Novi paket je upravo stigao – SajtPRO+

Blokiranje toksičnih backlinkova (Disavow)

Značaj backlinkova za SEO je ogroman, međutim postoje i loši backlinkovi koji štete tvom sajtu i njegovom napretku i njih nazivamo toksični backlinkovi. U nastavku ću ti pokazati zašto su oni štetni za tvoj sajt, kako dobijaš takve linkove, gde ih pronaći i na koji način očistiti njihovu povezanost sa tvojim sajtom.

Blokiranje toksičnih backlinkova

Tabela sadržaja

Šta su toksični backlinkovi?

Backlinkovi su linkovi našeg sajta koji se nalaze na drugim sajtovima. Ukoliko su relevantni, logični i mogu imati koristi za naš sajt onda su to dobri linkovi kojih trebamo imati što više posebno sa sajtova koji su moćniji od našeg i koji imaju što veći domen autoritet.

Međutim postoje i loši backlinkovi a to su toksični backlinkovi na koje trebamo obratiti posebnu pažnju jer se brzo skupljaju i štete sajtu. Budi strpljiv jer tekst i tema nisu baš naročito zanimljivi ali su ekstremno korisni za tvoj sajt i kad jednom skontaš šta je potrebno da uradiš posle si miran a tvoj sajt kvalitetniji 😉

Zar ne treba imati što više backlinkova?

Kvalitetnih da i oni će poboljšati reputaciju tvog sajta, rangiranje i posećenost. Dok će gomilanje toksičnih linkova smanjiti reputaciju tvog sajta i tako smanjene reputacije neće moći kvalitetno da napreduje. Blokiranje toksičnih linkova je obavezno a onda fokus treba biti na stvaranju kvalitetnih linkova koji će poboljšati SEO optimizaciju sajta.

Na koji način se dobijaju toksični backlinkovi?

Bez brige, svi sajtovi dobijaju ove negativne backlinkove i to je potpuno normalno. Treba da postane normalno i da se takvi linkovi blokiraju a sad ću ti navesti na koji način je došlo da tvoj sajt ima takve linkove:

  • besmislena kupovina linkova – mnoge pojedinci ili kompanije prodaju backlinkove kako bi tvoj sajt „brzo napredovao“ međutim ti linkovi se postavljaju svuda bez ikakvog smisla i kad gugl pogleda gde je tvoj sajt linkovan verovatno će prokomentarisati „Stani ovo nema nikakvog smisla, šta će ovaj ovde, … op vidi ima ga i ovde, i ovde, … ovo ništa ne valja ajde da mi sklonimo ovog koji hoće na silu neprirodno da dođe do rezultata“. Nemoj kupovati backlinkove, zaradi ih, zaradi ih kvalitetnim sadržajem na svom sajtu!

  • generatori backlinkova – postoji tonu generatora kako bi dobio backlink na stotine, hiljade sajtova… Pogodi – NEMOJ TO DA RADIŠ SEBI!

  • pokvarena konkurencija – ako ti saznaš da ti toksični backlinkovi štete isto je saznala i konkurencija. Mogu pomisliti „Uf zašto ne bi uložiti 10-20e da dobiješ hiljade loših backlinkova i tako da ti zagušimo sajt.“ Neću pričati o ljudima i njihovim „genijalnim strategijama“, samo ću reći da postoji i ta mogućnost.

  • tvoje postavljanje – ako imaš pristup raznim sajtovima to ne znači da je pametna ideja da na sve te sajtove trpaš linkove svog sajta. Backlink je dobar onoliko koliko je smisleno mesto gde se nalazi. Ako tvoj sajt priča o stolicama a ti linkuješ svoj sajt na kineski sajt koji se bavi pečurkama, to nije pogrešno – to je opasno glupavo. Ali dobro svi smo glupi, bitno je da što pre skontamo i ispravimo gluposti 🙂

Kako prepoznati koji backlink je toksičan?

Ako nisi preleteo prethodni deo teksta onda mislim da ti je jasno koji su toksični backlinkovi. Ali prođimo kroz konkretne primere kako da lociraš koji backlinkovi nisu potrebni tvom sajtu a onda ćemo da ih pošaljemo na blokiranje i tvoj sajt će oživeti.

  • linkovi sa generisanih sajtova – to su obično sajtovi koji u svom nazivu imaju deo „link“ lako se prepoznaju i njih možeš odmah ubaciti na listu.

  • linkovi sa stranih sajtova – Zašto? Ako je tvoj sajt isključivo na domaćem jeziku a postavi link neki kineski sajt, koja je verovatnoća da neko klikne na kineski sajt sa namerom i dođe na tvoj sajt i pronađe ono što mu treba? Teško, postoji mogućnost naravno da i nije štetan ali to je ekstremno retko i zato trebaš svaki backlink dobro proveriti i ako nema smisla onda ga izdvoji na listu.

  • sajtovi koji imaju lošu reputaciju – ako vidiš da je sajt jako loš i nije ti baš drago što te takav sajt linkovao jer mu ne predviđaš svetlu budućnost onda i taj sajt možeš ubaciti na svoju listu. Samo polako i oprezno kako bi sve bilo kako treba.

  • nema anchor teksta – npr dobar pokazatelj je ako vidiš da neko nije stavio npr dve tri reči i linkova tvoj sajt nego stavio ceo tvoj link i na njega linkovao to se često radi na lošim sajtovima i može biti brzi pokazatelj da nije urađen posao kako treba. Naravno opet proveri jer postoji mogućnost da neko ne zna drugačije da postavi nego tako a da je sam backlink zapravo dobar.

  • backlinkovi sa sajtova koji nemaju baš nikakve veze sa tvojim sajtom – tvoj link može biti koristan na sajtovima koje posećuju ljudi koje može zanimati tema tvog sajta. Ukoliko je tvoj sajt linkovan na sajtu gde logično gledano njihov posetilac nikad ne bi kliknuo na to što je linkovano i posetio tvoj sajt, odnosno i ako bi kliknuo a ne bi dobio od tvog sajta šta ga zanima, znači da ti takav backlink nije koristan.

  • komentari – primetićeš da će se tvoj sajt potpuno bezmozgovno naći u nekim komentarima – jednostavno rečeno – ubaci na listu i blokiraj jer ti nije potrebno.

Veoma je bitno da proveriš sve backlinkove pre nego što ih staviš na disavow listu zato što i ako koristiš neke SEO alate može doći do toga da ti oni pokažu da je neki link toksičan a nije. 

Evo konkretan primer, meni Semrush pokaže da je backlink koji imam na sajtu koji sam ja pravio (backlink koji se nalazi u podnožju tog sajt) toksičan međutim nije zato što je to moj potpis rada a ako se nekome svidi sajt može otići u podnožje i da pogleda ko je pravio taj sajt, dakle taj link mi može zaista biti od koristi. 

Dakle obrni okreni najbitnije je da ne letiš i da koristiš glavu prilikom sastavljanja ove liste i da sam odlučiš šta je za bacanje a šta ostavljaš.

Pronađi ove štetne linkove brzo i besplatno

Lično tokične linkove tražim preko Semrush SEO alata, međutim ako se ne baviš profesionalno optimizacijom ovaj dodatak je skup i mislim da nema potrebe da ga uzimaš ukoliko samo želiš da središ backlinkove. Besplatan način je dobro poznata Google Search Console (GSC) ili najjednostavnije gugl konzola.

Evo šta je potrebno da uradiš:

  • da imaš pristup svojoj gugl konzoli, ukoliko nemaš obrati se onome ko ti je pravio sajt da ti da admina za gugl analitiku i gugl konzolu kako bi imao uvek.
  • sledeće je da uđeš u konzolu i odabereš svoj sajt sa leve strane.
  • nakon toga listaj dole i sa leve strane ćeš videti LINKS, klikneš na to…
  • zatim ideš na deo TOP LINKING SITES
  • tu ćeš dobiti kompletnu listu svih backlinkova koje je tvoj sajt dobio
  • krećeš sa istraživanjem i zapisivanjem šta je dobro a šta treba brisati

Sada ću ti pokazati kako ovaj deo da pronađeš u gugl konzoli a onda prelazimo na pravljenje liste i slanje liste guglu za uklanjanje ovih toksičnih backlinkova.

Napravi .txt fajl koji ćemo poslati na Disavow

Vreme je da napravimo .txt fajl kako treba sa svim domenama i linkovima koje želimo da se blokiraju. 

Otvori neki editor teksta koji imaš na računaru

Popuni ga tačno na sledeći način:

# domains
domain:nazivsajta1.com
domain:nazivsajta2.com
domain:nazivsajta3.com
domain:nazivsajta4.com
domain:nazivsajta5.com

# urls

ovde možeš da uneseš ako želiš da se samo određeni linkovi sa tog sajta blokiraju a ne ceo sajt. Zato polako i neka bude smisleno, tamo gde je potrebno da skloniš backlinkove sa kompletnog sajta gde god se nalazili upiši u gornji deo a ako želiš samo određene linkove onda u donji deo i upiši ceo link. Pogledaj kako izgleda fajl koji šaljem guglu pa onda napravi isti takav samo naravno sa svojim primerima:

Disavow lista primer

Vreme je da listu pošaljemo guglu kako bi mogao da ukloni ove toksične linkove za nas

Došli smo do poslednjeg koraka i posao je završen za ovu turu. S tim da ove linkove trebaš redovno da proveravaš i ažuriraš disavow listu koju šalješ guglu. No da pređemo na poslednji korak:

Kad napraviš kompletnu listu domena i URL-ova sa toksičnim backlinkovima potrebno je da odeš na Disavow Links Tool.

Sledeći korak je da klikneš Select property i označiš svoj sajt.

Nakon toga ideš na dugme: Upload disavow list i tu dodaš .txt fajl koji si prethodno napravio. Na taj način je guglu javljeno šta ne želimo od backlinkova i tu listu možeš stalno da ažuriraš kad primetiš da se pojavilo neko novo sranje od sajta koje te linkovalo, što je čest slučaj pa ako imaš manji sajt možeš to da radiš 3-4 puta godišnje. A ako imaš veliki sajt onda to radi barem jednom – dva puta mesečno.

Ovo je posao koji treba da radi čovek koji se bavi optimizacijom na tvom sajtu, međutim ukoliko niko ne obavlja taj posao uz pomoć ovog članka to možeš i sam da uradiš. 

Sajt je često stvar logike upravo kao i ovi toksični linkovi, čuvajmo blizu sajta samo ono što mu zaista treba a ono što je višak uklonimo jer ako nešto ne doprinosi znači da odmaže radu. Ili što bi rekla jedna jednostavna a savršena izreka: Ili postaješ bolji, ili postaješ gori! 

Ne postoji stagniranje, nelogično je da postoji jer može biti ili plus ili minus a u slučaju ostavljanja backlinkova da rade šta rade onda je to minus, zato odvoji malo vremena i prebaci sve u plus i dalje radi na tome da dobijaš kvalitetne backlinkove.

Ako te mrzi da radiš Disavow toksičnih backlinkova najjednostavnije što možeš da uradiš je da me kontaktiraš ili popuniš SEO upitnik i prepustiš mi sređivanje sajta.

Newsletter te čeka, priključi se!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Predloženi slični tekstovi: