Novi paket je upravo stigao – SajtPRO+

Kako napraviti favicon na WP sajtu?

Favicon je ikonica koja se nalazi pored URL sajta u pretraživačima, odnosno ona predstavlja logo sajta iz ugla veb pretraživača. Dakle kada imaš više otvorenih tabova na računaru, videćeš da svaki tab ima neku svoju ikonicu, upravo ta ikonica je favicon. Ukoliko ona nije napravljena i podešena, prikazivaće se obična belo siva kugla. Prvo da ti pokažem na šta tačno mislim a onda i kako da to središ na svom sajtu.

Favicon ikonica

Vizuelno ali i korisno

Pored toga što će favicon ulepšati naše tabove na pretraživaču, daleko je važnije to što nam je koristan iz razloga što nam ta ikonica zapravo olakšava gde se šta nalazi, posebno u situaciji kada imamo uključeno puno tabova. Međutim, gde se ta ikonica sve može videti?

  • u tabovima pretraživača
  • na Google pretrazi pored naziva sajtova
  • u sačuvanim karticama (bookmarks)
  • istorija pretrage

Pogledaj sliku i zamisli koliko bi nepreglednije bilo da favicon ne postoji. Idemo dalje, da ga napravimo i podesimo za Wordpress sajtove.

Kako podesiti Favicon na Wordpress-u?

Za početak je potrebno napraviti favicon ukoliko ga prethodno dizajner već nije napravio. Za nas koji nismo dizajneri nego „obični smrtnici“ predlažem da se koristi canva.

Dimenzija favicon slike po wordpress predlogu je 512×512 px.

Takođe, predlažem da ne stavljaš kao favicon previše detalja. U mom slučaju kao što vidiš to je beli krug sa crnog puzlom. Zato što je favicon veoma mali i ako želiš da bude i funkcionalan onda razmišljaj o tome da bude što pregledniji i ne zaboravi da će neko koristiti svetlu verziju pretraživača a neko tamnu. Na osnovu toga prilagodi da se tvoj favicon vidi u oba slučaja.

Sada kada je ikonica napravljena, možemo da je dodamo na sajt:

  1. uđeš na kontrolnu tablu sajta (admin deo)
  2. ideš na „Izgled“ ili „Appearance“
  3. odabereše opciju „Prilagodi“ (Customize)
  4. zatim na „Identitet veb mesta“
  5. nađeš „Ikonica veb mesta“

Ostaje samo da dodaš u to polje svoj prethodno napravljeni favicon i vidiš kako on izgleda. Ukoliko je sve super, samo klikneš „Sačuvaj“ dugme u gornjem uglu i posao završen.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledajte sve komentare
Newsletter saveti

Prijavi se na newsletter i ne propusti sve buduće savete za poboljšanje sajtova.

Predloženi slični tekstovi:

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledajte sve komentare