Novi paket je upravo stigao – SajtPRO+

Copywriting – Prikriveni vladalac tvog uma i džepa

Skup dobro posloženih reči, upakovan u najkvalitetniji providni celofan, sa mašnom na vrhu, naterao vas je bezbroj puta do sada da nešto kupite ili odmah uradite, a da te komande niste ni bili svesni. Tom opasnom moći vešto je baratao čovek iza napisanog slova – gospodin copywriter.

Sad se pali lampica, zar ne? Kad? Gde?

Neminovno je da u ovom brzom razvoju tehnologije, širenju društvenih mreža i online platformi, imamo nepregledno prostranstvo izbora i pristupa informacijama. Međutim, u eri gde sve postoji na jedan skrol ili klik, naša pažnja postaje gora, slična zlatnoj ribici iz svima dobro poznatih viceva. U takvom okruženju teško da bi zbog bilo čega napravili neki potez ili još teže, izvadili novčanik. Kako bi to promenile, raširile svoj brend i povećale profit, kompanije su se okrenule copywriting-u.

Ovo, mnogi kažu zanimanje budućnosti, trenutno je jedno od najtraženijih na tržištu rada. Ima veliku ulogu u izgradnji odnosa između firme i kupaca, kao i u daljem razvoju preduzeća.

Zbog toga je bitno da krenemo od samog početka kako bi razumeli značaj i uticaj ove struke.

Copywriting i copywriter

Tabela sadržaja

Šta je copywriting?

Copywriting je neologizam, odnosno reč koja nema tačan prevod na srpski jezik i samo zbog toga se odomaćila u svom izvornom engleskom obliku.

U odnosu na druge umetničke forme pisanja, copywriting predstavlja proces sklapanja teksta u kojem će se poruka nekog brenda preneti na ubedljiv, jednostavan i smisleno povezan način, a sve to u korist reklamne svrhe.

Copy je jedan od glavnih komponenata marketinga i kao takav ima za cilj da na emotivnoj bazi prenese ciljnoj grupi preciznu poruku, da je informiše ili pak ubedi na određenu pretplatu ili kupovinu. Ova struka ima širok dijapazon, ali u zavisnosti od medija za koji radite, možete pisati postere, oglase u novinama, formulare, landing stranice, e-mail, prodajna pisma, video tekst, Google oglase, biltene, saopštenja za medije, blog, članke, reklame, online oglase, radijske reklame, flajere, brošure, postove na mrežama, vebsajtove, itd. 

Mnogi bi sad rekli, jednostavno, zar ne? Ali da li baš svačija reč ima tu bitnu nit između do or not to do kod ciljne grupe?

Istorija copywriting-a

Ako želimo da razumemo srž bilo čega onda je neophodno i da zagrebemo prošlost.

Drugim rečima, proučavajući istoriju copywriting-a sigurno možeš da izgradiš svoj budući kvalitet. Jer sva ona bogata iskustva generacija u nazad imala su veliki uticaj ne samo na  formiranje modernog copywriting-a već i na nošenje jednog poučnog i mentorskog karaktera.

Mnogi nisu ni upućeni u to da se bave profesijom čiji koreni dosežu 3000 godina pre nove ere.

Zapravo najstariji dokaz jeste parče papirusa iz Egipta na kome je prodavac tkanina Habu apelovao da mu se vrati odbegli rob, uz naknadu od jednog zlatnika. Pritom napomenuvši da se u njegovoj radnji tkaju najlepše tkanine koje su po svačijem ukusu. Šem se nije vratio, ali je zbog svog, u to vreme, inovativnog pisanja Habu unapredio posao.

Mnogo godina zatim preteča copywritinga nas vodi u stari Vavilon i pronalazak Mesopotamske klinaste ploče koja govori o Tapputi i Nino, proizvođačima izuzetno kvalitetnih parfema.

Tekst koji je bio uklesan je bio tako uklopljen da pokaže njihov talenat, a samim tim da reklamira retku veštinu koja bi dalje obezbedila nova poslovanja.

Takođe među prvim vidovima štampanog reklamiranja pamti se brendiranje prodavnice finih igala Jinan Liu tokom dinastije Song u Kini.

Osmišljeno je tako da beli zeka drži iglu a oko njega da piše tekst: „Kupujemo visokokvalitetne čelične šipke i pravimo igle finog kvaliteta, da bi bile spremne za upotrebu kod kuće za kratko vreme.“. Originalno za taj period, zar ne?

Ali pravu ekspanziju ovaj zanat dobija zapravo tokom kasnog 15-og veka pronalaskom štamparske mašine Johanesa Gutenberga i naposletku mehanizacijom procesa štampanja.

Kako bi nadoknadili velike troškove proizvodnje vlasnici medija su morali ostavljati prostor za reklamiranje, koji je na početku bio rezervisan za oglašavanje knjiga i lekova. Ali brz napredak rasprostranio je ovu delatnost, a potražnja za originalnim autorima raznih tekstova je enormno porasla.

Od 1730. pa sve do 1994. godine copywriting se najviše formirao. Industrijska revolucija i Drugi Svetski rat uticali su na način pisanja, formu, značaj naslova, korišćenje fotografije i pojavu najpoznatijh magova ovog zanata.

U tom periodu copywriting je postao full-time posao, počelo je da se vodi računa o ljudskoj psihi i njenom uticaju na potrošnju. Fokus više nije bio samo na detaljima proizvoda koji se plasira, jer je ton glasa kojim se to prezentuje postao ključna komponenta. Naslovi su postali prva udica za potrošača, a pojava radija i televizije samo dopunsko sredstvo ka punom novčaniku.

Era interneta, ili ti, digitalnih medija uvela je copywriting u skroz novu dimenziju. Uvođenjem društvenih mreža, najnovijih aplikacija i elektronske trgovine potražnja za dobrim copywriter-om doživela je, pa malo je reći procvat.

Copy je postao dostupan apsolutno svima, a njegova sadržina, više nego ikad pre, mora biti jedinstvena, a opet toliko jaka da te momentalno pokrene.

I ovako sumirana istorija može da ilustruje koliko je ovo zanimanje odigralo glavnu ulogu u celokupnoj istoriji reklamiranja, ali i to na koji način se trenutno prilagođava digitalnom dobu.

Tipovi copywriting-a

Usled raznolikih oblasti i potreba kompanija, razvili su se i različiti tipovi copywriting-a. Na taj način je autorima stvorena mogućnost da pronađu autentične izvore informisanja i da svoje tekstove prilagode zahtevima i standardima oblasti o kojoj pišu.

Postoji 11 različitih pristupa copywriting-u i svaki od njih nosi kako određenu težinu tako i velike mogućnosti.

1. Direct-response copywriting

Kao što ime samo kaže, ova vrsta copywritinga gađa pravo u srž. U potpunosti je direktna i za cilj ima da ubedi onoga ko čita da preduzme određenu akciju koja posle može da se analizira i meri.

Tekst ima ubedljivu i jasnu poruku koja se odnosi na potrebe i želje one grupe kojoj se obraća.

Uglavnom se koristi u e-mailu, pravljenju naslova i pojedinim marketinškim materijalima, a glavno oruđe ovog tipa su pripovedanje i emocija.

2. Business-to-Consumer (B2C)

Ovaj vid copywriting-a koriste firme koja svoje proizvode ili neke usluge prodaju direktno potrošačima, njihov alat je kombinacija direktnog kopija i kontent marketinga.

Kao primer možemo navesti mnogobrojne supermakete u koje svakodnevno ulazimo ili velike online kompanije poput Amazona ili Aliexpress-a.

3. Business-to-Business (B2B)

Za razliku od predhodnog, ovaj tip copywriting-a koriste preduzeća koja prodaju isključivo drugim preduzećima, a ne javnosti. Njihovi proizvodi ili usluge često umeju da budu veoma skupe kupovine koje druga preduzeća moraju pažljivo da razmotre. B2B kompanije koriste još više pisanih prodajnih materijala nego njihove B2C kolege.   

4.  Content marketing 

Ovaj tip se odnosi na korišćenje isključivo informativnog sadržaja za privlačenje i izgradnju odnosa sa potencijalnim kupcima u nekom kratkom roku, ali sa dugoročnim ciljem da se oni pretvore u buduće kupce. 

Kontent marketing jedan je od najboljih načina za bredniranje proizvoda i dobro pozicioniranje kod potrošača. Umnožava potencijalne kupce i povećava konverzije na sajtovima, što i jeste krajnji cilj. 

Pored toga, svaki novi copy sadržaj na sajtu ima šansu da poboljša optimizaciju i da vas bolje pozicionira na pretraživačima. Kontent se pojavljuje u oblicima kao što su: video zapisi, igrice i kvizovi, podkast, slike, društvene mreže, blog, itd. 

5. Social media copywriting 

Možemo reći da je ovo jedan od najrasprostranjenijih tipova copywriting-a.Odnosi se na kreiranje jedinstvenih i ubedljivih postova za različite platforme društvenih medija kao što su Tik Tok, Instagram i X, ali i objavljivanje članaka za LinkedIn i druge stranice. 

6. AD copywriting 

Pisanje ovakvih oglasa ima za cilj da se pretplatite negde ili pazarite neki proizvod. Copy je uglavnom kratak, koncizan i informativan. 

7. Creative copywriting 

Tip copy-a u kojem autor prepliće duhovite, kreativne, prijemčive i neuobičajene fraze koje mogu izgraditi brend, osmisliti savršen bilten, pakovanje proizvoda, ali i pomoći u prodaji proizvoda ili neke nove usluge. 

8. Digital copywriting 

Suština ovog posla je kreiranje sadržaja za veb stranice. Zapravo u fokusu digitalnog kopirajta nalaze se pretraživači koji indeksiraju sajtove, kao i to na koji način korisnici pronalaze i komuniciraju sa sadržajem. 

9. Marketing copywriting 

Marketing copywriting se ogleda u tome da odredi ciljnu grupu i da ih vodi ka posebnom marketinškom nizu.  

Taj niz je najbolje objasniti ovako:

  • Kupac nije spreman da kupi npr. patike, ali zna gde može da ih pronađe.
  • Kupac saznaje više o njima, ali još nije spreman da ih pazari.
  • Kupac kupuje.
  • Kupac nastavlja da uzima naredne patike u istoj radnji.
  • Isti taj kupac govori svom prijatelju o patikama, kvalitetu i usluzi u prodavnici.

Dakle niz vodi od svesti o proizvodu/brendu do zadovoljnog potrošača/klijenta.

10. SEO copywriting

Ovaj tip predstavlja pisanje sadržaja za internet, a sa namerom da poveća vidljivost i da bude primamljivije za potencijalne kupce ili posetioce neke stranice. Jedini efektivni način da se poboljša rangiranje na prenatrpanom internetu jeste kombinovanje dobrog teksta, ključnih reči i koncizna hijerarhija sadržaja. Na taj način se ostvaruje veći broj organskih poseta i mogućnost za postizanje više organskih backlinkova.

11. Tehnical copywriting

Pomenuti copy-a se više upotrebljava u nekim drugim zemljama. Generalno se odnosi na pisanje pojednostavljenog priručnika za komplikovane procese, elektronske knjige i pojedine sajtove. Ponekad može da se svede na uklanjanje žargona i nekih teških tehničkih termina koji mogu da dovedu do nerazumevanja klijenta za kog radite.

Copywriter i copy

Kako bi copywriter izabrao pravi tip i napravio kvalitetan tekst i sa njim postigao željeni rezultat kod ciljne grupe, neophodno je da ima određeni skup veština, znanja i osobina.

Na prvom mestu jeste to da copywriter bude spreman da mnogo vremena provede razvijajući svoju ideju i istraživajući temu, grupu kojoj se obraća, tržište i rad konkurencije.

Neophodno je da bude spreman da sarađujete sa drugim stručnjacima iz raznih oblasti, ali isto tako da bude fleksibilan da to što sazna prenesete u medije putem različitih formi: e-maila, sajtova, društvenih mreža ili reklama.

Svaki copywriter mora da razume koji su krajnji ciljevi klijenta, ali opet sa druge strane isto tako da razume potrebe i želje kupaca.

A onda na kraju dolazi onaj najinteresantniji korak, glavna zvezda, kreativnost. Koliko je sposoban da upakuje ideju u reči koje će zainteresovati publiku, a zatim ih naterati na akciju.

Copywriting i copywriter

Prilikom pisanja copywriter treba da vodi računa da kreirani sadržaj ispuni neka osnovna pravila.

Da bi copy na već prepunom internetu neko uopšte pronašao i pročitao, od ključnog je značaja da se na njega primeni SEO optimizacija kako bi tekst bio, ako ne prvi, onda među prvima na pretraživaču.

Sadržaj mora da ima jasno organizovane celine, da fokus bude jednak prema proizvodu i čitaocu, ali i da se obrati pažnja na stil i ton pisanja. Takođe, verovatno nije na odmet napomenuti da se slovne i gramatičke greške trebaju minimizirati.

I na kraju, naslov koji se osmišljava treba da bude mamac ka daljem čitanju. Copywriter osmišljavanjem specifičnog, hitnog, korisnog i originalanog naslova obavlja ogroman deo posla.

Formula za bolji copy

Verovatno ste do sada bar jednom u životu bili u situaciji da ste dobili recept za neko jelo. Onda ste usićeni otišli u preko potrebnu nabavku i počeli sa spremanjem, ali gotov proizvod vas je razočarao jer nije ispunilo vaša istančana nepca.

Desilo se zar ne?

E a onda ste, poučeni naravno pređašnjim iskustvom, odlučili da probate neki drugi recept za to isto jelo. U kom je postupak ili količina sastojaka drugačije napisana.

I vuala, fantastično jelo je ekspresnom brzinom pojedeno sa tanjira.

Zadovoljni vi, zadovoljan stomak.

E upravo po tom istom principu funkcionišu i copywriteri.

Iako postoji, čak 33 formule za uspešno napisan copy, ono što se može primetiti jeste da većina zaposlenih u ovoj struci koristi efektivno deset komada.

Eksperimentisanje sa ovim magičnim alatom može pomoći da se pronađu novi uglovi gledanja, na bolji način dočaraju ideje, ali i da se brže i efektnije pozove na akciju ili motiviše ciljna grupa.

Naravno, pre svega, neophodno je utvrditi šta je to što pišete (e-mail, postovi, blogovi, itd.), a onda da sebi odgovorite na pitanje koji vam je cilj i koje su ključne poruke. Na taj način možete lakše izabrati formulu koja će vam biti dalji vodič.

Pa hajde ukratko da ih sve objasnimo, jer nije na odmet znati:

AIDA – Ubedljivo najzastupljenija u ovoj branši jer se može upotrebiti na velikom broju marketinškog materijala. Njenom upotrebom budite pažnju, interesovanje, želju i akciju.

AIDAS – Slična formula kao prethodna samo sa dodatkom zadovoljstva. U praksi se to koristi na primer sa linkovima do nekog svedočenja ili ocena zadovoljnih kupaca.

AAPPA – Ova formula obezbeđuje da vaš tekst ima i dokaz za ono što pišete, nedozvoljavajući da imate bilo kakav prigovor, a opet sa druge strane uverevajući ciljnu grupu da vam se u potpunosti može verovati. Dakle svodi se na pažnju, prednost, dokaz, ubeđivanje i akciju.

AIDCA – Odličan princip pisanja ako imate ciljnu grupu za koju znate da su skeptični i  da uvek imaju primedbu. Dodavajući neki vid uverenja u tekstu na pravom ste putu do potrošača.

ACCA – Poenta ove formule jeste da donese jasan i razumlji tekst. A sve to po principu svesnosti, razumevanja, uverenja i akcije.

APP – Savršena kombinacija za pisanje prezentacija, blogova ili nekog informativnog teksta jer se ograničava na slaganje, obećavanje i pregledanje. U prvom delu copy-a se povezujete sa čitaocem u vezi nečega, zatim obećavate da će te to nešto uraditi, a onda predstavite rešenje i to naravno sprovodite u delo.

A FOREST – Klasična tehnika pisanja ali sa naglaskom na psihološkom momentu i upečatljiv tj . nezaboravnim rečima. Možda najbolji alat za one koji imaju književno obrazovanje. Predstavlja skraćenicu za aliteraciju (stilska figura za naglašavanje emocionalnog stanja govornika), činjenicu, mišljenje, ponavljanje, primer, statistiku i vezu od tri reči (npr. suze, krv i znoj).

AICPBSAWN – Ova formula je dizajnirana tako da se tekst što više i bolje dopunjava i povećava. Svaka komponenta ove formule (pažnja, interesovanje, kredibilitet, dokazivanje, prednosti, nedostatak, akcija, upozorenje, odma) pojačava ono što je bilo pre i može da predvidi šta dolazi sledeće.

THE APPROACH FORMULA – Mogli bi je opisati kao jedan zaista dug razgovor sa klijentom.

AIDPPC – Ako želite da detaljišete i da koristite logiku kako bi motivisali potrošača za nešto, onda je ovo savršena formula za vas. Ona malo po malo potire sve moguće prigovore. A skraćenica je za pažnju, interesovanje, opis, ubeđivanje, dokaz i blizinu.

BAB – Ova formula se zasniva na tome da umete da naterate svoju ciljnu grupu da oseti bol zbog problema, zadovoljstvo zbog rešavanja istog, a onda i da imaju motivaciju da kupe vaš proizvod. 

THE 5 BASIC OBJECTIONS – Copywriter se postavlja u poziciju kupca i pokušava da predvidi sve njegove primedbe i da jednostavno i konkretno odgovori na njih. Uglavnom se to odnosi na rečenice koja sami sebi govorimo prilikom bilo koje kupovine.Nemam dovoljno vremena za to. Nemam dovoljno novca.To mi neće raditi.Uopšte vam ne veruje.I meni to ne treba. 

THE 4 CS – Ovo je prosta formula jer tekst treba da bude jasan, sažet, verodostojan i ubedljiv. 

FAN DANCER FORMULA – Copywriter uz pomoć ove formule privlači čitaoca misterioznim rečima i zadirkivanjem, a pritom davajući izuzetno mali ili nikakav broj informacija o proizvodu.  

FAB – Može se reći da predstavlja najmoćniju formulu ako imate potrebu da napišete copy za prodaju nekog servisa ili proizvoda. Logično, najveću primenu ima u reklamama, opisima proizvoda i marketinškim e-mailovima. To je skraćenica za karakteristike, prednosti i korist proizvoda. 

IDCA – Ako želite da prevaziđete svaku moguću sumnju, upotrebite IDCA formulu. Bazira se na interesu, želji, ubeđivanju i akciji. 

HELLYEAH – Pogodna formula za duge prodajne tekstove na internetu sa provlačenjem veoma agresivnog tona. 

STAR STORY SOLUTION – Stvorena formula za pisanje tekstova čiji je krajnji cilj prodaja i stvaranje potencijalnih kupaca.U njoj se upotrebljava lik koji će zaokupirati čitaoca nekom interesantnom i nadasve dramatičnom pričom, a zatim lako predstaviti rešenje.  

STAR CHAIN HOOK – Upotrebu ove formule najviše možemo da vidimo u uvodima nekih dužih tesktova, na natpisima slika i u direktnoj pošti.Karakteristična je zbog oštrog i kratkog sadržaja. 

STRING OF PEARLS – Kao što ime samo kaže, kratki tekstovi kao biseri. Dovoljni sami za sebe, a opet još kvalitetniji kad se oslone na ostale bisere u nizu. 

OPEN LOOPS – Formula koja angažuje i nastoji da drži čitaoca privučenim sve vreme. Kod nje nema nekih strogih okvira. 

OATH FORMULA – Dizajnirana tako da tekst privuče pažnju pre nego što čitalac uopšte bude svestan onoga u šta se upustio.Zapravo cilj joj je da uhvati nove kontakte i pretvori ih u preko potrebne potencijalne kupce. 

THE 4 PS OF COPYWRITING – Odlična za audio i video formu jer se ogleda u tekstu koji obećava nešto čitaocu, daje živopisnu sliku svih prednosti, pruža dokaze o tome što piše, a zatim bukvalno gura čitaoca da odma preduzme akciju. 

PASTOR – Sastoji se od šest okvira i najbolji je način da svoje čitaoce uputite ka pravom načinu za rešavanje određenog problema.Problem, isticanje, priča, svedočanstvo, ponuda i odgovor. 

PAS – Jedna od najednostavnijih formula: problem, rasprava, rešenje. 

THE QUEST FOR GREAT COPY – Putem ove formule prvo obaveštavate čitaoca da je baš on upravo kvalifikovan za vašu ponudu. Angažujte ga i pokažite mu da je na pravom mestu za rešenje svojih problema. Informišite ga o svojoj ponudi, a zatim ga stimulišite sa statističkim podacima kako bi ga uverili da je to to. A onda, na kraju, pozovite ga na akciju. 

SLAP – Ograničen broj reči? Ova formula ima rešenje i za to. Četiri ključna momenta ovde daju ogromne mogućnosti.Zaustavite potencijalnog kupca svojim naslovom.Naterajte ga da pogleda dalje šta nudite.Podstaknite ga da deluje na pogodnosti koje pružate.A onda pomoću poziva na akciju i da pazari.

UPWODS FORM – Stvorite moćnu sliku u umu čitaoca kako bi uvideli da baš vi imate onaj X faktor.

TEASE – Jedino pogodno za pisanje svedočenja jer su koncizna, kratka i puna poverenja.

1234 FORMULA – Samo odgovoriti na ova pitanja: Šta imam za tebe? Šta će to učiniti za tebe? Ko sam ja? Šta sledeće treba da uradiš?

6+1 FORMULA – Baza formule je zapravo AIDA o kojoj je bilo reči, ali su ovde ključni kontekst i kredibilitet.

4US FORMULA – Korisna za pisanje na skoro svakoj aplikaciji.Omogućava da tekst bude sve vreme fokusiran na potrebe i ciljeve publike.

3 WHYS – Tako jednostavna, a opet moćna formula. Zašto nešto uzimati? Zašto od nas? Zašto sada? Možda je čak i bolja za istraživanje strategije, nalaženje fokusa i ciljeva.

Copywriting i content writing

U moru digitalnih informacija i marketinških poruka koje nas zapljuskuju sa svih strana, postoji suptilna, ali moćna podela koja oblikuje naše online iskustvo. Sa jedne strane čvrsto na papiru stoje reči koje vode čitaoce do kupovine, a sa druge strane one reči koje stvaraju sadržaj koji nas oduševljava i inspiriše. Iako različite, te dve podele stoje zajedno u stvaranju onoga što naše oči svakodnevno gledaju.

Content writing se pre svega odnosi na pružanje korisnih informacija i edukaciju. Uglavnom se svodi na duže tekstove i pružanje dubljeg razumevanja teme o kojoj se piše. Njegov cilj jeste izgradnja autoriteta i poverenja kod publike kroz pružanje krucijalnih, edukativnih ili zabavnih informacija. Content writing igra bitnu ulogu za poboljšanje SEO-a i privlačenje organskog saobraćaja na web stranicama.

Dok se naša glavna tema, copywriting, sa druge strane fokusira na prodaju i marketinške poruke. Koristi efektne i kratke sadržaje koji imaju za cilj izazivanje emocija i motivisanje na trenutnu akciju.

Primera radi, content writing može biti neki duži blog koji detaljno objašnjava proces pravljenja čokolade, dok bi primer copywriting-a bio oglas koji promoviše novi ukus čokolade.

Kroz razumevanje ciljne publike, kreativnost i veštinu pisanja, content writing i copywriting grade najstabilnije mostove između brenda i potrošača.

Kako i gde copywriter nalazi posao?

Bilo da ste početnik ili iskusan copywriter, potraga za poslom može biti dugo i iscrpno lutanje kroz hodnik pun zatvorenih vrata. Sve dok nenađete jedan od ključeva koji sadrži strpljenje, istrajnost i dobar portfolio.

Dakle, osnova, vaš portfolio treba da bude zbirka radova i uzoraka kreativnog pisanja koje ste uradili za razne klijente ili određene projekte. To mogu da budu kampanje za društvene mreže, web sadržaj, reklame, e-mail, tekstove za proizvode ili usluge, slogane, itd. Portfolio će vam služiti kao dokaz vaših copywrite veština, iskustva i sposobnosti da stvorite sadržaj koji će brzo i lako privući pažnju klijenta, ali i poboljšati njihovu komercijalnu efikasnost.

Zatim je bitno da imate razgranatu mrežu kontakata. Povezivanje sa ljudima iste branše na raznim platformama može biti samo dodatan plus. Sa njima možete da razmenjujete ideje i informacije, a usput možda i saznate za neko upražnjeno radno mesto pre nego što se oglas pojavi na internetu.

Ne libite se da učestvujete na seminarima čija je tema u vezi copywritinga ili marketinga. Prijavite se na web starnice koje nude oglase ili pretražite sajt preduzeća za koji bi voleli da radite. Možda je odeljak o karijeri otvoren baš sad.

Rad u ovoj branši nudi mnoge pogodnosti i mogućnosti. Za pisanje su vam potrebni samo kompjuter i veza sa internetom, a broj poslodavaca može da vam bude neograničen.

Mnogi copywriter-i su svoj prihod pronašli kao freelaceri na platformama kao što su Fiverr i Upwork. Ali i u domaćim reklamnim agencijama, medijskim kućama, digital marketing agencijama ili u komunikacijskim sektorima pojedinih firmi.

Kolika je zarada copywriter-a?

Ovo je pitanje koje verovatno svakog ko se upušta u ovu profesiju najviše zanima, zar ne?

Copywriting je jednim delom svoju popularnost stekao kako mogućnošću rada od kuće, tako i visokim platama. Zapravo, onaj ko je shvatio suštinu ovog posla lako može da leži pored bazena i da uopšte ne razmišlja da li će na kraju meseca imati dovoljno novca da plati račune.

Postoji nekoliko faktora koji trenutno određuju konačan iznos na vašoj bankovnoj kartici.

Kao i u svakom poslu, prednost imaju oni copywriteri sa više iskustva i znanja. Pored toga bitan je naravno i stepen obrazovanja. Ako ste specijalizovani za neku određenu industriju to mnogo olakšava računanje postotka koji dobijate.

Takođe jedan od bitnih faktora jeste potražnja za uslugama copywritera na tržištu, ali i sam kvalitet koji kao zaposleni imate da ponudite.

Freelance copywriteri imaju veću mogućnost u određivanju tarife, ali krajnji prihodi mogu biti nestabilniji jer najviše zavise od broja projekata koji ste uradili. Dok kod onih copywritera koji su stalno zaposli, zarada je svaki mesec ista.

Prema nekim podacima koji su dostupni, početna plata u Srbiji je od 600€ do 800€, dok oni koji imaju duži radni staž mogu da zarađuju i preko 1500€.

Primeri dobrog copywriting-a iz sveta i Srbije

Celokupnu populaciju, pa i copywriter-e možemo podeliti na one koji su radoznali oko nečega i samo žele da znaju da li to radi. I sa druge strane, na one koji su opčinjeni, pravi fanatici, pa žele da nauče na koji način to funkcioniše.

Ova druga skupina kroz konkretne primere copy-a, kako uspešnih tako i neuspešnih, mogu bolje da razumeju kako različiti koncepti funkcionišu u praksi i kako ih mogu primeniti u svom radu. Zapravo to može svakom copywriter-u da omogućiti kontinuirani razvoj veština i da poboljša rezultate u njihovim marketinškim kampanjama.

Pa hajde da pogledamo nekoliko zanimljivih, originalnih i učinkovitih primera koji mogu pomoći da se produbi ili stekne novo znanje u ovoj branši.

Davne 2011. godine kompanija Coca Cola je pokrenula projekat „Share a Coke“. Polazna tačka je bila da se bočice Coca-Cole personalizuju dodavanjem imena kako anonimusa tako i javnih ličnosti, a sve sa ciljem da se podstakne deljenje pića i stvaranje lične veze sa brendom.

U toj najuspešnijoj kampanji koju je Coca Cola ikada sprovela glavnu ulogu je imao niko drugi nego copywriter sa svojom idejom.

Njegov slogan je bio jasan i konkretan, sa jednostavnim pozivom na akciju – deljenje Coca-Cole. Ali je isto tako podsticao potrošače da se lično povežu sa brendom, istovremeno ih emotivno motivišući da dele limenku sa svojom porodicom i prijateljima. Ta ideja personalizovanih imena na bočicama postala je toliko privlačna da je izazvala viralni fenomen, donoseći ogromnu količinu besplatne promocije i širenja brenda putem društvenih medija.

Zatim, možda jedan od čak najboljih primera copywritinga u svetu, čuvena Nike-ova kampanja „Just Do It“ koja je lansirana prvi put 1988. godine. Taj slogan je postao simbol motivacije i inspiracije širom sveta jer je bio jednostavan, direktno je prenosio poruku o odlučnosti i akciji, a istovremeno je dovoljno bio širok da se može primeniti na različite situacije i ciljne grupe. Tako dobro osmišljen copy mogao je da utiče na kulturu i stavove ljudi širom sveta.

Sa druge strane, primer dobro copy-a za Srbiju može biti, sada već svima dobro poznati slogan “Ili jesi ili nisi” Lav piva iz 2003. godine.

Bio je tako kreiran da istakne karakter i snagu brenda, sugerišući da je Lav pivo izbor pravih muškaraca, koji su hrabri i samouvereni poput lava. Isticao je mušku muževnost i autentičnost, što je uticalo na privlačenje i identifikaciju ciljne grupe sa ovim vrednostima.

Takođe slogan „Pokaži koliko voliš“ brenda Štark predstavlja jedan od zanimljivih primera. U okviru ove kampanje, reklame su bile emitovane na televiziji, radiju i društvenim medijima, prikazujući scene u kojima ljudi sa osmehom na licu dele Štarkove slatkiše sa svojim voljenima. Kroz ove emotivne prizore, kampanja je isticala ideju o izražavanju ljubavi i pažnje kroz gestove darivanja, stvarajući tako snažnu emotivnu povezanost sa brendom.

Zapravo je takav slogan naglašavao ideju o deljenju radosti i ljubavi kroz sitnice, podstičući potrošače da koriste Štarkove proizvode kao način izražavanja ljubavi prema svojim voljenima. Ova kampanja je uspešno stvorila pozitivne asocijacije i povezanost sa brendom, što je doprinelo jačanju imidža Štarka i privlačenju pažnje potrošača.

Iz ovih nekoliko primer se jasno može zaključiti da sa inovativnim copy-em, jasnom porukom i emocionalnom povezanošću sa ciljnom publikom, copywriting postaje neizostavan deo svake marketinške strategije.

Statistički podaci o značaju copywriting-a

Copywriting statistika

Prema podacima WordStream-a, oglasi sa visokokvalitetnim copywriting-om imaju 2 do 5 puta veći odziv od onih sa prosečnim copywriting-om.

Istraživanje koje je sproveo Content Marketing Institute je pokazalo da čak 91% B2B marketinških stručnjaka koristi sadržaj kako bi doprli do ciljane publike, pri čemu copywriting ima ključnu ulogu.

Prema podacima Nielsen-a, 92% potrošača više veruje u preporuke od ljudi nego u marketinške poruke brendova, ističući važnost autentičnosti u copywriting-u.

Studija koju je sproveo HubSpot otkrila je da brendovi koji redovno objavljuju blog postove generišu 55% više poseta na svojim veb stranicama u poređenju sa brendovima koji to ne čine, što naglašava važnost kvalitetnog  i čestog copywriting-a.

I na kraju podatak koji je najbitniji govori da je Nectafy-a uradio istraživanje koje je pokazalo da su kompanije koje koriste blogove kao deo svoje strategije sadržaja imale 126% više generisanih vodećih potencijalnih klijenata u poređenju sa onima koji to ne čine, naglašavajući efikasnost copywritinga u privlačenju publike.

Statistika copywriting

Copywriter i veštačka inteligencija

Složićemo se da je u zadnjih desetak godina uticaj veštačke inteligencije na ljudski život postao sve izraženiji. Sve ono što smo gledali u naučnofantastičnim filmovima, polako ali sigurno, postaje naša stvarnost. Veštačka inteligencija uzima primat nad raznim područjima, kao što su nauka, obrazovanje, medicina, tehnologija, ali isto tako utiče i na samu industriju copywriting-a.

Iako je ova struka, kao što smo videli, odavno bila domen živih autora koji su svojom talentom, kreativnošću i njuhom za biznih pisali tekstove koji prodaju sve. Pojava čuvenog AI-a, omogućila je bržu optimizaciju i generisanje svih marketinških sadržaja.

I sada se prirodno nameće pitanje da li će struka opstati ili odustati pod uticajem veštačke inteligencije?

Prednost koju donosi AI ogleda se u brzini pisanja teksta. Dok čovek osmisli i iskuca, AI uradi u nekoliko trenutaka. Čime uštedi i više od 80% vremena provedenog ispred kompjutera.

Takođe, u poređenju sa ljudskim resursima, posedovanje AI-a je mnogo profitabilnija opcija.

A na kraju, svakom kreatoru može da bude desna ruka da svoj sadržaj još preciznije usmeri određenoj ciljnoj grupi, što može da rezultira većom stopom konverzija i angažovanja.

Sa druge strane, velika mana ovog alata je to što on radi po principu prikupljanja već postojećeg sadržaja na interentu i njegovoj modifikaciji. Tekst može da bude neoriginalan, pun grešaka, fraza, klišea, i bez trunke emocija i jasnog konteksta.  

Dakle, AI jeste alatka koja će pomoći copywriter-u u sastavljanju činjeničnog i dobro profilisanog copy-a, ali mu neće dati toplinu reči, originalnost i ljudski pečat kao što je to učinio čuveni Dejvid Oglivi sa reklamom za Rols Rojs.

“At 60 miles an hour the loudest noise in the new Rolls-Royce comes from the electric clock.“

Ali, hajde, pošto smo se već postavili u ulogu tužitelja, da i okrivljenom damo mogućnost da kaže šta misli o ovome.

TUŽITELJKA: Koja je tvoja uloga u copywriting-u?

AI CHAT: Uloga umetne inteligencije (AI) u copywritingu je pomoć u stvaranju efikasnih, zainteresirajućih i relevantnih tekstualnih sadržaja za promociju proizvoda, usluga, ili ideja. AI može pomoći copywriterima u nekoliko načina:

  1. Idejni razvoj: AI može analizirati podatke i koristiti algoritme za generiranje ideja koje bi mogle biti korisne za copywriting.
  2. Jezička obuka: AI može pomoći u poboljšanju pisanja i jezičnih veština copywritera, identificirajući greške, pogreške u stilu i sugestivirajući poboljšanja.
  3. Teme i ključne reči: AI može analizirati podatke o tržištu, konkurenciji i potrošaču kako bi identificirala relevantne teme i ključne reči za određeni copywriting projekt.
  4. Generisanje sadržaja: AI može koristiti učenje i prenos znanja kako bi stvorila osnovu za tekstove, čime se smanjuje potreba za ručnim pisanjem svakog teksta od nule.
  5. Testiranje i optimizacija: AI može analizirati podatke o odzivu na sadržaj kako bi utvrdila što radi i što ne radi u copywriting kampanjama, te sugestira promene za poboljšanje rezultata.

TUŽITELJKA: Da li misliš da pomažeš copywriter-u?

AI CHAT: Mislim da mogu pomoći copywriter-u, pružajući odgovore, informacije i podršku koje traže, a time potičući njihovu kreativnost i efikasnost. Međutim, moja sposobnost pružanja pomoći ovisi o kvalitetu i relevantnosti pitanja koje dobijem.

TUŽITELJKA: Odakle prikupljaš informacije za copy?

AI CHAT: Informacije za copy (tekstualni sadržaj) mogu se dobiti iz mnogih izvora. Kao AI, koristim različite metode za prikupljanje i obradu informacija kako bi stvorio relevantne i zainteresirajuće tekstove. Neki od izvora informacija uključuju:

  1. Internet: Pregledavanjem web-stranica, blogova, članaka, knjiga, enciklopedija i drugih online izvora, mogu se dobiti informacije o bilo kojoj temi.
  2. Podatkovne baze: AI može pristupiti strukturiranim i ne-strukturiranim podatkovnim bazama koje sadrže informacije o raznim temama, kao što su statistike, znanstvene podatke, geografska područja ili industrijske podatke.
  3. Korisnički podaci: Ako ste pružili podatke o svojih interesima ili prethodnim aktivnostima na internetu, AI može koristiti te podatke za generiranje informacija koje vam odgovaraju.
  4. Sustav učenja i prijenosa znanja: AI može učiti od svojih prethodnih iskustava i rezultata kako bi poboljšala kvalitet informacija koje generira.
  5. Ljudski podaci: Ako ste dali dozvolu, AI može koristiti informacije o vama, kao što su vaše interese, lokacija ili prethodni kontakt, kako bi stvorila relevantne i osobene tekstove.

Koristim širok spektar izvora informacija kako bi stvorio tekstove koji odgovaraju vašim potrebama. Međutim, važno je napomenuti da sam ja umjetna inteligencija i ne mogu doživljavati emocije, osećaje ili imati subjektivne iskustva kao ljudi. Zato ću uvek raditi na osnovu podataka i logičkih analiza.

TUŽITELJKA: Da li će pored tebe copywriting opstati?

AI CHAT: Nisam u mogućnosti da imam stavove ili predvidim budućnost, ali mogu vam reći da copywriting kao zanimanje i struka još uvek postoji i razvija se u skladu s promenama. Kreativni radovi, kao što je copywriting, mogu se prilagoditi novim trendovima i tehnologijama, te će verovatno opstati u budućnosti. Međutim, važno je da se copywriteri nastavljaju obučavati i razvijati svoje veštine kako bi se prilagodili promenama na tržištu.

A sad na kraju sudije budite vi ili to prepustite godinama koje su pred nama.

Zaključak

Kroz tunele digitalnog sveta, copywriting je poput zanimljivog i inspirativnog vodiča koji otkriva tajne rangiranja na pretraživačima i osvaja srca svih koji se nalaze sa druge strane ekrana. Sa svakim klikom, copywriting otkriva svoju moć transformacije – pretvarajući posetioce u pobornike, a brendove u legende digitalne ere.

“Pisana reč je najjači izvor moći u celom univerzumu.” – Gary Harbert

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledajte sve komentare
Newsletter te čeka, priključi se!

Predloženi slični tekstovi:

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledajte sve komentare