Posao od kuće – Kreirajte svoju budućnost + Intervju

Posao od kuće, poznat i kao fleksibilan rad, postao je sve prisutniji fenomen u modernom poslovanju. Ovaj način poslovanja omogućava, kako onima koji pokreću svoj biznis, tako i zaposlenima da svoje zadatke obavljaju izvan tradicionalnog kancelarijskog okruženja, koristeći savremene tehnologije za povezivanje i saradnju.

Sadržaj ovog članka

Pomoću takvog rada transformisan je način na koji posmatramo radno mesto, omogućavajući veću prilagodljivost u organizaciji radnog vremena i prostora. Tokom poslednjih nekoliko godina, ovakav način funkcionisanja postao je standard za mnoge industrije, pružajući novu perspektivu na tradicionalne poslovne modele.

Mogućnost da se radi izvan kancelarije donela je značajne promene u načinu na koji se posluje, otvarajući širom vrata za inovativne pristupe u organizaciji.

Rad od kuće nije samo privremeni trend, već značajan korak ka budućnosti rada, koja stavlja veći akcenat na ravnotežu između profesionalnog i privatnog života, kao i na korišćenje najnovije tehnologije za unapređenje radne efikasnosti i zadovoljstva zaposlenih.

Posao od kuće

Rad od kuće vs rad na daljinu

Neretko možemo primetiti da se pojmovi „rad od kuće“ i „rad na daljinu“ u našem jeziku koriste kao sinonimi, ali bitno je odmah na samom početku napomenuti da postoje važne razlike između ova dva izraza. Iako oba podrazumevaju rad izvan tradicionalne kancelarije, poseduju određene karakteristike koje ih i te kako razlikuju.

Rad od kuće

Ukoliko ste otvorili svoju firmu, predstavlja rad iz svog doma. A ako ste pak, s druge strane, zaposlen u nekoj kompaniji, označava ustaljeni radni okvir i obično podrazumeva rad iz svoja četiri zida sa ponekim odlaskom u firmu.

Rad na daljinu

Na ovaj način radnicima je omogućeno da rade sa bilo koje lokacije, što može da uključuje coworking prostore, kafiće ili čak putovanja širom sveta. Oslobođeni su bilo kakvih geografskih ograničenja i imaju bogatiji balans između posla i privatnog života.

Ono što im je zajednička nit, jeste zapravo oslanjanje u velikoj meri na digitalne komunikacione alate za uspostavljanje i negovanje veza sa potencionalnim korisnicima, klijentima, kolegama i poslodavcima.

Radne uloge

Sve veći tehnološki napredak i konstantne promene u ekonomiji uticale su na to kako danas poslujemo. U prošlosti, prilike za rad od kuće, složićemo se, bile su retke, ali sada su svima dostupne i naširoko prihvaćene.

Poslovi od kuće omogućili su svima da budu vlasnik kompanije ali i preduzećima da zadrže troškove poslovanja na niskom nivou, dok zaposlenima pružaju fleksibilno mesto za obavljanje posla.

Zbog toga ćemo u narednom tekstu objasniti trenutno najpopularnije poslove koje možete da pokrenete i radite.

1. Pisac i urednik

Usluge pisanja i uređivanja tekstualnog sadržaja su izuzetno tražene i mogu biti savršen način da se zaradi radeći od kuće. Možete voditi i monetizovati svoj lični blog, biti copywriter ili content writer. Mnogim kompanija postali su neophodni frilenseri koji će podržati njihove inicijative u vezi sa sadržajem, a odlično mesto za pronalazak takvog posla može da bude sajt poput Fiverra.

2. Programer

Ako dobro baratate programskim jezicima poput HTML-a, JavaScript-a, CSS-a, Ruby-ja, Python-a ili drugih, imate širok spektar mogućnosti za otvaranje specijalizovane firme ili rada od kuće za neku drugu kompaniju, a pritom da za to budete korektno plaćeni.

3. Grafički dizajner

Ako ste školovani za ovu struku ili ste samo vešti u korišćenju programa poput Canve, mnoge kompanije ili organizacije mogu imati potrebu za vašim uslugama za dizajniranje veb sajtova, loga ili najmodernijih oglasa. Na ovaj način možete dobro zaraditi praveći listu klijenata kao vlasnik svoje kompanije, frilenser ili stalno zaposleni za kompaniju.

Ako vam je potreban grafički dizajner, naša preporuka je Nina Baldini!

4. Zanatlija

Ukoliko imate vešte ruke i umete da napravite neki komad nakita, plišane igračke, nameštaja, itd… lako možete to da pretvorite u siguran izvor prihoda od kuće. Pokretanje online prodavnice u kombinaciji sa promovisanjem na društvenim platformama pravi su spoj za profitabilan posao.

5. Online predavač

Odlično razumete, govorite i pišete neki strani jezik? Ili sa druge strane imate lakoću u razumevanju neke specifične oblasti. Onda je to dobra opcija za pokretanje online posla od kuće.

6. Foto i video mejker

Ko voli da prisustvuje svečanim prilikama poput venčanja, rođendana i krštenja može da radi kao foto i video editor. Uz dobar fotoaparat i dron sa kamerom, veliki deo posla možete obavljati iz udobnosti svoga doma sve dok imate pristup računaru i odgovarajućim programima kao što su Adobe photoshop i Foap.

7. SEO ekspert

U današnje vreme optimizacija za pretraživače, skraćeno SEO, je ključan za rast online prisutnosti preduzeća. Ako imate znanje i umete da povećate digitalni saobraćaj koristeći SEO, možete otvoriti firmu i raditi fleksibilno.

8. Menadžer društvenih medija

Postoje mnogobrojne firme, pojedinci pa čak i organizacije koje imaju potrebe za ljudima koji će im upravljati društvenim nalozima. Stoga, ako već dosta vremena provodite na platformama i imate nekog iskustva u vođenju brend profila, možete otvoriti firmu koja će se baviti tom oblasti.

9. Testiranje sajtova i aplikacija

Možete otvoriti firmu i iz svog doma biti QA tester koji će raditi na identifikaciji grešaka ili nedostataka u softveru i pružaju povratne informacije razvojnom timu kako bi se te greške ispravile pre objavljivanja proizvoda.

10. Affiliate

Ako niste stidljivi i imate širok vokabular onda možete zarađivati od kuće novac tako što će te promovisati proizvode ili usluge drugih kompanija putem svojih veb stranica, blogova, društvenih mreža ili drugih kanala. Jednostavnije rečeno kada neko bude kupio proizvod ili uslugu klikom na vaš affiliate link, zaradićete proviziju od prodaje.

11. Podcast

Ukoliko ste kreativni, gajite strast prema nekoj specifičnoj temi i želite da svi to čuju i vide. Onda je snimanje podcasta od kuće savršen posao za vas. Produkciјa podcasta obuhvata planiranje, snimanje, uređivanje i promociјu audio sadržaja. To uklјučuјe definisanje teme, snimanje emisiјe, editovanje zvuka i promovisanje na raznoraznim platformama kao na primer YouTube.

12. Korisnička podrška

Posao korisničke podrške od kuće podrazumeva pružanje pomoći korisnicima proizvoda ili usluga iz udobnosti svog doma. Ovo uključuje odgovaranje na pitanja, rešavanje problema i pružanje informacija putem telefona, e-pošte ili čet aplikacija. Rad od kuće u korisničkoj podršci pruža fleksibilnost u radnom vremenu i mogućnost da sami organizujete svoj radni prostor. Za ovaj posao su često potrebne dobre komunikacione veštine, strpljenje kao i brzo i jednostavno rešavanje problema.

Definitvno je da rad od kuće pruža mnoge mogućnosti za raznovrsne poslove koji se mogu obavljati iz udobnosti svog doma. Važno je istražiti i pronaći onaj posao koji odgovara isključivo vašim veštinama, interesovanjima i životnim ciljevima kako biste u potpunosti iskoristili benefite tog rada. Uz pravilan izbor i predanost rad od kuće može postati izvor stabilnog i zadovoljavajućeg prihoda.

Korona i posao od kuće

Pandemija COVID-19 imala je značajnu ulogu u promeni načina rada u Svetu i u Srbiji.

Pre Covida, rad od kuće nije bio široko prihvaćen, s manje od 5% zaposlenih koji su radili na taj način. Međutim, s uvođenjem epidemioloških mera, oko 30% zaposlenih je u 2020. godini radilo od kuće, što je značajan porast. A nakon ublažavanja istih, oko 20% zaposlenih u Srbiji je i dalje radilo od kuće, pokazujući da je ovaj način rada postao trajniji element radne kulture u našoj zemlji.

Prema podacima Međunarodne organizacije rada (ILO), procenjuje se da je u drugom tromesečju 2020. godine oko 81 milion ljudi izgubilo posao zbog pandemije. Zbog toga su mnogi bili prinuđeni da se prilagođavaju trenutnoj situaciji i traže novi posao sa boljim uslovima ili da otvaraju nešto za sebe. Što mogu da potvrde i brojke jer prema Global Work-from-Home Experience Survey, u 2020. godini, oko 88% zaposlenih iz celog sveta radilo je od kuće barem povremeno, a 32% radilo je isključivo iz udobnosti svoga doma.

Sve u svemu, pandemija COVID-19 ne samo da je promenila način rada, već je i ubrzala transformaciju poslovanja i života širom planete. Rad od kuće postao je norma, a fleksibilni radni aranžmani postali su integralni deo radne kulture. Ova promena očigledno nije samo privremena jer se može očekivati da će imati dugoročne posledice na organizaciju poslovanja, urbanistički razvoj gradova i društvo u celini.

Pored toga, digitalizacija je postala još važnija, a kompanije su se prilagodile ili se i dalje prilagođavaju novim uslovima, nudeći proizvode i usluge prilagođene radu od kuće.

S tim u vezi, važno je da vlade i regulatorna tela prate ove promene i prilagode zakonodavstvo i politiku kako bi podržali novi radni model i omogućili održiv ekonomski razvoj.

Pandemija nam je pokazala da je rad od kuće ne samo moguć, već i efikasan. Možemo slobodno reći da je budućnost rada verovatno hibridna, sa kombinacijom rada u kancelariji i rada od kuće. Takva promena otvoriće nove mogućnosti i izazove, ali i priliku za stvaranje boljeg, efikasnijeg i prilagodljivijeg radnog okruženja za sve.

Benefiti posla od kuće

U eri napredne tehnologije i evolucije radne kulture, pojam rada od kuće dovodi u pitanje ustaljena očekivanja o fiksnom radnom vremenu u kancelariji od 8 do 4 ili od 9 do 5.

Ova velika transformacija u načinu rada stvara brojne perspektive i benefite.

U nastavku teksta istražićemo potpuno novi potencijal rada od kuće i kako utiče na gazde, zaposlene i celokupne organizacije.

Rad od kuće za zaposlene:

  • Rad od kuće omogućava zaposlenima veću fleksibilnost u organizaciji radnog vremena. Moguće je prilagoditi radne sate prema svojim potrebama i obavezama, što može poboljšati ravnotežu između poslovnog i privatnog života.
  • Rad od kuće eliminiše potrebu za putovanjem do posla, što može rezultirati značajnom uštedom vremena i novca koje bi inače bili potrošeni na gorivo, javni prevoz ili održavanje automobila.
  • Mnogi primećuju da su produktivniji kada rade od kuće, zbog manjeg broja ometanja i mogućnosti da rade u mirnom okruženju koje sami kreiraju.
  • Rad od kuće može smanjiti stres povezan sa putovanjem, kao i stres koji proizilazi iz radnog okruženja. Zaposleni mogu imati veću kontrolu nad svojim radnim okruženjem i mogućnostima za opuštanje.
  • Oni koji rade od kuće često su manje skloni odsustvovanju sa posla zbog bolesti ili drugih obaveza, jer imaju veću fleksibilnost u organizaciji radnog vremena.
  • Rad od kuće može smanjiti emisiju gasova sa efektom staklene bašte i negativan uticaj na životnu sredinu koji proizilazi iz putovanja do posla.

Rad od kuće za poslodavce:

  • Poslodavci mogu uštedeti novac na troškovima kancelarijskog prostora, komunalijama i drugim operativnim troškovima kada zaposleni rade od kuće.
  • Istraživanja pokazuju da mnogi radnici koji rade od kuće su produktivniji zbog manjih ometanja i mogućnosti da rade u mirnom okruženju.
  • Rad od kuće omogućava poslodavcima da lakše angažuju talente iz različitih geografskih područja, što može proširiti baze potencijalnih radnika.
  • Zaposleni koji imaju mogućnost rada od kuće često su zadovoljniji i lojalniji svojim poslodavcima, što može smanjiti fluktuaciju radne snage.
  • Poslodavci koji pružaju mogućnost rada od kuće često se percipiraju kao moderni i fleksibilni, što može poboljšati njihovu reputaciju među zaposlenima i u široj javnosti.
  • Oni koji rade od kuće su manje skloni odsustvovanju sa posla zbog bolesti ili drugih obaveza, što može smanjiti troškove bolovanja.

Kako bi se u potpunosti iskoristili svi nabrojani benefiti rada od kuće, potrebno je da poslodavci i oni koji otvaraju firmu za sebe implementiraju adekvatne strategije i alate koji podržavaju ovaj način rada.

To uključuje investiranje u tehnologiju, pružanje podrške zaposlenima u vidu obuka i resursa, te kreiranje fleksibilnih politika koje omogućavaju zaposlenima da balansiraju profesionalne i privatne obaveze. Samo na takav način, rad od kuće može postati ključni faktor za dugoročni

Izazovi posla od kuće

Rad od kuće, poput svakog drugog posla, predstavlja svojevrstno putovanje. Iako je na tom putu moguće uživati u prelepim pejzažima, neizbežno je suočiti se i sa nekim nepredviđenim preprekama. Ove prepreke, ili izazovi, mogu zahtevati dodatnu pažnju i prilagođavanje kako bi se nastavio put ka uspehu.

Pa tako jedan od najvećih ogleda se u održavanju granice između poslovnog i privatnog života. Kada su kancelarija i dom isti prostor, lako je upasti u zamku neprekidnog rada, što može dovesti do stresa i sagorevanja. Zaposleni često imaju poteškoća da se „isključe“ s posla, što utiče na njihovu sposobnost da se opuste i napune energijom.

Pored toga izolacija i osećaj usamljenosti su takođe česti problemi kod rada od kuće. Bez svakodnevnih interakcija s kolegama, zaposleni mogu osećati manjak podrške i pripadnosti timu. Ovaj nedostatak socijalne interakcije može negativno uticati na moral i motivaciju, što može smanjiti ukupnu produktivnost.

Komunikacija predstavlja još jedan značajan izazov. U kancelarijskom okruženju, zaposlenima su dostupni brzi i spontani razgovori, dok rad na daljinu zahteva više planiranja i korišćenja tehnologije za komunikaciju. Neefikasna komunikacija može dovesti do nesporazuma, kašnjenja u radu i opadanja kvaliteta saradnje među članovima tima.

A pored svega navedenog možemo dodati i tehnički problem koji je neizbežan deo rada od kuće. Nepouzdana internet veza, problemi sa hardverom i softverom mogu ometati radne procese i stvarati frustraciju. Poslodavci i zaposleni moraju biti spremni na brze tehničke intervencije i obezbeđivanje odgovarajuće podrške kako bi minimizovali ove prepreke.

Zatim praćenje učinka zaposlenih takođe može biti izazov za poslodavce. U kancelarijskom okruženju, nadzor i procena rada su jednostavniji, dok rad na daljinu zahteva poverenje i jasno definisane ciljeve i očekivanja. Poslodavci moraju razviti nove metode za praćenje i evaluaciju učinka koje su prilagođene radu od kuće.

I na kraju osiguravanje bezbednosti podataka predstvalja još jednu kritičnu tačku. Rad od kuće može povećati rizik od curenja podataka i sajber napada, jer zaposleni često koriste svoje privatne mreže i uređaje. Vlasnici moraju ulagati u adekvatne bezbednosne mere i edukaciju kako sebe tako i zaposlenih kako bi zaštitili osetljive informacije.

Uprkos svim izazovima, rad od kuće može biti uspešan model rada ako se prepoznaju i adresiraju poteškoće na adekvatan način.

Zapravo jedini ključ za prevazilaženje ovih izazova leži u otvorenoj komunikaciji, odgovarajućoj podršci i jasnim smernicama za vlasnike firme i zaposlene.

Kako započeti posao? Definisanje ideje

Započeti posao od kuće može biti kao gradnja mosta između udobnosti doma i poslovne uspešnosti.

Svaka šipka koja se postavi predstavlja korak ka ostvarivanju ciljeva, dok svaka daska na tom putu simbolizuje izazove koje treba savladati.

Važno je imati čvrstu osnovu, poput stubova koji podržavaju most, što u ovom slučaju može biti definisanje ideje koja odražava strasti, veštine i grupu koja se cilja.

Zatim istražiti tržište kako bi se identifikovale potrebe i problemi te iste ciljne grupe, ali i analizirala konkurencija kako bi se mogla bolje razumeti potreba potencijalnog kupca i pronašao pravi način za originalnost na tržištu.

Potom definisati jedinstvene vrednosti i testirati ideje sa ciljnom grupom pre nego što se potpuno posvetite poslu jer to može pomoći da se razvije konkurentna strategija i poboljša proizvod ili usluga.

Uz strpljenje, upornost i viziju, može se izgraditi most ka uspehu koji će omogućiti da se pređe sa jedne strane, gde su ambicije, na drugu stranu, gde je ostvarenje snova.

Budžetiranje posla od kuće

Finansijsko planiranje i budžetiranje su ključni elementi uspešnog poslovanja od kuće. Bez obzira da li ste tek započeli posao ili već imate uspostavljenu firmu, važno je pažljivo planirati svoje finansije kako biste ostali profitabilni i održali stabilan rast.

Uvođenje sistema praćenja prihoda i troškova, postavljanje realnih ciljeva i izrada detaljnog budžeta pomoći će da se donesu informisane odluke i efikasno upravlja poslovanjem od kuće.

Evo nekoliko saveta kako to da se postigne:

  1. POSTAVITI CILJEVE – Definišite svoje finansijske ciljeve i postavite realne i merljive ciljeve za svoje poslovanje od kuće. To može uključivati mesečne prihode, troškove i profitne margine koje želite postići.
  2. IZRADITI DETALJAN BUDŽET – Napravite detaljan budžet koji obuhvata sve troškove poslovanja od kuće, uključujući troškove zahtevane za pokretanje posla, redovne troškove (npr. komunikacija, marketing, oprema), kao i rezerve za neočekivane troškove.
  3. PRAĆENJE PRIHODA I TROŠKOVA – Redovno pratite svoje prihode i troškove kako biste bili sigurni da ste u skladu sa svojim budžetom. To će vam pomoći da identifikujete oblasti u kojima možete uštedeti ili povećati prihode.
  4. POREZI – Razumite poreske obaveze koje proizilaze iz vašeg poslovanja od kuće i planirajte unapred kako biste osigurali da možete da ih izmirite.
  5. UŠTEDA ZA BUDUĆNOST – Razmislite o izgradnji rezervi kako biste imali finansijsku sigurnost u slučaju neočekivanih događaja ili kako biste finansirali budući rast svog poslovanja.
  6. FINANSIJSKA LIKVIDNOSTOdržavajte odgovarajuću likvidnost kako biste mogli da pokrijete svoje troškove i dugove u svakom trenutku.
  7. KONSULTACIJA SA STRUČNIM LICEM – Ako niste sigurni kako da pravilno budžetirate ili planirate svoje finansije, konsultujte se sa finansijskim savetnikom ili računovođom koji vam mogu pružiti korisne savete i smernice.

Alati za rad od kuće

Složićemo se da brz i kvalitetan majstor uvek sa sobom ima gomilu alata koji mu zlata vredi. Po istom tom pricipu kako bi rad od kuće bio što produktivniji i efikasniji, neophodno je koristiti odgovarajuće alate koji pomažu u komunikaciji, organizaciji, i upravljanju zadacima za rad od kuće.

Bez obzira na to da li radite kao freelancer, preduzetnik ili u timu, pravi alati mogu napraviti veliku razliku u svakodnevnom radu.

U nastavku su navedeni samo neki, trenutno najpopularniji alati koji mogu poboljšati produktivnost.

Alati za komunikaciju

Skype i WhatsApp su korisni za komunikaciju sa klijentima i saradnicima. Skype omogućava video pozive i razmenu poruka, dok WhatsApp nudi jednostavan način za slanje poruka, poziva, i deljenje dokumenata. Ovi alati olakšavaju održavanje kontakta i brzu komunikaciju, što je posebno važno za freelancere i samostalne radnike.

Alati za video konferencije

Zoom i Google Meet su idealni za sastanke sa klijentima ili saradnicima na daljinu. Zoom omogućava visokokvalitetne video pozive i deljenje ekrana, dok Google Meet nudi jednostavnu integraciju sa Google kalendarom, olakšavajući organizaciju sastanaka.

Alati za upravljanje zadacima

Notion, Asana, Trello i Microsoft To Do su odlični alati za upravljanje zadacima i organizaciju rada. Notion, Asana i Trello omogućavaju kreiranje lista zadataka, postavljanje rokova i praćenje napretka, dok Microsoft To Do nudi slične funkcionalnosti sa dodatnom prednošću integracije sa drugim Microsoft alatima.

Alati za deljenje i čuvanje dokumenata

Google Drive i Dropbox su vodeći alati za deljenje i čuvanje dokumenata u oblaku. Google Drive omogućava jednostavno kreiranje, uređivanje i deljenje dokumenata, tabela i prezentacija, dok Dropbox nudi sigurno skladištenje i deljenje datoteka sa klijentima i saradnicima.

Alati za produktivnost

Evernote i Notion su korisni alati za beleške i organizaciju informacija. Evernote omogućava skladištenje beležaka, web isečaka, i dokumenata na jednom mestu, dok Notion nudi sveobuhvatnu platformu za beleške, tabele, baze podataka, i planiranje projekata.

Ovi alati nisu samo praktični već i neophodni za savremen način rada, omogućavajući da se ostane fokusiran i organizovan, bez obzira gde ste. Korišćenjem ovih resursa, rad od kuće može biti jednako produktivan i efikasan kao i rad iz kancelarije, pružajući fleksibilnost i kontrolu nad radnim okruženjem.

Efikasnost obuke za rad

U današnjem dinamičnom poslovnom okruženju, obuka za pokretanje posla od kuće postaje ključna za osiguravanje uspeha.

U svetu globalnih promena i sve veće integracije digitalnih tehnologija, preduzetnici prepoznaju značaj edukacije koja im omogućava da uspešno pokrenu i razvijaju svoj posao iz udobnosti svog doma.

Efikasna obuka za rad od kuće obuhvata niz aspekata i svi oni zajedno doprinose unapređenju poslovnih procesa, boljoj organizaciji i povećanju uspešnosti samostalnih preduzetnika, čineći obuku za pokretanje posla od kuće neophodnom komponentom savremenog rada.

Zbog toga jedan od najbitniji aspekata jeste upravo fleksibilnost učenja. Sada postoji mogućnost da se pristupi materijalima za obuku u bilo koje vreme i sa bilo kog mesta, čime se lako može prilagoditi ličnom rasporedu. Ovo je posebno korisno za one sa obavezama, decom ili koji rade u različitim vremenskim zonama, omogućavajući im da balansiraju profesionalne i privatne obaveze.

Personalizacija sadržaja obuke je još jedan ključni aspekt. Online kursevi često nude različite nivoe težine i specijalizacije, omogućavajući polaznicima da biraju teme koje su najrelevantnije za njihovo radno mesto ili interesovanja. Ova prilagodljivost rezultira dubljim razumevanjem i boljim zadržavanjem znanja.

Upotreba digitalnih alata i platformi za obuku omogućava bogate interaktivne sadržaje, kao što su video materijali, kvizovi, diskusioni forumi i praktični zadaci. Ove komponente angažuju polaznike i čine proces učenja dinamičnijim i interesantnijim, što podstiče aktivno učešće i bolju primenu stečenih znanja u praksi.

Troškovna efikasnost online obuke je još jedna značajna prednost. Online obuke su često jeftinije od tradicionalnih metoda, jer nema troškova putovanja, smeštaja i štampanja materijala.

Konačno, merenje i praćenje napretka je jednostavno zahvaljujući analitičkim alatima integrisanim u mnoge platforme za online učenje. Ovi alati omogućavaju instruktorima da prate napredak polaznika, identifikuju oblasti za poboljšanje i prilagode sadržaj prema specifičnim potrebama svakog polaznika.

Održavanje produktivnosti

Održavanje produktivnosti kod rada od kuće zahteva strogu disciplinu, organizaciju i efikasno korišćenje digitalnih alata.

Prva ključna tačka je uspostavljanje rutine. Definisanje radnog vremena, planiranje pauza ali i obroka može pomoći u održavanju koncentracije i produktivnosti tokom dana.

Zatim, važno je imati odvojen prostor za rad. To je prostorija ili deo stana koji je posvećen isključivo poslu. Ovaj prostor treba da bude udaljen od svakodnevnih distrakcija i opremljen ergonomskim nameštajem kako bi se osigurala udobnost i efikasnost rada.

Korišćenje digitalnih alata za upravljanje zadacima je takođe ključno. Redovno ažuriranje liste zadataka i postavljanje realnih ciljeva pomaže u održavanju motivacije i fokusa.

Komunikacija sa klijentima, kolegama ili nadređenima takođe je važna. Redovni sastanci omogućavaju održavanje poverenja i efikasne saradnje, iako se radi na daljinu.

Naravno, neophodno je imati balans između poslovnih i privatnih obaveza. Postavljanje granica između posla i slobodnog vremena, kao i pravilno planiranje odmora i rekreativnih aktivnosti, ključno je za očuvanje mentalnog zdravlja i dugoročnu produktivnost.

U celini, održavanje produktivnosti kod rada od kuće zahteva svesnost o sopstvenim radnim navikama, prilagodljivost u korišćenju novih tehnologija i redovnu komunikaciju. Pridržavanje ovih principa može pomoći u održavanju visokog nivoa produktivnosti i postizanju željenih rezultata.

Mentalno zdravlje

O ovome se generalno malo govori ali je bitno spomenuti da oni koji ovako posluju ili tek planiraju neophodno je da vode računa o svom mentalnom zdravlju kako bi zbegli depresiju, osećaj izolacije, usamljenosti, anksioznosti i osećaj konstantnog stresa. Rad od kuće može pružiti mnoge prednosti, ali može dovesti i do izazova koji mogu uticati na mentalno blagostanje.

Jedan od baš tih glavnih izazova jeste osećaj izolacije. Kada radite od kuće, možete provesti dane bez stvarne interakcije sa drugim ljudima. To može dovesti do osećaja usamljenosti i izolacije, posebno ako ste prethodno navikli na redovnu interakciju. Važno je održavati socijalne kontakte koliko god je to moguće, putem video poziva, lice u lice, telefonskih razgovora ili poruka, kako bi ostao osećaj povezanosti sa drugima.

Osim toga, kao što je već pomenuto, rad od kuće može dovesti do stalnog stresa. Bez jasnih granica između posla i privatnog života, mogu se osećati kao da su stalno na poslu. Važno je postaviti granice između poslovnih i privatnih aktivnosti, odrediti vreme za rad i vreme za odmor, kako bi se održao balans.

Depresija i anksioznost takođe mogu biti posledica rada od kuće, posebno ako se osećate izolovano i pod stalnim pritiskom.

Svako ko primeti ovakve znake treba posvetiti pažnju svom mentalnom zdravlju i potražiti pomoć ako je potrebno. Razgovor sa stručnjakom može pomoći u rešavanju ovakvih prepreka.

Zapravo je ključno za one koji rade od kuće da budu svesni svojih osećaja i potreba i da preduzmu korake kako bi očuvali svoje mentalno zdravlje od samog starta.

Statistika u brojkama u svetu

Statistika o radu od kuće koju ćemo ovde predstaviti pruža uvid u različite aspekte ove prakse širom sveta, ističući trendove, preferencije radnika i poslodavaca, kao i potencijalne implikacije na budućnost rada. Ovi podaci su ključni za razumevanje novih dinamika koje oblikuju radno okruženje i pružaju smernice za dalje unapređenje radnih praksi i podrške zaposlenima.

Istraživanje koje je sproveo Američki ekonomski udruženi fond pokazalo je da bi rad od kuće mogao da poveća produktivnost za 5-25% kod većine poslova.

Prema istraživanju firme za regrutaciju Robert Half, 71% radnika u SAD izjavilo je da se oseća produktivnije radom od kuće nego na poslu.

Istraživanje sprovedeno od strane FlexJobs i Mental Health America pokazalo je da 75% radnika veruje da bi fleksibilni radni aranžmani, uključujući rad od kuće, poboljšali njihovo mentalno zdravlje.

Prema Globalnom indeksu fleksibilnog rada, koji je sproveo IWG, 74% ispitanika izjavilo je da bi radije radilo od kuće bar povremeno, dok 58% smatra da bi poslodavci koji ne nude mogućnost rada od kuće bili manje atraktivni za buduće radnike.

Prema istraživanju kompanije Owl Labs, 74% radnika iz generacije Z izjavilo je da bi radije radilo izvan kancelarije nego da dobije povišicu.

Statistika u brojkama u Srbiji

Prema istraživanju Republičkog zavoda za statistiku, u 2019. godini, oko 7% zaposlenih u Srbiji radilo je od kuće, danas je ta brojka znatno veća.

Anketa sprovedena od strane Infostuda pokazala je da je do pre samo nekoliko godina oko 22% ispitanika imalo mogućnost rada od kuće, ali je samo 8% njih to koristilo redovno.

Prema istraživanju agencije Ipsos, 36% ispitanika u Srbiji reklo je da bi volelo da ima mogućnost rada od kuće, dok je 31% reklo da bi radije radilo u kancelariji.

Istraživanje sprovedeno od strane Unije poslodavaca Srbije pokazalo je da je 62% kompanija u Srbiji imalo praksu rada od kuće pre pandemije COVID-19, ali da je samo 11% njih imalo razvijen sistem za rad od kuće.

Primeri z prakse

Najbolji način da se dočara i još preciznije pojasni sve navedeno jeste upravo razgovor sa onim ko je prethodno sam zakoračio u preduzetničke vode u IT industriji upravo iz svoja četiri zida. Reč je o Aljoši Đurasoviću, mladom osnivaču kompanije SEO SAJT PLUS iz Novog Sada.

Njegov portfolio sa preko više od 120 izrađenih sajtova i više od 4 godine iskustva dobar je preduslov za davanje svetla onom ko nemože da pronađe izlaz iz mračnog tunela preduzetništva i rada od kuće.

Koliko vremena je potrebno da se posao od kuće pristojno razvije u stabilan i profitabilan biznis?

Mišljenja sam da je najvažnije napraviti plan.

Svakodnevno prisustvujem tome kako ljudi pokreću online posao i on ih vrlo brzo dovede do toga da rade 100 različitih poslova, ali ni jedan dovoljno kvalitetno. Jednostavno rečeno, početak je jako težak a ti se boriš ipak nešto i da zaradiš, i onda prihvataš sve živo – GREŠKA!

Moj savet je da se odvoji jedna oblast na kojoj ćeš raditi svakodnevno, a onda vremenom da joj ako to ima smisla priključiš još neke, ali slične oblasti. Dakle nikako da radiš i sajtove i Instagram i oglašavanje i pravljenje dizajna za društvene mreže i copywriting… ništa od toga neće biti kvalitetno. Lepo je znati barem osnove svih tih stvari, nije na odmet, ali nuditi to kao usluge sve zajedno – nikako! Fokusiraj se i idi ka tome da postaneš najkvalitetnija moguća verzija u toj oblasti. Jedino to garantuje uspeh!

Naravno, kao uvek, ja se prvo raspričam a onda odgovorim na postavljeno pitanje.

Koliko je potrebno vremena? Par meseci, par godina, … zavisi kako radiš, koliko se trudiš i šta imaš da ponudiš. Meni je bilo potrebno da radim 9 meseci praktično svakodnevno, po 15-18 sati kako bi to počelo da dobija svoj oblik i da se priča širi.

Dakle to je situacija gde počinješ da radiš u najgorim mogućim uslovima, ali u svojoj situaciji, ja sam baš to tako želeo, jer sam smatrao da baš tako i nikako drugačije ne može. Kada kažem da sam baš tako želeo, tu mislim na: sediš na podu a ne na stolici, radiš na tv-u a ne na monitoru, imaš 3 cigare dnevno a prethodno si bio na 2 kutije (pušači će razumeti).

Ovo nije fazon tužna priča koja je postala nešto solidno, ne. Ovde želim da podelim deo mog pogleda na stvari, smatrao sam da je tako ispravno, da ja to moram da zaslužim i da se dovedem u situaciju da osetim razliku i napredak, jer kad je komforno smatram da ne može kvalitetno ni da se napreduje (čast izuzecima, ali to je ekstremno retko).

Tako da, ako želiš da kreneš sa poslom od kuće i razviješ ga za par dana, par nedelja… može JEDINO, ali JEDINO ako imaš raznorazne darove skrivene koje ćeš ispoljiti, a onda na to još plus sreća, plus da te odmah neko primeti i plus da imaš nešto unikatno. U toj situaciji, možda i uspeš. U svakoj drugoj situaciji, to se neće desiti. Bez obzira na sve ove velelepne i velemilionerske priče sa neta. 😉

Koji su realni potencijali za značajnu zaradu kroz rad na internetu, s obzirom na različite industrije i postojeće tržišne dinamike?

Šta je puno?

Mene ljudi često pitaju: „Da li možeš da izvučeš od tog posla na netu 300-400€ mesečno?“ Da li je to puno ili malo?

Kao prvo, ako hoćeš da radiš nešto i da se posvetiš maksimalno, a da uopšte u startu razmišljaš o zaradi – Zajeb! A pogotovo ako razmišljaš o zaradi koja je pritom 300-400€.

Kakvi su to ciljevi ljudi? Šta da možeš nekoga da izmlatiš za neki posao i kupiš sebi tikepa ili novi fon? Nećemo tako!

Naravno da može da se zaradi, ja sam onaj koji smatra da kvalitet uvek može da ispliva. Kvalitet plus istrajnost. Ako možeš da budeš najbolji/a u prodavanju najkvalitetnijih čačkalica za čačkanje zuba, možeš napraviti ogromnu zaradu. Dakle nije pitanje jel može, nego koliko ćeš se ti zaista prepustiti i ponuditi kvalitet – rezultati će doći sami od sebe. 

Smatram da uz dovoljno posvećenosti, nije veliki problem doći do zarade od 2,3,4 hiljade € mesečno. Zaista tako mislim! Ali vidi, ponavljam se, moram… i tu i bilo kakvu zaradu zaboravi ako ideš samo na zaradu, promeni ugao gledanja.

Savet: Gledaj da ponudiš zaista kvalitetno i korisno rešenje svojim potencijalnim klijentima, pokaži im se i dokaži. Ako učiniš da oni budu zadovoljni, nikad ti neće izostati zarada! 

Koji su realni potencijali za značajnu zaradu kroz rad na internetu, s obzirom na različite industrije i postojeće tržišne dinamike?

Opet, pitanje koje nema univerzalan odgovor.

Najbolje je ako ti možeš za 5 sati da uradiš ono što drugi rade 10 sati pa na sve to onda još gratis par sati da odradiš i bićeš u prednosti. Međutim realnost je, posebno na početku ako želiš više da napreduješ – radi koliko god može da te posluži fokus. Kad više ne može, barem radi stvari koje su „mehaničke“ i gde ne moraš mnogo da razmišljaš.

Testiraj, vidi kako se osećaš i šta možeš da postigneš ako radiš 5 sati dnevno i tako 7 dana, pa onda probaj kako ide sa 10 sati dnevno. Probaj i 15 sati dnevno, ne brini neće ti ništa faliti. Ali ćeš isprobati i znati granice i svog tela, i svog fokusa, i rezultata koje praviš. Pa na osnovu toga odredi sebi kad je vreme za rad, kad se prave pauze, kad trebaš da protegneš kičmu, kad treba da jedeš (jer se u ovom poslu vrlo lako izgubi pojam o vremenu). Testiraj i nađi sebi dobitnu formulu, niko ti je neće reći dok je sam/a ne pronađeš.

Kolike su stvarne zarade ljudi koji se bave IT poslom u Srbiji?

Zavisi na koga misliš. Realnost je da većina zarađuje do 500 – 600€. Oni koji rade po firmama zarađuju recimo oko 1000, dok oni napredniji idu i preko 2000 – 3000€.

S obzirom na to da je ovde tema posao od kuće. Baš postoje različite cene i zarade. Ali po onome što vidim i čujem, velika većina je ispod 1000€ mesečno.

Ovo ti kažem zato što je zaista tako a i zato što želim odmah da ti objasnim da nećeš dobiti milion čim počneš nešto da „radiš preko neta“. Uostalom, posao od kuće i ne mora da znači da ćeš ti raditi neki od IT poslova.

Koliko su efikasni online kursevi za profesionalni razvoj i koliko njih je potrebno završiti da bi se stekla relevantna znanja i veštine za rad od kuće?

Kursevi mogu biti super i mogu biti korisni a isto tako ti mogu život zagočati.

Moj stav je da ne treba preterivati sa kursevima posebno ne na početku. „Zašto?“ Zato što sam viđao primere ljudi koji idu na sve žive kurseve, prođe im 1-2 godine dok prolaze te kurseve, troše i novac i vreme, ili da kažem ulažu, a tek onda trebaju da krenu sa konkretnim poslom i nađu se u situaciji da im je prošlo 3-4 godine a oni su i dalje na početku, a to nije mali period. Posebno danas gde je tako puno informacija dostupno i besplatno na internetu.

Moj savet je da odrediš oblast, zatim vidiš šta možeš pronaći o tome i usavršavaj, bez obzira da li je preko besplatnih snimaka, članaka, knjiga, podkasta, … Uporedo sa tim radi, barem radi na nekim svojim stvarima i bude sebi prvi klijent, tako da od samog starta stekneš i neko iskustvo, da možeš nekome i pokazati šta zapravo radiš i kako sve to izgleda. Dok provališ šta zapravo možeš i ne možeš. Najlakše je onda upisati neki kurs, ali pazi, previše je kurseva, preeeeeeviše. Nemoj da upisuješ svašta, posebno što se kod nas kvalitet izbacuje ali na kašičice.

Odgovorno tvrdim da je 97% kurseva kod nas praktično beskorisno, u odnosu na ono što već postoji na internetu. Uvek ću pohvaliti one koji zaista ponude nešto kvalitetno i koji žele da podele konkretno znanje i pokažu priču iz svih uglova, ali isto tako, s obzirom na to čime se bavim i imam pristup raznim stvarima, a dosta stvari mi i moji klijenti podele i pokažu, podele svoje mišljenje – velika većina kurseva je po principu „Prepričaću ti od svega po malo, a usput i sve to imaš već dostupno besplatno na netu.“ 😉

Dakle nemam ništa protiv kurseva, ali ne svakakvih i da ih gomilaš pa da se hvališ kako imaš završenih 10 kurseva, ako ništa ne uradiš sa tim znanjem, lepo uzmeš kurseve … i pustiš u wc šolju da odu.

Pazi još nešto, nemoj da se igraš tako što ćeš završiti jedan kurs, probati to da radiš, posle 5 dana ne ide. Upišeš drugi kurs, završiš, posle 5 dana rada ili 2 meseca ono ne ide, ti opet ideš na sledeći kurs – čisto bacanje para i vremena.

Pošto očigledno ne pazim na rečnik, zato: „Ne budi pička, odluči šta ćeš raditi i šta te zapravo radi i dopada ti se, ne zbog zarade nego zbog osećaja koji ti to stvara, šta god to bilo, fokusiraj se i budi predator dok ne postigneš svoje ciljeve. Samo tako možeš napraviti rezultate!“

Koji su ključni saveti za uspešno pokretanje i razvoj poslovanja u IT industriji?

Budi sam/a sebi svoj prvi klijent i pokaži šta znaš. Ako možeš tu da napraviš rezultate, postoji lepa šansa da napraviš i drugima. Probaj! Ako si pročitao/la ovo prethodno što sam pisao, imaš sve odgovore koji su ti potrebni da razviješ posao… vremenom!

Koliko je važno imati kvalitetan računar za uspeh u radu i kako on može da utiče na produktivnost i efikasnost?

Ako ti računar služi da se njime hvališ i da ga slikaš – nije ti potreban. Sve zavisi čime se baviš, ako radiš nešto oko dizajna, da potreban ti je barem pristojan računar, odnosno monitor, odnosno laptop koji ima što preciznije boje, dovoljno osvetljenosti i dobra rezolucija kako ne bi što preciznije mogao da se prikaže tvoj rad.

Sa druge strane imaju poslovi gde ti nije ni potreban jak računar, a opet postoje poslovi gde ti je baš baš neophodan jak i brz računar. Vidi šta ćeš raditi, koji su ti sve programi potrebni, šta ćeš sve imati upaljeno i na osnovu toga se posavetuj sa nekom stručnijom osobom koja će moći preciznije da ti kaže šta je zapravo tebi potrebno a onda sve to uklopi i sa budžetom.

 Znam da na početku nije lako kupiti odmah sve što ti treba i da bude super, ali moraš naći barem neku što kvalitetniju verziju za ono što je tebi potrebno u okviru svog budžeta pa vremenom unapređuj.

Ali ako pitaš da li od računara/laptopa zavisi i tvoj rad, slobodno mogu reći da jednim dobrim delom može zavisiti. Takođe ne zaboravi i brzinu interneta – opet u zavisnosti od toga šta ćeš raditi.

Kako pravilno odrediti cene svojih usluga?

Hmmm, iskreno ja ne znam kako se kreću cene drugih ljudi i ne pratim to tako da ti po tom pitanju ne mogu baš puno pomoći, jednostavno me ne zanimaju takve stvari.

Pokušavam da gledam da moj rad bude što kvalitetniji i da ocenim sam u odnosu na dogovoreni posao koliko taj posao zaista vredi a onda tako i naplaćujem. Tako da su cene individualne i zavise od toga šta ćeš i kako tačno ponuditi klijentu.

Na primer ja se bavim izradom sajtova, ali to ne znači da svako radi sajtove na isti način i da u sklopu ponude nudimo iste stvari, tako da i naše cene ne bi trebalo da budu iste. Savetujem ti da se potrudiš da oni dobiju maksimum od tebe i da to što klijent dobije stvarno ima svoju svrhu i mogućnost za razvoj i unapređenje posla, a onda slobodno to i zaceni. Ako ljudi vide da radiš nešto kvalitetno i da to pravi rezultate, ne brini se platiće ti. 

Bez obzira što se priča kako kod nas nema para… glupost. Ima para, ima i više nego što misliš. Ali moraš shvatati da niti si ti za svakoga niti je svako za tebe. Pritom računaj da tvoje usluge ne mogu koštati isto sad i za 5 godina. Sve ima svoje, tvoje je da nudiš kvalitetno obavljen posao i isto tako da naplatiš bez bojazni da li će to nekome biti malo ili puno. „Ali šta ako me neko odbije zbog u tom trenutku prevelike cene?“ Nema veze, ako smatraš da to toliko vredi, onda to toliko vredi i tačka. Pojaviće se neko drugi ko će biti spreman da to plati. Ali nemoj da se dovedeš u situaciju da rmbačiš kao budala a da na kraju imaš od toga toliko da kupiš žvake. 

Još jedan savet, nemoj slučajno da naplaćuješ tek kad uradiš posao, ili naplaćuj 50% pre i 50% na kraju što je negde i najpoštenije ili naplati sve unapred. Tako ćeš sprečiti da dolaziš u neprijatne situacije, pričam ti iz ličnog iskustva. A ako imaš firmu, divno, napravi ugovor sa svima i onda možeš kako god ti volja. 🙂

Kako uspešno pronaći i privući prve klijente za svoje usluge?

Prvi klijent trebaš da budeš ti! Jer za većinu poslova koji se rade, obično i ti možeš te svoje usluge iskoristiti za razvoj tog svog posla, pa zašto onda to i ne uraditi i taman i sebi i drugima pokazati šta možeš.

Posle toga mogu da budu najbliži kome je potrebno da pomogneš, ALI tek kad možeš da im ponudiš nešto koliko toliko kvalitetno, nikako da ti budu pokusni kunići kojima ćeš da praviš brljotine jer neće biti korisno ni njima ni tebi. 

Zašto ne ponuditi se i besplatno da nekome nešto uradiš ili u sklopu neke saradnje. Na primer ja sam nekim ljudima ponudio da im uradim sajt, odnosno već im uradio dobrim delom sajt kako bih imao šta da im prikažem a ako su oni zadovoljni, a bili su, oni su mene spomenuli svojim prijateljima/pratiocima.

Ako slučajno znaš onaj intervju Žigića fudbalera kad kaže:“Moraš da naučiš da primaš i da daješ, šalu…“ E tako ti je i u poslu.

Oceni, probaj, testiraj, vidi šta i kako možeš i gde će ti se otvoriti koja prilika, ali nikako nemoj da nudiš nekome nešto na samom startu a veze nemaš sa životom, tu odmah zatvaraš sebi vrata.

Kako pametno investirati prvi novac koji se zaradi od poslovanja?

Uloži u alate koji ti trebaju, pretplate, uloži u laptop ili računar, obavezno uloži u stolicu i sto za kojim radiš. Uloži u to što ti je donelo zaradu i unapredi kako bi i kasnije moglo da ti donosi još bolje rezultate. Pa ćeš lako vremenom kupovati sebi štiklice i ostale manje korisne stvari. Za početak korisno i po mogućnosti ulaganje u posao. 

Često se može čuti da oni koji se prvi put susreću sa otvaranjem firme i samostalnim radom od kuće nailaze na problem papirologije. Kako se nositi sa administrativnim i finansijskim aspektom svog posla?

Najbitnije je pronaći i raspitati se kod pravih osoba za apsolutno svaki detalj i pitati i smarati koliko god je potrebno dok ne dobiješ sve informacije.

Meni su jako pomogli knjigovođa Nikola (fincon.rs) i advokatica Jovana (akj.co.rs) oko svih stavki koje su me zanimale i uvek imam njihovu podršku za bilo šta što mi je potrebno.

Na kraju sam otvorio firmu u samo nekoliko dana, dobio sva potrebna objašnjenja i šta je potrebno da radim u budućnosti. Sve to na početku zvuči komplikovano ali zapravo nije, svakako nam je uvek sve komplikovano i teško na početku kad nismo upućeni i ne znamo sve detalje.

Zato predlažem da se lepo raspitaš, tražiš da ti sve to dostave i pismeno i onda nema nikakvih problema.

Na koji način se boriti sa periodima manje aktivnosti ili neke faze lošijeg poslovanja?

Nekad manje, nekad više posla. To je apsolutno normalna situacija, gledaj iz pozitivnijeg ugla, možeš imati malo vremenskog prostora da vidiš koje greške praviš i šta može da se unapredi.

Tako da je to baš situacija koja ti je potrebna, da nekad imaš više a nekad manje posla jer ako bi posao baš konstantno rastao – verovatno bi se usput desilo i previše problema koji ne bi mogli da se savladaju odjednom. Tvoje je da radiš, da unapređuješ svoj rad i rezultati će se videti.

I nemoj da gledaš posao, zaradu i napredak iz dana u dan. Gledaj sve to na duži period, jer ako budeš gledao/la kratkoročno – svaka situacija koja je možda malo slabija od prethodne će te „ubijati“ u pojam.

Odredi sebi na kom periodu ćeš praviti „presek stanja“, videti šta je urađeno, šta može da se poboljša. Svakako ne možeš sve razviti preko noći, ne može svaki dan biti uspešan, ne može svaki dan biti bolji od prethodnog.

Kao i u životu, niko te neće pripremiti baš za sve stvari koje te čekaju, neke možeš predvideti ako se dobro organizuješ, ali kod nekih ćeš morati da improvizuješ. Zato je moj savet: Organizacija + konstantan rad = Uspeh!

Kako balansirati između poslovnih obaveza i ličnih potreba kada radiš od kuće?

Savršeno mi je poznata situacija gde radim od kuće i to se na kraju pretvori u rad po ceo dan.

Predlažem ti da napraviš plan u koji ćeš uvrstiti obavezno što više obaveza koje moraš odraditi pre i posle posla, ali da imaš navedeno stavku po stavku i kad neku uradiš da je otkačiš kao završeno (veruj mi jako pozivitno utiče na mozak i raspoloženje kad imaš spisak, kao neka magija, kad vidiš šta sve uspeš da uradiš u jednom danu), evo primera:

  • Vreme pre posla: doručak u toliko i toliko sati, malo razgibavanja, odeš do prodavnice kupiš hleb i baciš smeće… Tako ćeš već napraviti dovoljno prostora da se i telo kvalitetno razbudi a i da završiš sve što je potrebno i onda sa dovoljno energije i želje se bacaš na posao
  • Vreme za posao: Raditi po ceo dan nema svakako smisla jer ako ništa drugo, koncentracija ne može toliko da te služi i doći ćeš u situaciju da radiš 12+ sati polovično umesto da radiš efektivno punom parom na primer 4 sata, pa napraviš pauzu za ručak i još neke obaveze i onda posle odradiš još 2-3 sata. Videćeš kako rezultati skaču zato što daš prostora i mozgu da se odmori.

    Naravno sve ove stvari već čuješ na raznim mestima, ali eto probaj.

    Probaj nedelju dana da radiš po ceo dan, a onda napravi kalendar obaveza i svaki dan ispoštuj svaku od njih i vidi kako će se to odraziti na tvoje rezultate.

    A ja ti tvrdim da ćeš uvideti da sa duplo manje vremena, ali u organizovanom danu, možeš napraviti i uraditi više posla nego kad radiš po ceo dan. Probaj, realno ništa te ne košta a možeš dobiti neke značajne rezultate. Isprobaj neke od ovih alata jer ti mogu jako puno pomoći oko organizacije i posla ali i života: Asana, Notion, Trello.

  • Vreme posle posla: nemoj da ideš u krevet čim završiš sa poslom. A kad regulišeš dan onda se to neće ni dešavati. Ubaci šetnju, napravi večeru ali ne na frku, napravi je lagano, sa muzikom. Pusti da se mozak odmori i napravi krug i da se i on spremi posle za spavanje. Znaš već, ako legneš pod tenzijom – biće i buđenje sa tenzijom.

Koja je najzanimljivija situacija koju si doživeo u toku poslovanja, a iz koje si naučio neku korisnu lekciju za budući rad?

Imam puno pozivitvnih komentara na račun svog rada i ophođenja prema klijentima. Međutim, imao sam jednu situaciju gde me jedna gospođa nazvala raznoraznim imenima.

Šta se zapravo desilo?

Radio sam im izradu internet prodavnice i bilo je sve urađeno po planu i dogovoru. Posle par dana ona je došla sa zahtevom da se neke stvari izmene a to je zahtevalo da se onda ručno promeni sve kod preko 50 proizvoda. Prihvatim sam i napravio te izmene. Nakon nedelju dana ponovo, i to se tako razvlačilo izmene za izmenama. Nije fazon bio u tome da je nešto bilo loše, nego što smo na primer uradili petu izmenu tako što smo se vratili praktično na ono prvobitno stanje. Ništa od toga nisam dodatno naplaćivao, bio sam u fazonu „Ajde da im uradim pa da im bude sve po volji, baš onako kako žele“.

Konstantno čekanje da mi se dostave informacije vezane za sajt, jer ja bez njih ne mogu da radim, jer ne mogu sam da ih izmišljam – rezultirale su time da je ta gospođa jednog dana meni poslala poruku sa sadržajem, skratiću i biću fin ovde sada … „Razvlačiš nas 10 meseci i praviš sajt a ništa nije urađeno, ti si ovakav i onakav, baviš se prevarom, pričaš jedno radiš drugo, ovo ništa ne valja…“

U prvom momentu nisam mogao da verujem šta čujem, u svojoj glavi sam imao da ću dobiti komentar barem: „Hvala na pomoći i oprosti za sva ova dodatna cimanja i izmene“.

Te izmene su meni odvukle više desetina sati (a uzimajući u obzir da radim izuzetno brzo – zadržavajući kvalitet rada) na kraju sam dobio takvu poruku koja mi je potpuno izmešala osećanja. Prvo sam bio začuđen, zatim besan, pa mi je bilo smešno i jednostavno nisam odmah ništa odgovorio. Ostavio sam da se sve ohladi a zatim poslao poruku da je to to od mene i da se zahvaljujem na saradnji.

Da li je problem što je ona rekla šta je rekla za mene i moj rad? NIJE! Jedini problem je moja organizacija. Išao sam sa dobrom namerom, ali to ne znači da će nešto dobro i da se završi.

Pričam ti ovo jer želim da skrenem pažnju na to koliko je važno da se napravi jasan plan i dogovor sa svakim klijentom, da se prvo prođu apsolutno sve stavke i situacije a zatim da se sve to baci na neki ugovor kako bi obe strane bile mirne i znale tačno šta će se u kojoj situaciji dešavati.

Veruj mi, ovo ti je jedna od najvažnijih stvari bez obzira koja vrsta posla se radila. U suprotnom – boleće te glava pre ili kasnije. Kad i ispadne neki problem, uvek možete lepo sesti, proći kroz ono što je dogovoreno u detalje i potpisano i na osnovu toga rešiti taj zastoj.

Zato nemoj nikad da žuriš sa dogovorom, znam da ima situacija i kad ti treba posao i novac i da se nešto što pre pokrene. Ali to te može mnogo više koštati ako se dobro ne isplaniraš. Tako u poslu, tako u pojedinačnim dogovorima, tako i u životu. Napravi plan, ispitaj sve situacije, zapiši ih. Tek kad se svi koji učestvuju slože sa tim, onda kreni na posao i nemaš briga.

Ja sam svoje naučio, a dešavalo mi se par puta i pre toga ali su bile sitnije stvari u pitanju. Posle toga više nisam imao nikakvih problema jer sam se posvetio organizaciji i pravljenju ugovora sa advokaticom, a onda sam shvatio da sam i sam mirniji kad dogovaram neki posao, ali i da su klijenti mirniji jer znaju baš precizno u svim mogućim i nemogućim situacijama šta mogu očekivati.

Aljoša Đurasović Seosajt.com

Zaključak

Pitanje koje se ovde nameće jeste samo jedno – da li će rad od kuće postati trajna praksa ili će se svi vratiti tradicionalnom načinu rada u kancelariji sa fiksnim radnim vremenom?

Mnogi stručnjaci veruju da će hibridni model rada postati dominantan, kombinujući elemente rada od kuće i dolaska u kancelariju. Ovaj model bi omogućio zaposlenima da izaberu najefikasniji način rada u skladu sa zahtevima njihovih poslova, dok bi kompanijama pružio fleksibilnost da prilagode radne aranžmane u skladu sa svojim poslovnim potrebama.

U svakom slučaju, da ne bi žurili sa zaključkom, ovde je jedino jasno kao dan, da je rad od kuće postao sastavni deo savremenog poslovnog sveta i da će njegova uloga i dalje evoluirati u budućnosti.

Newsletter saveti

Prijavom na newsletter ostvaruješ mogućnost da dobijaš dodatne savete i obaveštenja o novostima na sajtu. Max 1 nedeljno!

Kontakt
Gradimo uspešan sajt!

Ne postoji uspešan sajt preko noći, ne postoje trikovi i fore. Dobar plan, kvalitetan sadržaj i konkretna ponuda će učiniti sajt kvalitetnim i uspešnim!

Seosajt.com © 2024 zadržavamo sva prava na sadržaj.

  • Početna
  • Usluge
  • Projekti
  • Cenovnik
  • Upoznaj ekipu
  • Blog
  • Kontakt