U pripremi je prvi kurs i ček liste. Prijavi se na listu čekanja.

Održavanje sajta za siguran i efikasan rad

Održavanje sajta je predstavljeno na jedan potpuno pogrešan način. Obično je to princip „plaćaš mesečno održavanje jer je rečeno da je to obavezno“

Pokazaću ti šta podrazumevam pod održavanjem sajtova, koje su opcije koje možeš da odabereš i šta ćeš njima zapravo dobiti. Za početak da objasnim kako neodržavanje utiče na sajt.

Održavanje sajta
Polomljen websajt

Ako želiš da sajt radi kako treba, održavaj ga kako treba!

Neretko dobijem email sa sadržajem: „Aljoša da li možeš da nam pomogneš, ne znamo šta se desilo ali sajt nam je pukao, izbacuje grešku, hakovan je itd…“

Moje prvo pitanje je da li neko i ko održava taj sajt? U 99% slučajeva dobijem odgovor: „Pa mi nekad uđemo na sajt ali niko ništa ne radi“. 

Upravo to je problem, to što niko ne radi na sajtu i njegovom održavanju. Svesni smo da se sve brzo menja, tako i sajtovi, zato dolazi do velikog broja ažuriranja, jedno ažuriranje povlači drugo i tako u nedogled zato je potrebno da sajt bude redovno ažuriran a posle ažuriranja i da se sve na njemu proveri i popravi ako je došlo do nekih izmena. Ali to nije sve…

Šta tačno podrazumeva održavanje sajta?

Održavanje sajta nije isto za svaki sajt. Neko ima jednu stranicu i na njoj ništa ne menja, ta stranica služi samo kako bi se reklamirala i tu je potrebno s vremena na vreme proveriti da li je sve u redu i to je 2 minuta mesečno. 

Dok na nekim drugim sajtovima je potrebno raditi konstantno i proveravati ih bar 2 puta nedeljno i raditi na njemu po prethodno napravljenom dogovoru sa vlasnikom sajta koji može značiti i svakodnevan rad na sajtu. Pogledaj šta održavanje sajta može da uključuje ukoliko želiš da ti Seosajt pazi na sajt:

Ažuriranje dodataka

Ažuriranja dodataka

Dodaci koji nisu ažurirani mogu da dovedu do problema rada sajta ali i do rupa koje drugi mogu iskoristiti i upasti na sajt.

Ažuriranje tema

Ažuriranja tema

Ažuriranje tema je isto kao i dodataka, obavezna stavka jer ažuriranja donose popravke i dodatnu zaštitu kod teme.

Testiranje sjata

Testiranje posle ažuriranja

Svako ažuriranje na sajtu može dovesti do promene sajta zato je važno testirati ceo sajt nakon svakog ažuriranja.

Provera linkova na sajtu

Proveravanje linkova

Često se promene linkovi na sajtu, stranicama ili člancima te je potrebno uraditi test i zameniti polomljene linkove i javiti guglu.

Dodavanje i izmena sadržaja na sajtu

Dodavanje novog sadržaja

Želiš novu stranicu? Želiš novi članak? Ili jednostavno redovno dodavanje sadržaja koji šalješ? Može i to spada u održavanje.

Izmene u sadržaju sajta

Izmene u sadržaju sajta

Nemaš vremena ili ne želiš da čačkaš po sajtu, samo pošalji šta želiš da se zameni i biće napravljene izmene na sajtu.

Izveštaj

Redovan izveštaj

Svaki put kad krećem sa izmenama i kad završim javljam šta je tačno urađeno i koliko je uloženo vremena u rad na sajtu.

Posebni zahtevi

+ posebni zahtevi

Sve što želiš da se radi, dodaje ili menja na sajtu može biti deo održavanja sajta, javi se da napravimo tačan plan.

Cena održavanja sajta ne može biti fiksna!

Vidim da većina sajtova ima fiksne cene, kod mene ih nema nigde jer smatram da je tako jedino ispravno za obe strane.

Nije isto da li ću samo raditi ažuriranja i proveru tvog sajta ili ćemo npr. postavljati svaki mesec nove članke, praviti nove stranice i raditi na optimizaciji sajta. Zato predlažem da popuniš upitnik i kažeš šta želiš u sklopu održavanja sajta i poslaću ti ponudu tačno prema tvojim zahtevima.

Izveštaj

Najčešća pitanja o održavanju sajtova

Trenutno radim isključivo održavanje WordPress sajtova.

Cena održavanja sajta zavisi od onoga šta će se na sajtu raditi. U zavisnosti koliko će vremena zahtevati da se naprave sve željene izmene na sajtu tolika će biti i cena. Funkcioniše po principu rada po satu.

Takođe možemo dogovoriti i dugoročnu saradnju ukoliko želiš svaki mesec identične stvari da se rade, npr. svaki mesec želiš da postavim 5 članaka koje mi dostaviš, uradim redovna ažuriranja svega i jednom mesečno prekontrolišem kakvo je stanje što se tiče rangiranja, linkova i generalno stanja na sajtu.

Tada dogovaramo koliko će cena biti s obzirom da u takvim situacijama znam koliko mi je tačno vremena potrebno i onda će to biti tvoja cena za mesečno održavanje sajta.

Ne, naravno. Ukoliko napravimo dogovor za dugoročnu saradnju onda je cena sata manja a sajt i vlasnik dugoročnije mirni 🙂

Ponovo sve zavisi od dogovora, u ovom slučaju predlažem da napravimo poseban dogovor za sveobuhvatnu optimizaciju sajta koja će se raditi odvojeno od održavanja sajta.

Naravno postoji opcija i da bude u sklopu održavanja ali to preporučujem jedino ako pod tim podrazumevamo da se srede linkovi nakon izmena na sajtu, dodavanja novih stranica, pisanja opisa i naslova za gugl. Dakle uz dodavanje novog sadržaja odmah radim i optimizaciju za isti taj sadržaj i to spada u održavanje sajtova.

Naravno. Ako se odlučiš za izradu sajta kod mene onda u sklopu dogovora dobijaš i video snimke objašnjenja za ono osnovno održavanje sajta tako da sve manje izmene možeš da radiš. 

Međutim sa tim treba biti oprezan zato što svako diranje i menjanje stvari na sajtu mogu da mu naškode i naprave manje ili veće izmene, ali svakako sam uvek dostupan da me kontaktiraš ukoliko imaš bilo kakvih problema.

Ako ne znaš da rešiš problem predlažem da mi što pre pošalješ poruku i u njoj napišeš šta se tačno uradilo na sajtu pre nego što se dogodila greška i sredićemo problem.

Postoji oko 300 hiljada razloga zašto može da se pojavi ta greška tako da je najbolje da pogledam i bez brige sredićemo je!

U zadnje dve godine ažuriranja na wordpress sajtovima su daleko češća, izlazi mnogo više verzija i potrebno je sve pratiti i držati pod kontrolom. Moj savet je ukoliko sam/a radiš ažuriranja da ih proveravaš na nedeljnom nivou i nakon ažuriranja da obavezno pregledaš da li je sve u redu sa sajtom.

Ako koristiš kvalitetan hosting kao što je u mom slučaju hostinger on radi backup sajta svakodnevno tako da o tome ne moraš da razmišljaš. Ukoliko to nije slučaj onda predlažem da pre ažuriranja uvek uradiš backup sajta za svaki slučaj ukoliko nakon ažuriranja dođe do nekih promena da ne moraš da se brineš.

Trenutno radim na održavanju preko 40 sajtova sa kojima imam dugoročnu saradnju i vlasnici jednostavno ne žele da brinu i razmišljaju da li će nešto zeznuti oko sajta pa se meni prepustili da sve radim a oni mi javljaju kad im zatreba neka promena ili novost na sajtu.