Jedan ili više proizvoda? Greška kod varijabilnih proizvoda

Jedna od čestih grešaka kod web prodavnica tiče se raspoređivanja proizvoda, odnosno varijabilnih proizvoda. Problem nastaje kad krene postavljanje proizvoda na sajt i ne razmisli se dovoljno da li varijacije postavljati kao pojedinačne proizvode ili ih praviti kao jedan proizvod koji će imati mogućnost biranja tih istih varijacija.

Sadržaj ovog članka

Šta je varijabilan proizvod?

Prvo da objasnim šta je varijabilan proizvod, kako bi smo mogli da razrešimo ovu dilemu. Varijabilan proizvod je onaj koji u sebi sadrži više opcija, suštinski jedno te isti proizvod ali se po određenom detalju razlikuje. Npr, imamo majicu koja postoji u crvenoj, žutoj i plavoj boji ali isto tako postoje i veličine: M, L i XL. Ovo bi bio primer varijabilnog proizvoda.

Greška kod varijabilnih proizvoda

Najčešća greška kod varijabilnih proizvoda

Definitivno vrlo često vidim sledeću situaciju: Uđem na web prodavnicu i tamo se nalazi određen model majice recimo u crvenoj boji, ali pored vidim ponovo tu istu majicu samo u drugoj boji, pa u trećoj… i sve je prikazano kao pojedinačni proizvodi.

Znači tu imamo 3 proizvoda koja se suštinski razlikuju samo po boji. Ajde da kroz neka pitanja dobijemo i odgovore zašto je ovo pogrešno?

  1. Kako ćeš nazvati taj proizvod?
  2. Kako ćeš napisati opis takvog proizvoda?
  3. Kako ćeš reklamirati taj proizvod?
  4. Šta Google da prikaže kad neko traži tu majicu?

Zašto je greška praviti ih na ovaj način?

  1. Otežavaš kupcu snalaženje na sajtu jer mora da ulazi na više mesta kako bi došao do željenog artikla.
  2. Praviš dupli sadržaj na sajtu time što ćeš poprilično sam siguran postavljati identične opise za svaki od tih proizvoda, jer su suštinski isti sem što se razlikuju po boji.
  3. Kada želiš da reklamiraš tu majicu, nećeš moći da uključiš jednu reklamu, nego ćeš morati da upališ onoliko reklama koliko različitih boja ima. Što je naravno besmisleno.
  4. Recimo da se tvoja majica zove „Škafiškafnjak majica sa kragnom“ i kad bi ljudi tako nešto tražili na Google pretrazi, šta bi on trebao da im ponudi? Pošto kod tebe postoji nekoliko opcija, zbunjivao bi Google. A on kad se zbunjuje – rezultira time što ti obara poziciju.
  5. Ako želiš da podeliš na društvene mreže, email ili na nekom trećem mestu link do ove majice, neće moći da postaviš samo jedan link nego više njih – opet bezveze i nepotrebno.

Okej, razumeš šta hoću da kažem. A sad da vidimo kako bi to trebalo zapravo da se uradi pa odluči na kraju koja opcija ti je bolja.

Proizvod majica u 3 boje

Pravilno pravljenje varijabilnih prozivoda

S obzirom da tvoj proizvod ima 3 boje i 3 veličine. Sve je to potrebno napraviti kao jedan proizvod u sklopu kojeg će se pronaći sve te opcije. Tako će korisnik ući na taj proizvod, videti naslov, slike i opis proizvoda, zatim odabrati jednim klikom koju boju želi, sledeći korak je da odabere veličinu i da proizvod doda u korpu.

Ovim dobijamo 1 proizvod, jer to i jeste. Dobijamo unikatan naslov, unikatan opis i sa ovim proizvodom smo „potrošili“ samo jedno mesto kada se gleda google indeksiranje. Na ovaj način olakšaš i korisniku i Google-u a samim time olakšavaš i ceo posao sebi. Sad možeš uživati i reklamirati svoju specifičnu majicu kako treba.

Varijabilan proizvod majica

Važno!

Dakle, ovo važi samo kod proizvoda koji su praktično isti. Nemoj da praviš sve moguće majice kao jedan proizvod, nego samo ako je isti model koji se jedino razlikuje po boji, onda napravi na ovaj način.

Zaključak

Na ovaj način ćeš poboljšati korisničko iskustvo ali i optimizaciju sajta. Ono na šta treba da obratiš pažnju ukoliko je ova greška već napravljena i hoćeš da je ispraviš, jeste da povedeš računa o redirekcijama i šta ćeš tačno indeksirati a šta ćeš javiti Google-u da deindeksira. O ovim stvarima ću više pričati u narednih člancima gde ću pokazati tačne primere i na koji način da ih uradiš.

Newsletter saveti

Prijavom na newsletter ostvaruješ mogućnost da dobijaš dodatne savete i obaveštenja o novostima na sajtu. Max 1 nedeljno!

Kontakt
Gradimo uspešan sajt!

Ne postoji uspešan sajt preko noći, ne postoje trikovi i fore. Dobar plan, kvalitetan sadržaj i konkretna ponuda će učiniti sajt kvalitetnim i uspešnim!

Seosajt.com © 2024 zadržavamo sva prava na sadržaj.

  • Početna
  • Usluge
  • Projekti
  • Cenovnik
  • Upoznaj ekipu
  • Blog
  • Kontakt