digitalna tehnologija

Plate u digitalnom marketingu

U ovoj branši plata nije samo red od nekoliko brojeva na platnoj listi – ona je poput nagrade na kraju dugačkog putovanja kroz digitalnu džunglu. Bez obzira na to da li ste SEO gurui ili majstori društvenih mreža, upornost, kreativnost i trud mogu doneti pristojnu nagradu, čak i kada se čini da su algoritmi protiv vas.

U Srbiji, zarada u online marketingu varira u zavisnosti od nivoa iskustva i specijalizacije. Početnici obično zarađuju između 800 i 2000 evra mesečno, dok iskusni stručnjaci mogu imati plate između 2000 i 4000 evra.

Kada je reč o regionu, plate u ovom poslu mogu značajno zavisiti od ekonomske situacije i razvijenosti industrije. Na primer, u zemljama kao što su Hrvatska i Slovenija, zarada je slična onoj u Srbiji, dok u razvijenijim zemljama kao što su Austrija i Nemačka, plate mogu biti znatno veće.

U globalnom kontekstu, definitivno najviše možete zaraditi u velikim metropolama kao što su London, Njujork i San Francisco. Iskusni stručnjaci mogu imati slado na kraju meseca veći od 5000 evra, uz mogućnosti naravno za dodatne bonuse i beneficije.

Plate u ovoj branši su zapravo često odraz dinamične prirode industrije, gde su brze promene i inovacije ključni faktori. Zato stručnjaci koji kontinuirano nadograđuju svoje veštine i prate trendove imaju veće šanse za postizanje visokih primanja.

Koliko digitalni marketing košta firmu?

Jedino pitanje koje pored učinka kampanje najviše zanima svakog vlasnika kompanije. Zar ne?

Iako ova branša predstavlja ključnu komponentu poslovnog uspeha u današnjem internet dobu, u većini slučajeva troškovi variraju zbog mnogo faktora.

Za svaku firmu, uložena svota novca će se razlikovati ovisno o njenim ciljevima, industriji, ciljnoj publici i raspoloživim resursima.

Na početku, mala ili startup firma može početi s ograničenim proračunom za online marketing, fokusirajući se na osnovne strategije poput web stranice, društvenih medija i e-pošte. Ovi pristupi često nude niske troškove, ali mogu pružiti značajne rezultate u ranim fazama poslovanja.

Srednje velike firme koje imaju stabilne izvore prihoda često više ulažu u strategije poput SEO-a, plaćenog oglašavanja i marketinških automatizacijskih alata. Ovi pristupi će njima donti brže rezultate i bolju vidljivost, ali zato mogu zahtevati mnogo veći račun.

A na kraju, velike korporacije uglavnom koriste kompleksne strategije koje uključuju više kanala, personalizaciju sadržaja i globalnu prisutnost. Ovi napredni pristupi mogu imati visoke troškove, ali pružaju priliku za velika povrata ulaganja i jačanje brenda na globalnoj razini.

U svakom slučaju, efikasan digitalni marketing zahteva pažljivo planiranje i prilagođavanje strategije kako bi odgovarao specifičnim potrebama i ciljevima svake firme.

Prednosti online marketinga

Raznolikost digitalnih marketinških metoda donosi sa sobom širok spektar koristi za digitalno osveštene pojedince. Digitalni marketing omogućava kompanijama da dosegnu svoje ciljne kupce tokom njihovih svakodnevnih aktivnosti i zbog toga kada se marketinške poruke prirodno integrišu u korisničko iskustvo, to može rezultirati raznolikim poslovnim prednostima.

Pa hajde da ih sve nabrojimo.

  1. Za razliku od tradicionalnih kanala, online marketing zahteva manje početne investicije. Mala ili startup preduzeća mogu stvoriti online prisustvo kroz veb sajt, društvene medije i blogove bez značajnih troškova.
  2. Pored toga, kroz ovu struku preduzećima se omogućava da dosegnu globalnu publiku jer nisu ograničeni geografskim lokacijama. Internet omogućava pristup potrošačima širom sveta, uklanjajući tradicionalne prepreke ulaska na tržište.
  3. Zatim, mogućnost ciljanog oglašavanja predstvalja jednu od ključnih prednosti u digitalnom marketingu. Preduzeća mogu precizno targetirati određene demografske grupe, poboljšavajući efikasnost marketinških napora.
  4. Merljiva povratna vrednost ulaganja (ROI) olakšava procenu efikasnosti marketinških kampanja. Digitalni alati pružaju vremesnki realne uvide o uspešnosti kampanja, omogućavajući donošenje ralnih odluka za povećanje prihoda.
  5. Između ostalog, ovde i fleksibilnost možemo navesti kao još jednu prednost internet marketinga. Preduzeća mogu brzo prilagoditi svoje strategije na osnovu promenljivih tržišnih uslova, što omogućava bolje iskorišćavanje komercijalnih prilika.
  6. Ono što najviše olakšava ovu branšu jeste ta trenutna povezanost sa potrošačima. Pretraživanje na internetu i društveni mediji omogućavaju preduzećima da odmah uspostave kontakt sa potencijalnim kupcima.
  7. A na kraju, kroz aktivnosti na društvenim medijima, preduzeća mogu izgraditi dugoročne i lojalne odnose sa svojim kupcima. Interakcija putem društvenih medija omogućava poslovanju da prilagodi komunikaciju prema preferencijama svoje ciljne publike.

Primeri iz prakse

Kroz istoriju, pre pojave internet marketinga, sve kompanije su koristile različite taktike za promociju svojih proizvoda i usluga. Sigurno svi dobro pamtimo možda čak i najbolje Coca-Cole televizijske reklame koje su postale sinonim za osveženje i zadovoljstvo. Ali i one njihove crvene bilborde na frekventnim mestima koji su zapravo bili stalni podsetnik za žedne potrošače. Složićemo se sigurno svi da su takvi, tradicionalni marketinški pristupi bili efikasni, ali ograničeni u svojoj sposobnosti da ciljaju specifične grupe ljudi i da prate rezultate kampanja.

Dolazak internet marketinga doneo je revoluciju u načinu na koji kompanije komuniciraju sa potrošačima. Kroz alate kao što su društvene mreže, e-pošta, i pretraživački marketing, brendovi su dobili mogućnost da budu precizniji, da angažuju veće mase i da mere efikasnost svojih kampanja u stvarnom vremenu. Osim toga, digitalni marketing je pružio pristupačnost čak i malim preduzećima, omogućavajući im da se takmiče na globalnom tržištu i izgrade lojalnost kupaca na novi način.

Zato ćemo sada na primerima iz prakse, pokazati kako su kompanije iskoristile ovu branšu da privuku pažnju, generišu angažovanost i podstaknu preko potrebne konverzije.

Prvi na ovoj listi mogao bi da bude brend “Dove” koji je odlučio da kreira digitalnu marketinšku kampanju koja će prikazati raznolikost žena. Projekat #Pokaži nas, pokrenut 2019. godine, imao je za cilj da unapredi reprezentaciju, s obzirom na to da se 70% žena ne oseća dovoljno zastupljeno u tradicionalnom oglašavanju. Kampanja je uključivala prikupljanje raznolikih stock fotografija putem saradnje sa ženskim kreativcima preko platforme Girlgaze.

Danas, Projekat #Pokaži nas predstavlja najveću biblioteku stock fotografija na svetu kreiranu od strane žena, sa preko 10.000 slika dostupnih na Getty Images. Osim što unapređuje reprezentaciju, 10% prihoda od prodaje fotografija reinvestira se u finansiranje ovog projekta.

Rezultati su bili impresivni, s pozitivnom sentimentalnom ocenom od 100% za brend Dove, što potvrđuje uspeh kampanje u ostvarivanju ciljeva i zadovoljavanju potreba publike.

Iz ove kampanje proizašlo je nekoliko pouka. Prva, jeste to da je važno imati veći cilj u digitalnim marketinškim kampanjama, kao što je rešavanje problema reprezentacije. Drugo, da kampanje koje se bave ozbiljnim društvenim pitanjima mogu biti uspešne putem kreativnog marketinga. I kao treće, da je važno koristiti raznolike slike i vizuale kako biste se povezali sa publikom na emocionalnijem nivou i dublje uticali na njih.

Sledeći primer bi mogao biti brend Red Bull, poznat po promovisanju avanture i sponzorstvu ekstremnih sportova. On je iznenadio ceo svet 2012. godine digitalnom kampanjom nazvanom Stratos.

Uživo su prenosili video snimak u kojem je čovek oborio Ginisov rekord u slobodnom padu sa najveće visine, skokom iz svemira. Ova kampanja, fokusirana na nadmašivanje ljudskih granica, generisala je tada impresivnih 6.8 miliona pregleda na YouTube-u.

Ta kampanja je pokazala snagu živog prenosa događaja, stvarajući osećaj zajedništva i uzbuđenja. Taktika Stratosa naglašavala je zabavan sadržaj i emocije kao što su opasnost, postignuće i uzbuđenje, bez direktnog naglaska na samom brendu Red Bull-u.

Za razliku od ovog primera kozmetički brend Sephora uspešno se nosi sa izazovima digitalne ere zahvaljujući fokusu na omnichannel iskustvu u svojim digitalnim marketinškim kampanjama.

Njihova aplikacija omogućava korisnicima da isprobaju kozmetiku koristeći veštačku inteligenciju i proširenu stvarnost, pružajući im iskustvo slično kupovini u prodavnici, ali iz udobnosti njihovih domova. Integracija aplikacije sa e-commerce platformom zapravo im omogućava brzu i jednostavnu kupovinu.

Na ovaj način kompanija stvara bogata iskustva koja direktno angažuju korisnike sa proizvodima koje žele da kupe. Takođe, investiranje u omnichannel pristup omogućava brendu da zadovolji kupce na različitim platformama, pružajući im fleksibilnost da se angažuju sa brendom na svoj način. A onda ono najzanimljivije, korišćenjem podataka o korisnicima za personalizaciju iskustva dodatno unapređuje konverzije, dok AR opcija za isprobavanje proizvoda korisnicima pruža sigurnost i povećava šanse za kupovinu proizvoda.

Još jedan interesantan primer digitalnog marketinga ali iz Srbije je kampanja „Srbija u ritmu Evrope“ koju je sproveo Turistička organizacija Srbije (TOS). Ova kampanja je bila usmerena na promociju turizma u Srbiji kroz digitalne kanale, posebno na društvenim mrežama.

TOS je kreirao seriju atraktivnih video sadržaja koji su prikazivali lepote Srbije, od netaknute prirode do bogate kulturne baštine, uz muzičku podlogu koja je evocirala duh i ritam Evrope. Ovi video zapisi su deljeni na različitim društvenim mrežama, uz upotrebu relevantnih heštagova i geolokacionih oznaka kako bi se privukla pažnja turista iz celog sveta.

Kroz kreativne i inspirativne sadržaje, kampanja „Srbija u ritmu Evrope“ uspela je da generiše veliki broj angažmana i deljenja, šireći pozitivnu sliku o Srbiji kao turističkoj destinaciji. Digitalni marketing je bio ključni faktor u promociji ove kampanje, omogućavajući TOS-u da dosegne široku publiku i podstakne interesovanje za posetu Srbiji.

I na kraju, ali ne i manje bitna kampanja „Budi i ti heroj!“ koju je sproveo Crveni krst Srbije u partnerstvu sa Fondacijom Ana i Vlade Divac predstavlja inspirativan primer efikasnog korišćenja digitalnog marketinga u svrhu podizanja svesti o humanitarnom delovanju.
Sprovedena tokom 2019. godine, ova kampanja je ciljala na promociju važnosti doniranja krvi i podsticanje građana da postanu dobrovoljni davaoci iste.

Kroz kreativne i angažujuće sadržaje na društvenim mrežama, poput vizuala, infografika i video zapisa, kampanja je uspela da privuče pažnju široke publike i podstakne ih na akciju. Aktivnosti su takođe obuhvatale organizaciju online kampanja prikupljanja krvi putem društvenih medija, uz podršku influensera i poznatih ličnosti koje su podržavale ovu humanitarnu inicijativu.

Ova kampanja je osvetlala moć online marketinga u promociji društveno odgovornih akcija i pokazala kako se kroz digitalne kanale može mobilisati šira javnost za važna društvena pitanja, poput doniranja krvi i podrške humanitarnim organizacijama.

Statistika digitalnog marketinga

Statistički podaci iz sveta

Statistički podaci u ovom poslu pružaju dragocene uvide koji pomažu kompanijama da donosu ispravne odluke i optimizuju svoje strategije radi postizanja željenih rezultata. Kroz analizu ovih podataka, marketari dobijaju dublje razumevanje ponašanja korisnika i efikasnosti kampanja, omogućavajući im da prilagode svoje marketinške napore u skladu sa potrebama ljudi.

U svetu, istraživanja pokazuju konstantan porast digitalnog oglašavanja.

Prema podacima eMarketer-a, globalna potrošnja na digitalno oglašavanje premašila je 400 milijardi dolara u prethodnoj godini.

Drugo istraživanje od strane Mobile Marketer-a pokazuje da je oglašavanje na mobilnim platformama premašilo desktop oglašavanje po prvi put u 2023. godini. Ovo naglašava važnost prilagođavanja marketinških strategija mobilnom okruženju i optimizaciju sadržaja za mobilne uređaje radi maksimalnog angažovanja korisnika.

Što se tiče trendova, video sadržaj je sve popularniji među marketinškim agencijama širom sveta. Istraživanje Wyzowl-a pokazuje da je preko 90% marketinških stručnjaka koristilo video sadržaj u svojim kampanjama u prethodnoj godini. Video se sve više prepoznaje kao efikasan alat za angažovanje publike i prenošenje brend poruke na emocionalan i interaktivan način.

Globalna e-trgovina takođe beleži značajan rast. Prema podacima Digital Commerce 360-a, globalna e-trgovina je premašila 5 biliona dolara u 2023. godini, naglašavajući sve veći uticaj online kupovine na globalnu ekonomiju i potrebu za prilagođavanjem prodajnih strategija brendova.

Statistički podaci iz Srbije

Kada je reč o Srbiji, lokalni digitalni marketing pokazuje slične trendove rasta.

Prema istraživanju koje je sproveo IAB Serbia, potrošnja na digitalno oglašavanje u Srbiji dostigla je 35 miliona evra u 2023. godini, sa očekivanim daljim rastom u narednim godinama. Ovo istraživanje naglašava sve veći značaj digitalnih kanala za komunikaciju sa potrošačima i promociju brendova u lokalnom kontekstu.

Drugo istraživanje koje je sprovedeno od strane Ipsos-a u Srbiji pokazalo je da mobilni internet koristi preko 70% stanovnika, sa tendencijom rasta.

A kao i u svetu, influenseri igraju važnu ulogu u digitalnom marketingu u Srbiji. Prema istraživanju koje je sproveo Unilever u saradnji sa agencijom Content Insights, influenseri su postali ključni kanal za promociju proizvoda i usluga, sa sve većim uticajem na odluke potrošača.

Pored toga, personalizacija sadržaja je sve važnija i u srpskom digitalnom marketingu. Prema istraživanju sprovedenom od strane Vojvodina ICT klastera, preko 80% marketinških stručnjaka u Srbiji ističe personalizaciju sadržaja kao ključnu strategiju za angažovanje publike i poboljšanje performansi kampanja.

Uzimajući u obzir ove statističke podatke, jasno je da digitalni marketing i dalje evoluira kako u svetskim tako i u lokalnim kontekstima, sa sve većim fokusom na mobilne uređaje, video sadržaj, e-trgovinu, saradnju sa influenserima i personalizaciju sadržaja kao ključne elemente uspešnih marketinških strategija.

Možemo zaključiti da su ovi trendovi zapravo neizbežni u oblikovanju budućnosti online marketinga.

Podaci u brojkama

  1. Studija HubSpota pokazuje da 85% marketinških stručnjaka smatra video kao najefikasniji oblik sadržaja za angažovanje publike.
  2. Prema istraživanju DMA, svaki uloženi dolar u e-poštu donosi prosečni povrat od 42 dolara.
  3. Prema istraživanju Influencer Marketing Huba, 63% marketinških stručnjaka planira povećanje budžeta za influenserski marketing u narednoj godini.
  4. Gartner predviđa da će do 2025. godine 80% interakcija između brendova i korisnika biti vođeno veštačkom inteligencijom.
  5. Prema eMarketeru, programatsko oglašavanje činiće 86.2% svih digitalnih oglasa u SAD-u nakon 2024. godine.
  6. Prema podacima Podcast Insightsa, prihodi od oglašavanja putem podcasta premašili su 1,5 milijardu dolara u SAD-u do 2024. godine.
  7. Istraživanje Salesforce-a pokazuje da 52% potrošača veruje da kompanije koje koriste personalizaciju bolje razumeju njihove potrebe.
  8. Prema istraživanju Ubisend-a, 63% potrošača preferira komunikaciju s chatbotovima kada kontaktiraju brendove.
  9. Prema podacima IAB Serbia, digitalno oglašavanje u Srbiji zabeležilo je značajan rast u poslednjih nekoliko godina, s više od 20% godišnjeg rasta.
  10. Prema istraživanju R&D Institute, više od 80% korisnika interneta u Srbiji pristupa internetu putem mobilnih uređaja.
  11. Pandemija COVID-19 ubrzala je rast e-trgovine u Srbiji, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku.
  12. Prema IAB Serbia, investicije u digitalni marketing u Srbiji pre 2024. Godine premašile su 20 miliona evra.
  13. TikTok je doživeo eksplozivni rast u Srbiji, prema istraživanju Ipsos-a, 47% korisnika interneta u Srbiji koristi TikTok.
  14. Broj pregleda online video sadržaja u Srbiji porastao je za 30% u poslednjih godinu dana, prema podacima TubeBuddy-ja.
  15. Prema istraživanju SEMrush-a, preko 80% potrošača pretražuje lokalne usluge putem interneta pre nego što ih poseti fizički.
  16. Investicije u e-trgovinu u Srbiji povećane su za 60% do 2024. godini, prema podacima Centra za razvoj tehnološkog preduzetništva.
  17. Angažman na društvenim mrežama u Srbiji povećan je za 25% u poslednjih godinu dana, prema istraživanju Diggit-a.

Fokus na jednu granu marketinga

Verovatno u svom okruženju imate komšiju koji zna da poveže strujne kablove, okreči zidove, promeni polomljenu pločicu u hodniku, pa čak i sastavi novi orman koji ste nedavno kupili.

Što bi se u narodu reklo, svemogući čovek.

Sad Vam sigurno na pamet pada bar jedno ime.

Ali da li ta osoba baš sve to zna kvalitetno da uradi?

Budimo realni. Teško, zar ne?

E isti taj princip su, koliko možemo primetit prisvojili i mnogi koji su se upustili u digitalni marketing.

Ali bitno je istaći da tu može doći do greške jer samo fokusiranje na isključivo jednu granu online marketinga može biti od ključnog značaja iz nekoliko razloga.

Pre svega, dubinsko razumevanje jedne konkretne grane omogućava prodavcima da postanu stručnjaci u toj oblasti i efikasnije iskoriste njen potencijal.

Na primer, ako se fokusirate samo na SEO, možete postati vešti u optimizaciji za pretraživače i postići značajno bolje rezultate nego ako biste se rasejali na više različitih oblasti.

Drugi razlog je resursna efikasnost. Digitalni marketing je širok i dinamičan domen sa mnogo različitih taktika i alata. Fokusiranje na jednu granu omogućava prodavcima da bolje rasporede svoje resurse, kao što su vreme, novac i osoblje, umesto da ih razblažuju pokušavajući da pokriju sve aspekte digitalnog marketinga.

Takođe, usredsređivanje na jednu granu olakšava merenje i praćenje rezultata. Kada se fokusirate na samo jednu oblast, lakše je pratiti ključne performanse i analizirati šta funkcioniše, a šta ne. To omogućava brže prilagođavanje strategije i optimizaciju kampanja radi postizanja boljih rezultata.

I naposletku, fokusiranje na jednu granu ovog posla može pomoći u izgradnji prepoznatljivog brenda. Kada se usredsredite na određenu oblast, možete postati poznati kao stručnjaci u toj oblasti, što može privući veći broj klijenata koji traže specifične usluge koje pružate. Ovo može dovesti do jačanja reputacije kompanije i povećanja konkurentske prednosti na tržištu.

Zaključak

Zapravo suštinu, ili ti srž ove struke, najbolje je opisala KB Marketing Agencija u samo jednoj rečenici, dovoljnoj da shvatite sve – “Ignoring online marketing is like opening a business but not telling anyone.”

Newsletter saveti

Prijavom na newsletter ostvaruješ mogućnost da dobijaš dodatne savete i obaveštenja o novostima na sajtu. Max 1 nedeljno!